USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Лучанам показали, що сильніше за зброю: фільм про Євромайдан

10 Грудня 2014 22:40
Лучанам презентували документальний фільм студії Вавилон’13 «Сильніше, ніж зброя». Дивилися стрічку у кінокомплексі Adrenalin City.

На показ організатори заходу, мистецьке об’єднання «стендаЛь», запросило Юрія Дуная – одного із двох десятків операторів, які фільмували революційні події на Майдані минулої зими.

Фільм охопив події з початку Революції Гідності, а саме з 1-го грудня 2013 року, коли після розгону студентів вночі 30 листопада наступного дня на вулиці Києва вийшли тисячі протестувальників, - і до АТО вже влітку 2014-го й полону українських вояків.

Якщо про те, що відбувалося взимку на Майдані, кожен українець має якщо не чітке, то бодай якесь загальне уявлення, то про те, як живуть військові, які захищають донецьке летовище – так звані «кіборги» – знає мало хто. І ось хоча б через ці ексклюзивні кадри операторів Вавилону’13 – таку собі міні-екскурсію Донецьким аеропортом – варто було піти на стрічку. А ще відкриттям стала розповідь на камеру полоненого хлопця, однофамільця Яроша, – про те, як воно – в підвалах та гаражах сепаратистів, ще й із таким прізвищем.

Деякі кадри з «Сильніше, ніж зброя» є і в фільмі «Євромайдан. Чорновий монтаж» (теж авторства команди Вавилон’13), який лучани могли подивитися в рамках кінопоказів Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA.

Кадри, які побачили глядачі, їх справді вразили.

Про це свідчать не стільки сльози на очах глядачів після перегляду стрічки, скільки емоційний ступор. Попри можливість після перегляду стрічки задати гостеві запитання про те, як знімався фільм, як монтувався, хто над ним працював, і як воно взагалі було, – знімати у самому вирі подій, коли силовики ішли у наступ, сльозогінний газ витав у повітрі, а навколо було чорно від диму від шин, - ніхто з відвідувачів не промовив ні слова. Тож Юрій Дунай запросив усіх бажаючих поспілкуватися з ним долучитися до кулуарної розмови вже в холі кінотеатру.

Зазначимо, що покази фільму «Сильніше, ніж зброя» наразі тривають у містах України. Так, на 13 грудня презентація запланована у Харкові, 14-те – Вінниці, 15-те – в Полтаві, 18-те – в Черкасах, і так далі.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 10 Грудня 2014 23:15
Фiльмували, фiльмували та дофiльмувалися...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus