USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Музею на Волині присвоїли ім’я

30 Жовтня 2014 14:59
Володимир-Волинський історичний музей відтепер носить ім’я свого засновника Омеляна Дверницького. Відповідне рішення прийняли на сесії міської ради.

Володимир-Волинський історичний музей є одним із найстаріших музеїв Волині та працює вже 127 років. Ще раніше, у лютому 2013 року, на громадських слуханнях обговорили питання присвоєння музею імені його засновника. А ним був мировий суддя Омелян Дверницький, який активно займався краєзнавством.

У 1887 році Омелян Дверницький утворив Братство Святого Володимира, а при ньому - Давньосховище - праобраз історичного музею. Основним завданням Братства була відбудова Успенського собору у Володимирі. Відбувалися наукові дослідження на руїнах собору, які здійснювали відомі професори Борис Антонович з Києва та Адріан Прахов з Санкт-Петербурга. Знаходили цікаві історичні знахідки. Місцеве населення також передавало Дверницькому речі старовини. Омеляну Миколайовичу вдалося зібрати 500 рукописів і 100 стародруків, ікони, рукописні Євангелія 16 століття. Експонати були дуже цінними і їх оглядав навіть російський цар Олександр III, який у 1890 році приїздив з родиною до Луцька. Речі з володимирського Давньосховища вивозилися до Луцька для огляду імператором.

«Усі працівники музею очікували на той момент, коли він отримає ім’я свого засновника, адже це - закономірно. Окрім цього, проживав Дверницький у будинку, в якому нині розміщений сам музей. Свого часу він отримав звання «Почесний громадянин Володимира-Волинського». В знак пошани до діяльності цієї людини, поховали його на території Успенського собору у Володимирі-Волинському. Більше на церковному погості у місті не ховали нікого. Наш музей став другою установою міста, якій присвоїли почесне ім’я і ми, працівники музею, пишаємося цим», - зазначив директор Володимир-Волинського історичного музею Володимир Стемковський.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
З княжого Показати IP 30 Жовтня 2014 15:25
Невже у цьому місті зробили щось для вшанування культурного діяча! Ще би церкву зі скверу прибрали!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus