USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Мистецтво об’єднує країни: перша виставка литовських художників на Волині

7 Липня 2018 18:25
Масштабна виставка живопису художників Литви відкрилася 5 липня у Великій залі Галереї мистецтв Волинської організації Національної спілки художників України.

«Від Німана до Горині» – назва експозиції, котра розпочала свій тур з литовського міста Алітус і зараз мандрує містами Західної України з метою налагодження безпосередніх контактів між двома народами універсальною мовою мистецтва.

«Така зустріч з творчістю литовських художників відбувається на Волині вперше, але виставка матиме продовження, як і наша співпраця», – голова Волинської організації НСХУ Володимир Марчук представив шанувальникам сучасного європейського малярства організаторів мистецького дійства: з литовської сторони проект координує Гінтарас Біла, з української – Петро Подолець, голова Рівненської організації НСХУ.



«На виставці представлено 35 полотен 12 авторів литовського міста Алітус, – розповів Петро Подолець. – Ця виставка сучасного литовського живопису відрізняється по тематиці, композиційному вирішенню, своєму баченню від того, як працюють українські художники, і ви це помітили.

Разом з литовським другом Гінтарасом ми хотіли показати цю виставку в Рівному, Луцьку, Івано-Франківську, Вінниці та в інших містах України. Наступного року ми плануємо зробити велику виставку живопису від різних потужних авторів Литви і презентувати її в Україні. Готуємо програму заходу, шукаємо шляхи фінансування і такі великі виставкові зали, подібні до вашого залу в Луцьку. Тому наступна велика виставка цього проекту відбудеться саме в Галереї мистецтв Волинської організації спілки художників». Він також тепло привітав литовського колегу з Днем державності Литви, що відзначається 6 липня. До вітань приєдналися усі учасники яскравої імпрези.



Гість з Литви Гінтарас Біла поділився з присутніми враженнями про відкриття експозиції: «Відкриття цієї виставки в Україні відбувається символічно напередодні національного свята Дня державності Литви. 6 липня 1253 року відбулася коронація Міндаугаса і відтоді веде багаторічний лік литовська державність. Тому у нас сьогодні подвійне свято».



Задум про цей амбітний українсько-литовський проект виник місяць тому під час неформальної зустрічі за кавою Петра Подольця і Гінтараса Біли. Вирішили – зробили! Дуже посприяв у вирішенні питань транспортування творів малярства до нашої країни Юргіс Гедеріс, Аташе з питань культури Литовської республіки в Україні. Участь мистців міста Алітус забезпечив менеджер мистецьких проектів закладів культури EGARTA, художник Евалдас Грініус. До речі, пан Евалдас теж був дистанційно присутнім на презентації – він мав можливість спостерігати за дійством у прямій трансляції, спілкуватися з волинськими художниками, гостями галереї і журналістами завдяки Skype.



Відео-фрагмент прямої трансляції відкриття виставки литовських художників



Користуючись такою можливістю, поспілкувалися з паном Евалдасом Грініусом.

Вітаємо в Луцьку на виставці литовських художників! Приємно, що Ви з нами. Розкажіть, будь ласка, про досвід проведення мистецьких подій у вашому місті.

Наше місто Алітус розташоване на півдні Литві, в Дзукії (адміністративний центр Алітуського повіту – прим. М.П.) на березі ріки Німан. У нас склалося активне середовище художників, просуванням яких з 2011 року займається громадська організація EGARTA. Ми організовуємо різноманітні мистецькі проекти, серед яких VISUALARTALYTIS, бієнале молодих митців, фотофестивалі, пленери. Взаєморозуміння і фінансування отримуємо від департаменту культури муніципалітету Алітуса, з яким у нас налагоджена конструктивна співпраця. У нас вже є гарний досвід організації виставок, публікації каталогів, а от до України твори наших художників потрапили вперше. Це для нас нові можливості, які ми дуже прагнемо розвивати. До 2022 року нами заплановано презентації робіт наших художників у 23 європейських містах.

Які роботи були відібрані кураторами для цієї презентації в Україні?

Виставка скомпонована з робіт 12 мистців нашого місцевого осередку. Картини були написані в період з 2011 по 2018 роки і демонструють українським глядачам мистецькі пошуки литовських художників. Які саме – перегляньте експозицію! Нам цікаві ваші враження про наш живопис. До речі, я теж художник, і на цій виставці є декілька моїх робіт.



Які сучасні практики малярства сьогодні цікаві литовським мистцям?

Наше мистецьке середовище розвивалося в умовах більшої свободи самовираження, аніж у порівнянні з іншими колишніми республіками СРСР. Звичайно, це вплинуло на всі ті пошуки і експерименти, в яких працюють наші художники: концептуальне мистецтво, абстракція, інсталяція та інші. Але зараз я як практикуючий художник помічаю «хвилю» уваги до академізму традиційної школи, а також реалізму, гіперреалізму. Очевидно, що мистецькі пошуки часто еволюціонують, повертаючись до традиційних зразків, але вже на новому технологічному рівні. Надзвичайно актуальними у сучасному литовському живописі й фотографії є соціальні теми.

Які у вас плани в Україні?

Ми дуже радіємо, що відбувається ця виставка в Луцьку і впевнені, що вона покладе початок дуже плідній співпраці художників і фотографів. У нас в планах – проведення спільних проектів і зустрічей у різних формах – а це бієнале, фестивалі, пленери – за участю насамперед волинських мистців. Впевнений, що такі контакти на основі мистецтва зміцнюють взаєморозуміння і дружбу між нашими двома країнами.



Литовський живопис, представлений в експозиції Галереї мистецтв, окреслює простір для аналізу візуальної мови колег-художників і становить неабиякий інтерес насамперед для фахового мистецького середовища Волині. Тому невипадково першими відвідувачами імпрези стали знані волинські мистці, члени Національної спілки художників України Петро Собко, Олена Бурдаш, Микола Рубан, Оксана Ядчук-Мачинська, Тетяна Мялковська, Богдан Ясинський, фотохудожники Віктор Чухрай, Любомир Безручко, Володимир Стахів. Серед гостей події – волинська художниця-акварелістка Олена Журавель, майстриня Ірина Робак, радниця міського голови Мар’яна Сорочук, молоді луцькі мистці, журналісти, численні поціновувачі прекрасного, для яких литовський живопис став цікавим і приємним відкриттям у царині сучасного європейського малярства.



Живий контакт з Литвою відбувся не лише у технологічному сенсі онлайн-трансляції, а й у жвавому відгуку глядачів на представлені твори. Актуальна художня мова литовців виявилася щирою і зрозумілою волинянам, а перспективи подальшого спілкування налаштовують на нові цікаві мистецькі зустрічі.



Запрошуємо знавців і шанувальників сучасного європейського малярства на перегляд експозиції литовського живопису «Від Німана до Горині», що триватиме у Великій залі Галереї мистецтв протягом 2 тижнів. Далі виставка рушить до Чернівців. Вхід до галереї вільний.

Про подію на сайті Галереї мистецтв https://www.volart.com.ua/ukr18/khudozhnyky_lytvy/

Фото події люб’язно надали Віктор Чухрай, Любомир Безручко, Володимир Дзюрбей

Маша Пилипчук
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Жаби Показати IP 7 Липня 2018 20:49
Провінційний Луцьк абсолютно не готовий до такої навали мистецтва. У нас тихо і спокійно, свої фахові авторитети, метри та кілометри не чіпайте наше совкове фахове болото.
до Жаб Показати IP 7 Липня 2018 21:51
То сидіть авторитети в своєму совковому болоті далі. А виставка бомбезна! Молодці, що приїхали до нас!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus