USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Луцький КВН – низькопробний, але затребуваний?

9 Листопада 2010 13:17
З нагоди відзначення міжнародного дня КВНу, який у пострадянських країнах прихильники цієї гри святкують 8 листопада, «ВН» поцікавилось думкою місцевих «кавеенівців» про місцеву гру веселих і найкмітливіших.

«У волинському КВНі нема ні інтелекту, ні експромту»

Як розповів один з «ветеранів» волинського КВНу, директор першого всеукраїнського фестивалю «Клік», журналіст Юрій Яцюк, «батьком волинського КВНу» можна вважати режисера-постановника Волинської обласної філармонії Еділа Ольшевського, який у 1963 році організував в обласному центрі Волині першу гру КВН. Тоді, каже Яцюк, гра була «на слуху» у всіх, відтак в Луцьку з радістю сприйняли появу такої розваги.

На початку 90-х Луцьк вже був своєрідною «Меккою» КВНу, продовжує колишній кавеенщик Яцюк. Тут протягом чотирьох років проводився фестиваль, у якому брало участь багато відомих команд. Однак нині, вважає він, КВНу як такого вже немає, оскільки гра стала виключно комерційним телевізійним проектом, у якому грають професійні актори, а тексти пишуть виключно сценаристи. Відтак, переконує Яцюк, засновник гри Олександр Масляков «похоронив КВН».

Нецікавими вважає Яцюк й ігри, які вже другий рік поспіль організовує Всеукраїнська ліга КВН «Волинь» - мовляв там «інтелектом і не пахне», хоча, на його переконання, має бути навпаки.

«Наша волинська ліга КВН – це взагалі парадокс. Редактори не хочуть працювати, хоча гроші отримують за те, що вони наче працюють. А в кожній грі стільки похабщини зі сцени лунає! Цього не може бути, бо КВН – це високоінтелектуальна гра. Інтелекту зараз в КВНі немає. Так само, як і експромту», – висловився він.

«У волинському КВНі вийти на сцену, назвати дівчину «дура», - і всі сміються»

Волинський шоумен Андрій Котищук, який у 1999 році захопився грою у КВН, підтримує Яцюка у твердженні про низький інтелектуальний рівень сучасного КВНу, проте вважає гру перспективною: мовляв вона настільки популярна та цікава, що «процвітатиме завжди».

«Рівень українського нетелевізійного КВНу дуже високий, а от телевізійного – дуже низький, тому що ставлення АМІКа і самого Маслякова до українського КВНу є специфічним. Їм не вигідно, щоб в Україні був КВН. Тому що він може бути конкурентним. Тому «в телевізор» беруть команди низького рівня, українським командам дуже важко пройти редагування, крім всього, на це потрібні дуже великі гроші», – коментує Котищук.

Про волинських кавеенщиків Котищук відгукується без особливого захоплення, більше того – відверто їх критикує.

«Те, що роблять – це добре, але питання в тому, як роблять. Я не був на жодній грі. Тому що мене не запрошують. Щоправда, одного разу забіг ненадовго. КВН має бути красивим. Взагалі КВН започатковували як інтелектуальну гру. А зараз у волинському КВНі вийти на сцену, назвати дівчину «дура», і всі сміються з цього. В цьому інтелекту нуль. Є специфічні програми, які відходять від КВНу, але це не можна нести зі сцени. Це можна десь в клубі жартувати у форматі «стенд-ап камеді», а КВН має бути насамперед інтелектуальним, а гравці мають бути кмітливими, а не банально жартувати про наркотики, алкоголь. Це не та культура, яку треба нести в маси», – впевнений Котищук.

«У КВНі всі крапки над і розставляє глядач»

Директор волинської Ліги КВН Валерій Пельц каже, що пишається тим, що йому з колегами вдалось вперше організувати в Луцьку справжню лігу, ігри якої збирають повні зали, оскільки як такої її ніколи в обласному центрі Волині не було. Раніше, каже Пельц, КВН існував по університетах, відбувались турніри поміж вузами.

«До речі, 13 листопада нам виповнюється 2 роки. В цьому сезоні змагатиметься між собою 24 команди, а за 2 роки загалом ми дали можливість виступити на луцькій сцені 50 командам», – розповів він.

Безперспективною «масляковську гру» Пельц не вважає, оскільки КВН для більшості шоуменів та телеведучих – це «найкраща школа», яка найліпше вчить імпровізувати. А тим, хто закидає Лізі КВН «Волинь» низькопробність, Пельц радить самим організувати краще.

«Я ні з ким не хочу вступати у полеміку, бо кожна думка має право на існування. Після шоу деяких кавеенщиків у нічних клубах про інтелектуальне краще не говорити. Нехай зроблять краще. Я скину капелюха перед ними. Ми ж робимо свій продукт. На безкоштовний КВН у «Промінь» приходить 200 людей, на наш неінтелектуальний приходить 500. У КВНі всі крапки над і розставляє глядач», – переконаний Пельц.

«Волинський КВН – провінційний»

Ще один відомий луцький кавеенщик та ведучий Сергій Ткачук сучасну гру називає пост-КВНом, особливо це формулювання стосується провінцій.

«Відповідно КВН зараз є провінційний і телевізійний. Того, що було звично в кінці 90-х, вже немає. Ті люди, які грали, на дали ключових понять наступним поколінням», – каже він.

В провінціях, в Луцьку зокрема, рівень КВНу Ткачук вважає напрочуд низьким. На його думку, це «і є причиною того, що жодна волинська команда не представлена десь на високому рівні».

«КВН живий, поки живі ті люди, які грали КВН. Але він трансформується, як будь-який організм. Той КВН, який мені періодично доводиться журити, рідко тішить. Тут можна закинути низький інтелектуальний рівень прийдешніх поколінь. Немає того КВНу, який був раніше», – констатує колишній кавеенщик.

Довідково:

У 2001 році 8 листопада Росія і деякі країни СНД вперше в історії відзначили Міжнародний день КВК.

Ідея свята запропонував президент міжнародного клубу КВК Олександр Масляков. Дату святкування обрали на честь річниці першої гри Клубу веселих та кмітливих, що вийшла в ефір 8 листопада 1961 року.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 29
Zozulechka Показати IP 9 Листопада 2010 13:32
Котищуку:Андрію, невже тобі треба особливе запрошення на КВН???)))Чому ж сам покинув його, промінявши на Кораблик?? А про "дуру", то "Західний вітер" теж не завжди гребував такими жартами.. Гумор Сергія Ткачука, судячи з його запитань у "Розминках", є досить специфічним, інколи навіть "зарозумілим" і надто вже інтелектуальним... А коментар тут Юрія Яцюка, при всій повазі до нього, виглядає, пардон, архаїзмом... Добре, що знайшовся такий Пельц, який вже два роки тирмає на плаву такий "провінційний", "низькоінтелектуальний" і т.п. (на думку скептиків)волинський КВН. У той час, як його справжні-несправжні ГУРУ або спиваються помаленьку, або по весіллях-по кабаках працюють.
КВНщися в минулому Показати IP 9 Листопада 2010 13:57
яка молодь такий і КВН.це таке нині покоління..."порожнє",несправжнє...А Котищука команда якщо і жартувала про дуру то було дійсно класно. Не буде вже такого як колись. Бачила нещодавно КВН луцький...нема слів одні...Низькосортний що і казати. Хоча Пельц молодець хорошу спаву робить. Дійсно шкода що "старікі" тямущі квнщики порозбігались...
Viktor 69 Показати IP 9 Листопада 2010 13:59
от дивний цей жидок Пельц, мовляв, якщо вважаєте його низькопробним то організуйте щось краще... Як на мене така позиція плодила плодить і буде плодити ЛАЙНО... Слухайте луцький КВН - це, звичайно, звучить, але шановні - він не те що безперспективний... він справа обмежених людей, які нічого нового придумати не можуть, а пожинають плоди радянської доби коли кожен комсомолець грав у цю гру...
Антон1о до Viktor 69 Показати IP 9 Листопада 2010 16:10
Що за несенітниці....КВН в Луцьку низькопробний??????Я сам з Житомира і Луцьк мене здивував своєю гарною організацією,відношенням до команд...та взагалі позицією до КВНу,може і граю не так багато ,але за 5 років довелося поїздити та побачити!!! КВН не стає гіршим ...він стає іншим...і деяки люди від нього відходять...а на зміну приходять інші зрозуміліші іншому глядачу...так прихильників КВНу стає більше!!! А щодо жартів вони завжди могли якісь проскочити...і тоді і тепер! Різні реалії та життя...все змінилось і те над чим сміються такж!!! а Viktor 69--антисиміт!!!І це БЕЗПЕРСПЕКТИВНО!
Gnat Показати IP 9 Листопада 2010 14:44
Та хто б там що не казав, а тої гри під назвою "КВН", яка була в кінці 80-их і у 90-их уже немає. Те що зараз називається квном (і по телевізору, і тут на місцевій сцені) ні в яке порівняння не йде ні з колишніми командами ХАІ ні з одеськими джентельменами, ні з багатьма іншими. Тоді дійсно було і весело і кмітливо і інтелектуально. А зараз реально тупо і низькопробно. Так що ніякого респекту ні пану Пельцу, ні іншим "типу квенщикам" наразі немає. Або робіть щось дійсно класне або знайдіть себе в царині народного господарства, бо на сцені вам, пацани, робити нічого. А щодо 500 заповнених глядацьких місць - так і на сердючку теж ходять, і що це теж мистецтво? Дебіли ходять дебільно поржати з дебілів. Оце нинішній квн. Отак!!!
Ковельчанин Показати IP 9 Листопада 2010 15:18
Останнім справжнім КВНщиком в Луцьку був Положинський і відповідно команда в якій він грав. Я до цього часу памятаю їхню музикалку на тему казки про рукавичку.
Анон1о Показати IP 9 Листопада 2010 15:58
Що за несенітниці....КВН в Луцьку низькопробний??????Я сам з Житомира і Луцьк мене здивував своєю гарною організацією,відношенням до команд...та взагалі позицією до КВНу,може і граю не так багато ,але за 5 років довелося поїздити та побачити!!! КВН не стає гіршим ...він стає іншим...і деяки люди від нього відходять...а на зміну приходять інші зрозуміліші іншому глядачу...так прихильників КВНу стає більше!!! А щодо жартів вони завжди могли якісь проскочити...і тоді і тепер! Різні реалії та життя...все змінилось і те над чим сміються такожж!!!
я хожу на всі КВНи в Луцьку Показати IP 9 Листопада 2010 18:53
Шановний пан Катещук, Ви кажете, що КВН у Луцьку не інтелектуальний,і його взагалі не можна назвати КВНом, то я з вами буду згідна. Адже той КВН, що організовували ви, це дійсно гівно. Я ще ніколи не бачила, щоб дівчина зі сцени сказала:"Тато всрався!!!" команда КВН Хмільчонки. І ті ж дівчата розказували про собачку яка з"їла дитину!!!!! А ще мені дуже сподобались ви, в ролі ведучого, адже такого гідного ведучого який би міг собі дозволити грубо ображати людей в залі ще потрібно шукати. Такої організованості як на ваших концертах я ще не бачила ніде, люди п"яні(причому організатори)! Знаєте, перш ніж відкривати рота краще думайте!!! Мої овації!!!! Р.S. З любов"ю ваша палка шанувальниця вашого "високоінтелектуального" гівняного таланту!
Анатолій Котлюк Показати IP 9 Листопада 2010 19:54
Ото все правильно сказано... сміявся дуже рідко хоча був на двох КВНах... Але плюс є хоча б той що 1. люди себе реалізують. 2. На сцені не так вже й просто працювати. Такий досвід завжди в житті згодиться. Тільки десь їх змусити інтелектуальніш е писати. Може якісь тренінги проводити. і не обсирайте Пельца - він Мужик
Гість* Показати IP 9 Листопада 2010 22:28
типу Яцюк - великий інтелектуал, який напивається як свиня і чіпляється до незаміжніх дівчат! чи це, може "гумор" з нього так виходить?.. а Волинська Ліга КВН, стала певною ареною для творчих студентів Луцька. Вони, принаймні, на репетиції ходять, а не в під*їздах пиво п*ють. та й якби Волинська ліга КВН була настільки примітивною, до нас б не приїзджали команди ізЖитомира, Львова, Тернополя! критикувати найлегше. важче - зробити краще!
Житомир Показати IP 9 Листопада 2010 22:48
Шановні, Ви гадите один-одного і це все на що Ви здатні?????? Такі афігєні Луцькі редактора Волинського КВНу, вони ж ті самі бивші(старі квнщікі), чого добилися, сісти в крісло і кидати фрази"Це не смішно!І, що, де шутка! Ви чьо????Шо це взагалі таке?Я це вирізаю...і т. д."Останій Ваш КВН-це взагалі всіх порвало...голі сіські-це щось...тепер хлопці в Луцьку ходити будуть лише на квн, а порно теж буде?Чи що далі?За це Вас по-хвалити? Чи за здирання плакактів АКУ???І хто там шо за Хмільчонок згадував,шось не подабається будь ласка на-пряму....Ви доростіть до рівня тих дівчат і всі знали що на тому квні де виступали Хмільчонки буде дозволено набагато більше ніж на звичайних КВНах....Котищук вже огого скільки є Ведучим ігор АКУ, а це вам не що не будь....І коли команди говорять що вони їздили на Асоціацію КВН України, то це вже про щось говорить, а коли ми їздли на Волинську асоціацію КВН-то це нічого, і гарні слова напивані на сайті Володимир-Волинської ліги КВН..."Ніколи не були, не є і не будемо в асоціації КВН Волинь"-чому це написано у Ваших земляків???? Спустіться на землю, заховайте Ваші зірки, і зробіть так щоб Волинь по-любили більше,не портіть про неї враження, бо інші Волиняни її прославляють на тому самому АКУ, Такщо як не крутіть, а Котищуку хоть не який но респект!!!! А Пельцу бажаємо-скоріше перехволріти зірковою хворобою...Чесно, люблю Волинь-там класні КВНщікі, багато наших друзів, але не давайте цій лізі запалювати ту "звєзду"-це лишнє.... P.S.Не тримайте зла, не хотіла нікого образити...
неАнжелА Показати IP 10 Листопада 2010 00:38
квнщики,в першу чергу думають про глядача! якшо люди в залі не розуміють високоінтелектуальних жартів,не хочуть думати,бо вони прийшли відпочити,то шо з ними робити? та й журі іноді не доганяє! самореалізуватися на сцені в таких умовах дуууже тяжко! а автори в волинських командах не перевелися,їм просто треба шліфуватися. за нашу лігу можу гордитися тим,шо у нас також проходять досить сильні ігри,і баталії все-таки можливі!
Я Показати IP 10 Листопада 2010 03:58
Спробую зробити альтернативу, але не обіцяю. Дайте трішки часу.
Валерій Пельц Показати IP 10 Листопада 2010 06:31
...не розумію чому слово квн або волинська ліга квн спричиняють такий ажіотаж на всіх луцьких сайтах, -можливо це із за того що це такий нікому не відомий проект?))), -а може просто комусь він як кістка в горлі?, -а можливо хтось бачив би себе на моєму місці ? Шановні коментатори, задумайтесь над тим що ви пишете і зрозумієте, що підпадаєте під один з цих пунктів. а всіх ми запрошуємо на другу 1/4 фіналу ліги квн волинь 25 листопада дякую за увагу в.п.
Viktor 69 Показати IP 10 Листопада 2010 08:28
Мені що Котищук що Пельц шо Юрій Яцюк - все по барабану... От правильно сказав колега що дебіли ходять поржати з дебілів... Тут ми розглядаємо, як на мене, проблему українського гумору, а не проблему КВН, на біса вам взагалі той КВН... це радянська утопія!!!! А от з гумором у нас дійсно ХРЄНОВО... І справа не в тому інтелектуальний він чи ні, до біса, хто сказав шо він повинен бути інтелектуальним... Та й взагалі це гра слів, у кожного своє розуміння "інтелектуала"... Ну не можна кожного бажаючого Василька чи Іванка випускати на сцену, щоб він "жартував", бо потім у нього з'являється манія, що він супер КВНщик і дотепніший він за Джима Керрі... От в Санкт-Петербурзі наприклад, молоді люди які полюбляють жартувати збираються посеред вулиць, в метро і розповідають смішні історії і якщо перехожі зупиняються слухають і отримують задоволення - оце показник, оце талант... А у нас "в квартірє газ" і повірте цей газ нас або вдушить або засмородить увесь під'їзд... Жартувати, а точніше смішити людей це не так просто і не всім це данно... КВН - це попса, а попса погодьтеся - це в натурє, коли дебіли насолоджуються іншими дебілами... Ніхто ж не проти гумору, але чому все зійшлося на КВН - це вже показник якоїсь обмеженості і не бажання створювати щось нове... P.S: А щодо антисиміта - ну, я перепрошую, якщо росіянина назвати москалем, італійця - італьяшкою, а єврея - жидком, то це не антисимітизм... Ознайомтися з проблемою... А хто скаже, що Пельц - не єврейське прізвище нехай кіне в мене якусь какашку... На багато постидніше соромитися своєї національності!
ZeFiR Показати IP 10 Листопада 2010 10:59
Насправді не розумію всіх тих хто каже - "КВН вже не той!От в 90-х то була сила..." Це вже настільки заїжжена тема,що навіть ліньки ії знову піднімати! Моя бабуся,наприклад,не розуміє як користуватись мобільним телефоном і вважає його непотрібним..ТАк що ж теперер?Всім повертатися до телеграфу? Все змінюється,люди добрі! КВН,глядач і почуття гумору! Про жарти типу "ТИ Дура!", погоджуся.Самого дуже бісить таке ставлення до написання матеріалу!Але називати власного глядача дебілом це перебір! Навіщо обсирати самих себе? Подивіться навколо - як на Волині так і по всії Україні є багато класних команд з талановитими акторами та авторами, і рівняти всіх під купку обмежених "КВНщиків" я вважаю недопустимим! КВН - це добра гра! Просто будьте уважнішими до тих хто вас оточує і не гребіть усіх під одну гребінку! З любов*ю команда КВН "Ранетки"=) До зустрічі на іграх!
Mirna Показати IP 10 Листопада 2010 18:25
до Viktor 69 скажіть, а ви були на іграх Ліги КВН "Волинь"? чи коментар до новини про оголені на останній грі груди молдаванки ви написали, бо просто любите жіночі принади? :)))) http://www.volynnews.com/news/culture/na_lutskomu_kvni_uchasnytsya_oholyla_hrudy_foto/
M Показати IP 10 Листопада 2010 21:05
Останній раз доводилось мені бувати на КВК в Луцьку років 6-7 тому, після цього я на нього не ходжу.
M Показати IP 10 Листопада 2010 21:07
Доречі, КВН - це російська абривіатура, а по-українськи - КВК (клуб веселих та кмітливих). Рускі залізли навіть західнякам в голови.
хаха до M Показати IP 10 Листопада 2010 21:24
Офіційно в Україні зареєстровано КВН.Клуб веселих та найкмітливіших....А як Ви тоді скажите...КВНщікі-КВКаківці???.Такщо не зря Ви не ходите, не знаючитакого елементарного=))))
антон1о Показати IP 10 Листопада 2010 21:54
Українська абривіатура КВН-Клуб Веселих та Найкмітливіших! Ми не КаВеКаківці..........ми КаВеНщики!!! щодо антсиміту...то тут приналежність до єврейської нації використано не як конче необхідний факт вашої думки вікторе,а для образи! на інше розуму не вистачило!
Mirna Показати IP 11 Листопада 2010 15:30
люди, шо ж вам всюди євреї ввижаються? :)
просто глядач Показати IP 11 Листопада 2010 22:42
Знаєте, а мені все-рівно хто організовує КВН, я просто його люблю. І мені байдуже який рівень в команди, мені головне щоб було смішно і в рамках допустимого, ну дійсно про Котищуковий КВН я такого сказати не можу, яка б крута команда не була, вони дозволяли собі занадто, і ніякого високого рівня я там не бачив. Команда доростає тоді до висот коли вони не жартують про алкоголь і наркотики, а коли вони зі звичайних ситуацій роблять фурор. А от декілька раз був на волинській лізі, і може команди менш відомі, проте вони для мене заслуговують вищого рівня!!! Адже все було в достойних рамках!!! а про голі груди можу сказати, що бувають промахи, бувають якісь помилки, проте це не така вже й серйозна!!!! Любі, не треба казати я такий крутий то можу в Луцьку ставити що хоч бо в моїх команд "уравєнь", треба знати межі!!!!! На Котищуковий КВН я навіть під прицілом більше не піду!!!
Андрій Показати IP 12 Листопада 2010 17:18
Люди, ви ЩО??? Ті часи, що ними відає Юра Яцюк, демонстрували КВН на кшталт Брейн-рингу або Що?Де?Коли? Розвивається суспільство, розвивається й КВН (як і футбол, до слова. Думаю геніальний спорткор Яцюк погодиться, що футбол 1990року і 2010-го - речі "трішечки різні"). Із Ткачука не дивуюся - завжди був для мене еталоном регресивного піжонства. Котищук - добротний актор, пам"ятаю, але назвати його ШОУМЕНОМ????? ВИ що???? Вважаєте, що в Луцьку є шоу? Та ще й мени? У Будь-якому разі, добре, що хоч щось проводиться, а то як згадаю прірву між пануванням Федя та нерозумною організацією "Буби"....
Ірочка Показати IP 14 Листопада 2010 12:49
Не подобається Луцький КВН і все тут! Здерті жарти, низькопробні сценки... Маса народу, яка намагається щось зробити і навіть не розуміє, що те, що смішно їм - може не сприйняти хтось сторонній! Це на корпоративах такі жарти канають, де один одного знають, і якщо зробити пародію на директора - то це буде смішно! Це рівень звітних концертів в школі, де коли на сцену вийду Пєтя Васільков з 10Б - всі знають , що це круто! А щодо Хмільчонок - дівчата реально круті! Їх двоє, але вони здатні створити шоу!!! Особисто поспілкувавшись з деякими Луцькими (просто Боже) КВНщиками - хотілося взяти за руку, ввімкнути комп"ютер з записом СПРАВЖНЬОГО КВНу - і сказати - дивись! оце- КВН! А наші ходять землі не торкаючись - МИ! КВН!щики.... неприємне видовище..... не скажу про всіх, але більшість таких є! Не женіться за славою - вона сама колись прийде! Головне брати не на понт, а на почуття гумору! Брати публіку не масовістю, а ЯКІСТЮ! і нехай хоч у 30% відсотках для вас це стане пунктиком! Гумор повинен бути якісним, а не низькопробним!
Пум Показати IP 15 Листопада 2010 10:31
ОООо, Ірочка написала Велика КВНщіца і знаток юмору.....Порада;Вімкни теле. і сама поглянь що таке КВН, або на нормальні ігри походи.....
))) Показати IP 17 Листопада 2010 09:14
Ірочка,на рахунок здертих жартів ти ой яка не права! І в Луцьку є такі (о Боже) КВНщики,до рівня котрих ще треба дорости! Чи ти цього не знала?Чи,може,просто в небесах нікого крім себе не бачиш?)
Я до ))) Показати IP 24 Листопада 2010 14:30
ууууу..... а критика болюче сприймається..... ніхарашо!) а як же - девіз відноситися до усього з гумором?! перевести у жарт... хм... немає цього! НЕМАЄ! штучний гумор.... або ж доведіть мені протилежне своїми якісними виступами. Успіхів вам!
Сява Показати IP 17 Листопада 2010 17:08
я тут почитав ваші коментарі....і в мене склалось враження ніби ...крім того щоб "СЕРТИ" один на одного вам більше нічим зайнятись.Я сам граю у КВН це дружня гра де один одного мають поважати а тут троха навпаки получається...а-я-я-яй

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus