USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

На Волині відродили скит одного з найдавніших монастирів України

12 Жовтня 2010 10:53
На Свято Покрови Богородиці, 14 жовтня, у селі Жидичин Ківецівського району Волинської області освятять відбудований Свято-Духівський скит Свято-Миколаївського чоловічого монастиря. Через це, а також з нагоди свята Покрови у селі пройде козацьке свято.

День Покрови Пресвятої Богородиці здавна був святом українського козацтва. Тому на святкуванні у Жидичині будуть учасники Школи козацького гарту з села Рокині, а також козацькі вихованці з міста Ківерці. Пройдуть показові виступи козаків, дітям розповідатимуть про історію козацтва, а козаки із Козацького Стрілецького Братства готуватимуть куліш, демонструватимуть можливості козацької зброї. Свято для дітей села розпочнеться о 13-й годині.

Центральною подією сільського свята стане освячення Свято-Духівського скиту, початок якого запланований на 16.00. Чин освячення здійснюватиме архієпископ Луцький і Волинський Михаїл, розповіли у монастирі.

Скит почали відбудовувати два роки тому, на пагорбі, який в селі завжди називали «Горою Святого Духа». За легендою саме тут стояла перша церква Жидичинського монастиря.

«Певно, ми досі не усвідомлюємо, яку святиню відбудовуємо. На цьому місці молилися уже тисячу років тому. Навіть Почаївська лавра з’явилися пізніше», - каже настоятель обителі, ієромонах Костянтин.

Ідея відродження святині належить кільком людям. Серед них – колишній настоятель Жидичинського монастиря ієромонах Марк, архієпископ Михаїл, гармаш Козацького Стрілецького Братства, заступник директора ВАТ «Волиньообленерго» з технічних питань, корінний жидичанин Володимир Перчук, місцевий історик-краєзнавець Іраїда Майданець, сільський голова Олег Данкевич.

Довідково:

Перша згадка про Жидичинський монастир, як і про саме село Жидичин, датована 1227 роком. Як свідчить той же Іпатіївський літопис, в цьому році сюди приїздив князь Данило Галицький: «Еха в Жидичин кланятися и молитися к святому Николе».
Скит - в християнстві житло відлюдник, самостійне чи структурно виділене в монастирі усамітнене житло. Назва походить від Скитської пустелі – місця першопочаткового поширення чернецтва. Ченці, які живуть в скиті, беруть додаткові обітниці (наприклад строгого посту, посиленої молитви, задвітництва тощо). Молитися у скиті можуть тільки монахи. Деякі скити взагалі закриті для відвідування сторонніми особами.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Пімен Показати IP 12 Жовтня 2010 23:06
Мені достаменно відомо (а я точно знаю!!!), що головним ідеологом відбудови скита був ігумен Константин, тоді як багато хто із вище названих "ідеологів" вважали це нездійсненною метою. Чому не згадані основні особи, які ВІДРОДЖУЮТЬ це святе місце, окрім Володимира Перчука, це ще й Роман Бондарук, Степан Ковальчук, Микола Салімончик.
Жидичанин Показати IP 13 Жовтня 2010 08:44
Можу помилятися, але, наскільки мені відомо ігумен Констянтин активно долучився до процесу вже після того, як робота над капличною почалася. Звісно, це не применшує його заслуг. А щодо "основних осіб", то "дати бабло" і "відродити" - трохи різні речі, нє? Не хочу розпалювати тут суперечки, кожен робить те, що потім оцінювати не людям а Богу. Пожертви в цьому плані - саме така річ.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus