USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.50 39.85
  • PLN 9.70 9.86

У Луцьку «портретували» джаз з допомогою фотосвітлин

12 Червня 2014 18:39
У Луцьку презентували експозицію «Маестро і джаз» або «Портретування джазу вчора і сьогодні». Виставка відбулася у рамках фестивалю «Стравінський та Україна», що відбувається за підтримки благодійного фонду «Фонд Ігоря Палиці - Новий Луцьк».

Зі слів заступника начальника управління культури та туризму Волинської ОДА Василя Ворона, експозиція інспірована спогадами видатного джазового композитора Ігоря Стравінського.
Під час заходу організатори представили унікальну колекцію африканських ударних інструментів та «артефакти», з допомогою яких джазова музика входила у музичний побут волинян, зокрема, радіоприймачі кінця 50-х років.
«Ця виставка – початок проекту, що ми хочемо збагатити його за рахунок приватних колекцій. Можливо, у людей збереглися старі патефони, й вони не знають, що з ними робити, вінілові платівки із записами джазу. Ми, організатори, закликаємо усіх, у кого вдома є щось подібне, що могло б задокументувати захоплення волинян джазовою музикою (а воно було помітним протягом останніх 50-ти років) надати такі експонати музею», - розповідає Василь Ворон.

Під час експозиції представили роботи фотохудожника Олександра Більчука, що відображають найяскравіші моменти і дійових осіб процесу відродження джазових традицій в обласному центрі Волині.

«Слухаючи джаз, він ще й встигає фотографувати. Я навіть не уявляю, яким чином це можна зробити», - виловив своє захоплення фотографом пан Василь.

На думку організаторів, вищезгадана виставка – це невід’ємна частина музичного джазового фестивалю «Стравінський та Україна». А Стравінський був постаттю надзвичайно універсальною і прислухався до того, чим живе світ. Навіть пишучи реквієм в останні роки свого життя, він мріяв познайомитись з Джоном Ленноном.
Скептичне ставлення самого композитора до його власного «портретування джазу» дає підставу зосередити увагу на новій тенденції у розвитку українського культурного середовища. Незважаючи на «залізну завісу», спроби притиснути рух європеїзму з допомогою крилатого «Сегодня он играет джаз, а завтра родину продаст», джазмени – вихідці з радянської доби – продовжують формувати нове культурне середовище Волині.

Щоразу, коли у Луцькому замку збираються гурти джазменів та фанів, меломан з джазовим уподобанням і фотокамерою шукає відповіді на запитання: хто ми на тлі цих вічних мурів. Із його «задзеркалля» у наш музичний побут входить всесвіт звуків, який сотні літ тому захопив самого Ігоря Стравінського.

«На щастя, впродовж останніх двох років фестиваль «Стравінський та Україна» отримує фінансову допомогу. Ним опікується благодійний фонд «Фонд Ігоря Палиці – Новий Луцьк». Цього року завдяки його підтримці ми мали можливість послухати музичні шедеври Ігоря Стравінського у виконанні академічного симфонічного та камерного оркестру, а також хору Чернівецької філармонії», - резюмував Василь Ворон.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 13 Червня 2014 15:30
Є вінілові платівки,куди звертатись?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus