USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.63 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Хору незрячих з Луцька аплодували стоячи

12 Червня 2014 17:14
Церковні хори Волинської єпархії посіли перші призові місця на IV Всеукраїнському фестивалі-конкурсі приходських хорів «Пентікостія». Хору незрячих храму Всіх святих Землі Волинської Луцька аплодували стоячи, а сам фестиваль завершився співом волинського Многоліття. Про це повідомили у прес-службі волинської єпархії.

"Вже четвертий рік поспіль у Києві, в День Святого Духа, з благословення Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира відбувається Всеукраїнський фестиваль-конкурс приходських хорів «Пентікостія» (грецькою мовою – П’ятидесятниця). Так і цього року, 9 червня, у Національному культурно-мистецькому та музейному комплексі «Мистецький арсенал» продемонстрували свій професійний рівень 13 церковних хорів з кількох єпархій нашої Церкви", - йдеться у повідомленні.



З благословення митрополита Волинського і Луцького Ніфонта участь у фестивалі взяли хор храму Всіх святих Землі Волинської Луцька «Волинські дзвони» під керівництвом Марії Федосюк-Вислоцької, та хор незрячих під керівництвом протоієрея Олександра Мазурака, який співає ранні недільні і святкові Божественні Літургії у цьому ж храмі.



До складу журі фестивалю входили Народна артистка України Ніна Матвієнко, регент архієрейського хору КДАіС архімандрит Роман (Піддубняк), а також відомі в Україні фахівці в царині церковного співу протодиякон Дмитро Болгарський, Олександр Одинець та Олена Соловей. Фінальний гала-концерт відвідали також вікарій Київської Митрополії та особистий секретар Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр (Драбинко) єпископ Бородянський Варсонофій та голова Інформаційно-просвітницького відділу Волинської єпархії протоієрей Валентин Марчук.

Волинська єпархія долучилась до благодійної справи

Особливістю цьогорічного фестивалю було й те, що в ході цього духовно-мистецького дійства реалізовується благодійний проект зі збору коштів для дітей – підопічних спеціалізованого дитячого будинку ім. М. Городецького, що у місті Ворзель Київської області – з благословення митрополита Переяслав-Хмельницького і Вишневського Олександра саме на потреби цього закладу будуть спрямовані зібрані кошти.

«На екрані, коли ми переглядали кадри з життя дитячого закладу у Ворзелі ми бачили наостанок порожню гойдалку. Це знаково – нашим завданням є знайти для кожної дитини, яка виховується у інтернатних закладах тата і маму», - підкреслив голова Інформаційно-просвітницького відділу Волинської єпархії протоієрей Валентин Марчук.

До слова, митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр та отець Валентин разом з членами журі фестивалю вручили подарунки 9-м родинам, які виховують 55 прийомних дітей. Вони отримали кухонне приладдя та солодощі.

Гала-концерт

Перед гала-концертом владику Олександра (Драбинка), який благословив його початок, учасники фестивалю зустріли урочистим співом «Тон Деспотін» після чого усі хори виконали духовний гімн України «Боже Великий Єдиний».

Розпочав концерту програму колектив, який виборов гран-прі фестивалю «Пентікостія» минулого року – архієрейський молодіжно-дитячий хор Спасо-Преображенського кафедрального собору міста Вінниця. Перший твір, який виконали юні і молоді учасники цього хору був піснеспів «Святий Боже» арамейською мовою – мовою, якою говорив Спаситель. Автором мелодії, яка відрізняється яскравим «східним» характером, є грузинський архімандрит Серафим. Виконав цей хор і доволі мелодійний піснеспів сербською мовою«Вера Вечна, вера Православна».

Особливе враження справив виступ хору незрячих храму Всіх святих Землі Волинської під керівництвом протоієрея Олександра Мазурака. Учасники цього колективу проспівали кант до Почаївської Божої Матері «Ой зійшла зоря», і після виступу хористів зал зірвався бурхливими оплесками. До слова, під час самого прослуховування перед гала-концертом учасники хору храму Новомучеників і сповідників Руських XXстоліття села Привороття, що на Житомирщини (Овруцько-Коростенська єпархія), які виступали після хору незрячих вийшли на сцену з квітами, які вручили волинським хористам. «Чуєш цей спів і сльози на очі навертаються – зрячі так гарно не співають», – поділилась враженнями регент хору з Привороття Ірина Угніч.

Хор «Волинські дзвони» храму Всіх святих Землі Волинської Луцька виконав піснеспів «Блажен муж».

Виступ волинських колективів був відзначений журі – хор незрячих під керівництвом протоієрея Олександра Мазурака був відзначений дипломом І ступеня у номінації «Ансамблі», а хор «Волинські дзвони» – дипломом І ступеня у номінації «Камерні хори».

Гран-прі фестивалю здобув молодіжний хор з Одеської єпархії «Оріана» який виконав Мале славослів’я.

Завершив гала-концерт молодіжно-дитячий хор вінницького кафедрального Спасо-Преображенського собору відомим піснеспівом до Богородиці «Радуйся Невісто Неневістная».

Завершення концерту було доволі незвичним – власне останні вокальні твори виконав хор храму Всіх святих Землі Волинської Луцька «Волинські дзвони» під керівництвом Марії Федосюк-Вислоцької.

«Предстоятель нашої Церкви Блаженні ший Митрополит Київський і всієї України Володимир дуже любить нашу Волинь, любить він відпочивати у Зимненському Успенському Святогірсьокму монастирі. Тому і з благословення владики Олександра, який сам є волинянином, ми порадившись вирішили надати «останнє слово» нашому волинському колективу «Волинські дзвони», – сказав голова Інформаційно-просвітницького відділу Волинської єпархії протоієрей Валентин Марчук.

Отож хор «Волинські дзвони» проспівав відомий гімн нашого краю «Волинь моя» та волинське многоліття.

«Виступ цих двох волинських колективів дуже мене зворушив, дуже сподобалось мені і волинське многолітня, яким це дійство завершилось», – зауважила у коментарі прес-службі Волинської єпархії Народна артистка України Ніна Матвієнко.

Варто зауважити, що Ніна Матвієнко отримала нагороду фестивалю «Пентікостія». Відзначений був такою нагородою і голова Інформаційно-просвітницького відділу Волинської єпархії протоієрей Валентин Марчук.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
читач Показати IP 12 Червня 2014 23:05
МОЛОДЦІ!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus