USD 39.35 39.65
  • USD 39.35 39.65
  • EUR 39.57 39.70
  • PLN 9.80 9.95

Лучани - на фестивалі духових оркестрів у Польщі

3 Липня 2014 14:44
Луцькі колективи представляли Україну на ХХХ міжнародному фестивалі духових оркестрів, що відбувся у місті Свєче (Польща) 27-30 червня.

Поїздка стала можливою завдяки давнім та хорошим зв’язкам творчих колективів Палацу культури міста Луцька з організаторами міжнародних фестивалів у Польщі. Окрім того, фестиваль відбувся за фінансової підтримки благодійного фонду «Фонд Ігоря Палиці – Новий Луцьк». Ансамбль бального танцю «Юність» та народний аматорський духовий оркестр Палацу культури Луцька беруть участь в міжнародних фестивалях у місті Свєче багато років поспіль.

Цьогоріч у фестивалі духових оркестрів взяли участь представники з Білорусі, Данії, Німеччини, Франції, України та 4 колективи з Польщі. Вони виконували як твори світової класики, так і національну музику. Однією із обов’язкових умов фестивалю була присутність «мажореток» у складі оркестру. Під час фестивалю відбулося 5 концертів та 3 марш-паради. Один з марш-парадів відбувся в сусідньому місті Варлюб’є.
Колектив з Луцька на масштабному святі музики у Свєче представив різноманітну програму. 10 пар учасників ансамблю бального танцю «Юність» під акомпанемент духового оркестру виконували такі твори: «На крилах пісні» – варіації на теми українських пісень, «Запрошення на вальс», «Бамболейо», «Полонез», «Падам падам» – варіації на теми французьких мелодій. Кожен виступ учасників доповнювали колоритні костюми з відповідною атрибутикою. В концертних програмах та марш-парадах головний акцент ставився на популярну композицію – марш «Україна», яку майстерно виконали з використанням прапорів України, Польщі, Франції та Євросоюзу.
Лучан приймали дуже тепло, їх поява під час парадів щоразу викликала бурхливі оплески та вигуки «Слава Україні!» та «Нєх жиє Україна!». У паузах між виступами оркестру 50 артистів скандували «Слава Україні – Героям Слава!», «Україна понад усе!». Ці вигуки підхоплювали усіма глядачі.

Побували лучани і на прийомі у бургомістра Свєче, який відбувся 28 червня. Українську сторону представляли керівник народного аматорського духового оркестру, заслужений працівник культури України Анатолій Вихованець, керівник народного аматорського ансамблю бального танцю «Юність» Олена Янчук та балетмейстер ансамблю Анатолій Янчук, заслужений діяч мистецтв України Юрій Войнаровський.
Не обійшлося без моментів, які учасники колективу згадують з посмішкою. Так, Юрій Войнаровський розповів, як представники з Білорусі запитали, чи у нас на Волині змушують розмовляти українською мовою. На що лучани відповіли: «А скажіть, будь ласка, чи в Німеччині змушують розмовляти німецькою мовою? Німець народився німцем, а ми - українцями».

Юрій Войнаровський сказав: «Ми раніше не мали такого поєднання – духового оркестру і ансамблю бального танцю. Виступ лучан дуже сподобався і французам, і полякам, і білорусам. Прапори, з якими ми йшли парадом – відображають прагнення до миру, бажання жити в Європі і добрі стосунки нашого колективу з польськими і французькими колегами. Особливо вразило те, що вигуки «Слава Україні» сприймалися шанобливо. Приємно, коли в чужій державі маєш право сказати, що хочеш. Ми дуже вдячні «Фонду Ігоря Палиці – Новий Луцьк». Можливо, хтось осудить і скаже, що на ті гроші можна було купити кілька бронежилетів. На моє переконання, ті, хто в тилу, мусять пам’ятати про те, хто ми є і чого хочемо. Тяжко - на серці, але легко - на душі, адже ми виконали свою місію. Показали, хто ми, українці, і що ми прагнемо миру і хочемо бути в Європі».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
аяяй Показати IP 3 Липня 2014 22:44
Луцьк рулить!!!!! Оркестр супер!!! Юність the best!!!!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus