USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

На Волині відкрилася виставка, присвячена всесвітньо відомому балету

11 Червня 2010 08:31
У рамках Міжнародного музичного фестивалю «Стравінський та Україна» у Волинському краєзнавчому музеї 10 червня відкрилася стаціонарна виставка «Жар-птиця» Ігоря Стравінського».

Про це пише ВІП .

Присвячена виставка 120-річчю першого приїзду Стравінського в Устилуг, 100-річчю прем’єри балету «Жар-птиця» та 20-річчю музею композитора в Устилузі Володимир-Волинського району Волині.
Вперше в Устилузі Ігор Стравінський (1882–1971) з’явився у вересні 1890 року разом зі своєю матір’ю Ганною Кирилівною та молодшим братом Гурієм.
Матеріали виставки дозволяють простежити шлях майбутнього композитора до Устилуга – з маєтку Слободки Богодухівського повіту на Харківщині, через Київ до Волині.
Окремі документи і фото відображають родинні стосунки сім’ї Ігоря Стравінського з родиною Носенків, що мала маєток в Устилузі.
Перед відвідувачами постають краєвиди волинського містечка періоду, коли сюди приїзджав Стравінський - упродовж 1890–1914 років.
Устилуг став складовою частиною свідомості композитора, дитячі та юнацькі враження, без сумніву, назавжди лишилися в його пам’яті. У похилому віці Ігор Стравінський визнав містечко «райським куточком для творчості». Саме тут митець створив низку своїх творів, саме волинський музичний фольклор став одним із джерел написання славнозвісної «Жар-птиці», прем’єра якої відбулася 25 червня 1910 року у Парижі, на сцені Гранд-Опера, під час 5-го «русского сезону» антрепризи Сергія Дягілєва в хореографії Михайла Фокіна.
Успіху «Жар-птиці» сприяла не лише музика Стравінського, але й сценографія знаного художника Олександра Головіна, і костюм Жар-птиці художника Льва Бакста, і виконавиці партії Жар-птиці Тамара Карсавіна та Анна Павлова.
У сезоні 1910 року, у Парижі, вистава пройшла п’ять разів, кожного разу із різним складом виконавців. З того часу розпочалася тріумфальна хода музики Ігоря Стравінського, у тому числі й музики цього балету, по всьому світу.
Привертає увагу заключна частина виставки, присвячена музею всесвітньовідомого композитора Ігоря Стравінського в Устилузі та його пошануванню на Волині.
Виставка створена в авторській редакції кандидата історичних наук Олени Огнєвої.
Виставку можна оглянути протягом червня-липня.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus