USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Литовський митець у Луцьку: історію спотворюють окупанти

10 Жовтня 2014 22:00
Спільний недруг українців та литовців використовує спотворену історію для того, щоб окупувати землі, - вважає автор серії портретів литовських князів Артурас Слапшис.

Про це він розповів під час презентації унікальної виставки картин «Портрети правителів та відомих діячів Великого князівства Литовського» 10 жовтня.

Художник визнав, що презентувати колекцію серед робіт титанів живопису у Художньому музеї міста Луцька – велика честь. Історія важлива для відновлення незалежності держави не менше, ніж економіка та культура, - вважає митець.

«Історію потрібно знати, тому що багато чорних сил спотворюють її та використовують для того, щоб окупувати інші землі, натравити народи один на одного, що і робить зараз наш спільний недруг», - звернувся до лучан автор виставки.



Саме з історії виник його мистецький проект. Колекція із 45 портретів, з його слів, наразі незавершена, адже він планує розширювати її князями трохи нижчого рангу, життя яких досліджують науковці.

До слова, литовські історики видали книгу, проілюстровану портретами, які представлені у рамках виставки. Автор праці, історик Томас Баранаускас розповів, що більшість описаних у книзі князів – маловідомі. Структура книги така, що кожному князеві присвячений один портрет та одна сторінка тексту. Інформацію про великих князів таким чином доводилося максимально стискати, а про декого з правителів на сторінці помістилася уся відома інформація (про життя декого з правителів лишилися тільки фрагментарні згадки).



Луцьк науковець відвідує вчетверте та зізнається, що відчуває тут пульс історії. Луцький замок, з його слів, унікальний, тому що він найкраще зберігся з усіх замків Великого князівства Литовського. Так, Тракайський замок у Литві реставрований та фактично піднятий з руїн, а у Луцьку, мовляв, більше автентики. Говорячи волинянам про найвідоміших князів, він зауважив, що Вітовта у Литві шанують як найвеличнішого правителя, який репрезентує апогей середньовічної литовської держави. Любарт у Литві відомий переважно тим, хто цікавиться історією, тому що його діяльність є локальною та пов’язаною з Волинню.



Своєю чергою, власник колекції картин Антанас Гедвілас повідомив, що нині знайти художника, який взявся б втілити таку кількість князів на полотні – складно. Він зауважив, що воліє використовувати назву не «власник», а «ініціатор колекції», адже ідея створення її прийшла із відчуття величі литовської історії. Антанас Гедвілас розповів, що народився у замку, яким колись, на його думку, володів князь Гедимін і переніс його із Каршави у Вільнюс. Вважається, що князеві наснився сон, за яким він заснував місто Вільнюс. Як інженер-конструктор за фахом, колекціонер не може допустити такої помилки та повірити у це. Він стверджує, що є історичні та географічні обставини, і зараз він добивається того, щоб археологи почали розкопувати фортецю Каршави, яка має площу понад 20 гектарів. За своєю величчю вона може порівнятися з Маріенбурзькою та Клайпедською фортецями. Колекціонер прагне, аби про це дізналися люди та співпрацює заради втілення мети з істориками.



У Луцьк колекція «Портрети правителів та відомих діячів Великого князівства Литовського» завітала, тому що саме тут була оприлюднена ідея створення Шляху Гедиміновичів. Антанас Гедвілас хоче, щоб замок у Каршаві включили у перелік фортець Гедиміна.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
Света Показати IP 10 Жовтня 2014 22:10
В истории Украины кто только не рвал бедную страну на части. Все хороши и поляки, и литовцы, русские ,турки, татары. Сегодня друзья, а завтра не прочь поживиться кусочком Украины. Правильно говорят русские, у России два союзника - армия и флот, это правило надо использовать и для Украины.
Рим до Света Показати IP 11 Жовтня 2014 04:54
скучноватые работы... Если бы это были работы Гойи или Давида, можно было бы посудачить о гражданской позиции, а так... перевод красок, мазня. Давид сидел в тюрьме и там продумывал "Клятву Горациев" и она стала, наверное, шедевром. А сие? В политике друзей нет, могут быть попутчики.
я Показати IP 11 Жовтня 2014 07:06
А то вже де вас - русских - так багато взялось тут, на укр сайті?
Корінний лучанин до я Показати IP 11 Жовтня 2014 08:36
ПОНАЇХАЛИ!!!
головка від...патефо до я Показати IP 11 Жовтня 2014 09:28
А если по английски или на польском напишу - рычать не будешь?:) Що ви за люди такі... Не дивно що в нас в країні таке робиться, якщо такі як "я" іншої мови не сприймають, а лише своє нав'язують! Тут ніде не написано, що спілкування лише українською, а хто по іншому напише - ти ж не прочитаєш!:)))
Света до я Показати IP 11 Жовтня 2014 13:24
Во первых я не русская, а украинка, а пишу по русски потому что на украинском пишу безграмотно ,хотя понимаю говорю и читаю без проблем. Если бы такие как вы понимали и воспринимали это нормально, а не драли горло, не было бы войны на Донбассе и Крым бы не ушел.
Марина до Света Показати IP 24 Січня 2019 03:06
Світлано, Ви і російською безграмотно пишете, між іншим. А російсько-українська війна на сході і анексія Криму якраз і відбуваються через таких, як Ви. Бо ж х**ло зі своєю бандою прийшов вас, російськомовних, захищати...
петро Показати IP 24 Жовтня 2014 22:42
Світлано!щ Вчи мову своіх пращурів,дідуся,бабусі. Вчися!!! Ти ж в Польщі не будеш по російськи балакати. Тобі там і роботи не дадуть,як не знаеш польськоі мови. Вчи украінську мову,бо скоро будуть гнати в шию зрадниів своеі культури,віри,обрядів і мови,гнати аж в Москалію,аж за Урал. Чуеш? Ні?То скоро почуеш!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus