USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Лучани вкотре хизувалися рушниками – тепер на фестивалі. Фото

9 Травня 2010 17:01
У Луцьку стартував перший Всеукраїнський фестиваль вишитого рушника «Вишиті обереги єднання».

Передувала заходу виконання духовим оркестром мелодії пісні «День Побєды». А, власне, саме дійство розпочався із відомої пісні «Рушники».

Лучани цілували ікону, котру принесли із Свято-Троїцького кафедрального собору. Більшість принесли з собою в поліетиленових торбинках домашні вишиті рушники.

Перший Всеукраїнський фестиваль вишитого рушника «Вишиті обереги єднання» приурочили до 65-ї річниці Перемоги над фашистами та до Дня матері. Деякі вітрини луцьких магазинів теж прикрасили рушниками на прохання організаторів дійства.

Ведучі свята розповіли, що торік уже встановили всеукраїнський рекорд на найдовший вишитий рушник. Його довжина сягнула один кілометр 370 метрів.

Нинішній фестиваль проходить під патронатом Луцького міського голови Богдана Шиби. На дійство прибули представники 17 областей України.

Архієпископ Луцький і Волинський Михаїл сказав, що в українських рушниках вкладена духовність народу.

«Без української матері не відбулося би нічого на цій благословенній землі. Саме українські матері передавати і берегли своєрідний український код – вишиваний рушник. Український рушник, вишиванка – коди нації. Не всі часи можна було носити вишиванку, її ховали і клали до скрині, щоб не отримати кулю в лоба тільки за те, що ти носиш вишиванку. Тому в часи голодомору Сталін забирав найдорожче - навіть не хліб, а ікони в рушниках із українських хат», - сказав луцький міський голова Богдан Шиба.

Мер подякував лучанам, які зберігають вдома старовинні рушники. Також Шиба привітав владику Михаїла із Днем народженням, яке той святкує 9 травня. Подарував йому квіти і книгу – поему Ліни Костенко «Берестечко».

Автор фестивалю Віталій Іваницький зауважив, що фестиваль мусить із кожним роком набирати нових обертів.

«Спільно взявшись, ми із вами встановимо новий рекорд. Ми повинні шанувати власні традиції обереги. Дякую лучанам, які відгукнулися і долучилися до акції. Нехай доля для всіх вас стелиться рушниками», - сказав Іваницький.

Заступник Міністра культури і туризму Ольга Бенч зауважила: символічно, що таке дійство відбувається саме у такий день. І подякувала лучанам за продовження славних традицій.

«Тут народжуються неповторні рекорди. Луцьк став столицею ідей після Києва», - зауважив представник «Книги рекордів України» Олександр Шустерук.

Також на адресу фестивалю надійшла і урядова телеграма від віце-прем'єр-міністра України Володимира Семиноженка. Учасники дійства поклали квіти до пам’ятників святому Миколаю та Лесі Українці.

Ведучі нагадали лучанам про подвиг жінок, які брали участь у війні. Оплесками привітали представниць прекрасної половини людства - ветеранів Червоної Армії і УПА. Після їхніх вітальних слів відбувся невеличкий концерт просто серед майдану.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Dmytro Показати IP 10 Травня 2010 02:10
А який цьогорычний рекорд ?
1 Показати IP 7 Квітня 2011 02:24
1 км 610 м

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus