USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Лучанам показали «Ревенкові кінометри»

25 Квітня 2017 08:00
Жителі та гості Луцька мали нагоду переглянути окремі короткометражні фільми режисера Бориса Ревенка, відзняті, зокрема, ще в радянському Луцьку.

Кіноперегляди відбулися 24 квітня у Палаці культури міста в рамках фестивалю «Ревенкові кінометри», присвяченого 80-річчю від дня народження заслуженого працівника культури, режисера, який творив на аматорській кіностудії «Волинь», Бориса Ревенка.

Присутні змогли насолодитися стрічкою, спроектованою на екран колишньою технікою, як це робили кілька десятиліть тому. В ній містилися унікальні кадри радянського Луцька, у тому числі зняті з висоти пташиного польоту. Також Ревенко задокументував особливі для того часу події: марш на 9 травня, весілля біля міського РАЦСу, покладання квітів учнями на меморіалі тощо.
Окрім переглядів, протягом усього заходу лунали спогади про режисера від його близьких, колег і просто знайомих. Усі відгукувалися про митця напрочуд тепло, пригадували, що жодна культурна подія в Луцьку не минала без його присутності.
«Дмитро Павлович ніколи не скаржився на долю, завжди був оптимістичний, усміхнений, позитивно дивився в майбутнє, завжди був у рухові, працював, творив, будував свій храм для себе, для своєї душі і для інших», – поділилася директор департаменту культури Луцької міської ради Тетяна Гнатів.

Вона підкреслила, що зараз дуже важливо перевести наявні записи Ревенка із плівок на цифрові носії, а також зберегти музей кінематографу та фотомистецтва, відкритий режисером у 2001 році.
Загалом Борис Павлович протягом усього свого життя відзняв понад 300 фільмів, 50 із яких відзначали різноманітними нагородами на республіканських і міжнародних конкурсах. Проте, за словами самого режисера, найбільше він любив знімати архітектуру та «наші українські обряди», з цією метою за життя об’їздив багато населених пунктів, зокрема на Волині.

Про це глядачі могли дізнатися із представлених на фестивалі сюжетів, які зараз зберігаються в архіві. У них митець розповідає про особливості режисерської праці, про своє життя до кіно, про роботу на китобійні, та про перше знайомство з камерою.

«Уперше я взяв камеру до рук на китобійні в Антарктиді, де я провів 13 років. До нас на флотилію з владивостоцької студії телебачення був направлений кінооператор, який знімав фільм… І коли він був на цій флотилії, залучив мене просто асистентом до своїх фільмів», – сказав Ревенко з екрану.
Нагадаємо, окрім фестивалю кінопереглядів, у Луцьку мала місце низка заходів, приурочених до 80-ліття Бориса Ревенка. Так, спершу до могили заслуженого працівника культури України було покладено квіти, а згодом на стіні будинку, де знаходиться аматорська кіностудія «Волинь», було відкрито меморіальну дошку у пам'ять про відомого режисера.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Санчез Показати IP 25 Квітня 2017 10:15
Шкода, що "повний" зал...Світла пам'ять Борису Ревенку.
вячеслав Показати IP 25 Квітня 2017 10:58
Якщо раніше люди взнавали про якісь події з газет,то зараз мало хто їх читає,або зовсім не читає.Чому десь тільки на стінах або в приміщеннях де є зали ,які вміщають аудиторію,тільки там можна дізнатись про якусь подію.За то на спинках крісел тролейбусів і маршруток достатньо реклами.Все гроші і гроші.
До Ігоря Поліщука, с Показати IP 25 Квітня 2017 12:02
Дошку меморіальну пам"яті Ревенка почепили. а саму кіностудію загробили. Отака шана справі усього життя відомого кінооператора! Таке керівництво культури області! Хай секратр міської ради пан Поліщук спуститься у підвал кіностудії "Волинь", побачить все на власні очі ЯК ЗА БЮДЖЕТНІ ГРОШІ БАЛ ТАМ ПРАВИТЬ ПЛІСНЯВА І БРУД!!!!!!! не кіно, не історія, не пам"ять. Пам"ять - то живі справи, а не мертва дошка на комунальному приміщенні.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus