USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.67 40.00
  • PLN 9.75 9.90

На Волині розкопали поселення ранніх слов’ян

9 Грудня 2013 16:25
Археологи виявили та дослідили нову пам’ятку в басейні річки Західний Буг – поселення ранньослов’янського часу початку VI століття та ІХ-Х століть. Археологічне дослідження проводилося поблизу села Будятичі Іваничівського району, - повідомили у прес-центрі ДП «Волинські старожитності».

Так, ДП «Волинські старожитності» з Волинською єпархією Української Православної церкви Київського Патріархату проводили археологічні дослідження на території нововиявленої пам’ятки археології – двошарового поселення ранньослов’янського часу та давньоруського періоду. У складі експедиції під керівництвом Златогорського Олексія в селі Будятичі працювали заступник директора Панишко Сергій, наукові співробітники Верба Тарас, Вашета Михайло, лаборанти Затворніцький Віталій, Фурманюк Руслан, Шабловський Сергій, Штець Юрій.
Пам’ятка знаходиться за 2 кілометри на північний захід від села Будятичі, на не високому напівовальному мисі лівого берега річки Студянки, висотою до 3 метрів над рівнем заплави, на площі до 2 гектарів.
Це друге відоме на Волині поселення празько-корчацької культури початку VI століття Вигідне топографічне розташування на мисі, оточеному річкою та болотом дало можливість заселятися на ньому і у ІХ-Х століттях Наявність у культурному шарі кераміки періоду народження і дитинства Володимира Святославовича підтверджує хоч і підтверджує ймовірність його перебування у Будятичах, але так само можна говорити про тисячі пам'яток України. Для підтвердження цієї версії необхідні масштабні дослідження всієї пам’ятки на площі 2 гектари.
До того ж поки що археологи не виявили об'єктів цього часу, а лише фрагменти керамічних виробів: 5 фрагментів ліпних горщиків, з них – 4 стінки та 1 вінчик. Це середні за розмірами посудини витягнутих пропорцій з ледь наміченою шийкою та пологими плечиками, з середнім випалом, помаранчевого кольору ззовні і чорного зсередини. Ця кераміка відповідає варіанту 2 посудин виду І празько-корчацької культури за класифікацією І.П.Русанової.
У 2005 подібний посуд виявлений експедицією Д.Н.Козака на березі Хрінницького водосховища Рівненської області. Тоді дослідником вона була продатована першою половиною VI столяття, а поселення визначено як перше і єдине на Волині поселення празько-корчацької культури ранніх слов’ян того часу. Кружальна кераміка представлена 2 вінчиками, 1 стінкою та 1 денцем. Це посудини з розширеним вінчиком, який трохи набирає манжетної форми та з орнаментом з прямих заглиблених ліній. Горщики мають білий та сірий кольор, змішану тришарову структуру на зламі, домішку піску в глиняному тісті. Датуються вони ІХ-Х століттями і знайдені на багатьох пам’ятках Прабережної України.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Костя Показати IP 9 Грудня 2013 17:08
А до чого тут КП? Вони хіба теж копали?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus