USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.75 9.90

Козаки, народні орнаменти та Ісус і Божа Матір у вишиванках: у Луцьку відкрили виставку робіт всесвітньовідомого художника

12 Липня 2019 20:12
Творчий проект «Сакральний простір Юрія Нікітіна» презентували 12 липня у Музеї волинської ікони. Під цією назвою зібрано 28 оригінальних художніх робіт.

Виставка, багато у чому, стала можливою завдяки сприянню художника-реставратора Миколи Бендюка, адже саме у його приватній колекції зберігається частина ікон. Інші сакральні твори зберігаються у колекції Острозької Академії або ж написані спеціально до проекту.

Козаки та національні герої, народні орнаменти та Ісус і Божа Матір у вишиванках – роботи Юрія Нікітіна вирізняються надзвичайною оригінальністю, багатогранністю та символізмом.

Митець розповідає, що наслідує традиційні манери іконопису, водночас намагається збагатити роботи українським колоритом та символікою. Наприклад, на виставці можна побачити зображення Богородиці, яке міг би написати Тарас Шевченко. Також оригінальною є картина із Острозьким Мамаєм – автор використав класичний сюжет, однак інтерпретував його відповідно до локальних художніх традицій. Незвичайним є і образ усікновення голови Івана Хрестителя, з краплин крові якого, за народними переказами, виник звіробій. А ще на одному із зображень Юрій Нікітін зобразив себе та Миколу Бендюка.

До речі, підкреслює художник, це й було однією із середньовічних традицій, які він відтворює та доповнює національними символами.

Також на виставці є нагода побачити роботи, виконані у авторській методиці – живописі на шкірі та із застосуванням енкаустичних фарб.

Юрій Нікітін розповідає, що техніка темперного живопису є досить «швидкою». Відповідно, художник може працювати над зображенням постійно. Трапляються моменти, коли обдумування сюжету та підготовка поверхні займають більше часу, ніж написання ікони. До того ж, зізнається майстер, він є людиною, яка не любить відкладати роботу, тому сам живописний процес йде інтенсивно – в середньому картина створюється за тиждень.

Художник каже, що натхнення, насамперед, черпає у традиції. Він із захопленням розповідає, що у Луцьку – вперше і вже із учорашнього дня має багато задумів. На них його надихнули враження від побаченого, насамперед, архітектура Старого міста та ікони із зібрання музею.

У найближчих планах митця створення під враженнями від шедеврів Йова Кондзелевича іконостасу Спаса Пантократора на троні.

Наприкінці презентації Юрій Нікітін оголосив про свій подарунок для Музею волинської ікони. Ним стало зображення Шаргородської Богородиці.


Виставка експонуватиметься, орієнтовно, до вересня.


Фото: Олександр Дурманенко.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus