USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

«Сад» Оксани Радкевич у Галереї мистецтв: миті щастя у буденних речах

28 Травня 2016 11:47
У Галереї мистецтв Національної спілки художників України – перша персональна виставка «Сад» молодої львівської художниці Оксани Радкевич. Презентація акварельних і пастельних робіт відбулася 26 травня у Малому виставковому залі і є особистим дослідженням-одкровенням мисткині про пошуки миттєвостей щастя у простих речах.

Галерея мистецтв НСХУ вже протягом багатьох років є стартовим галерейним простором, де розпочинають своє активне виставкове життя талановиті художники Луцька і Львова, серед яких Сергій Радкевич, Сергій Торбінов, Діма Микитенко, Володимир Іваницький, Артем Лук’янчук, Костя Мазурик і багато інших. Зараз ці амбітні художники працюють на українських і європейських мистецьких теренах і на високому представницькому рівні презентують талановиту живописну Україну європейському глядачеві – від Парижу до Лондона, Берліна і Варшави, Лісабона і Венеції.

Представляючи і відкриваючи волинському глядачеві нове обличчя сучасного українського малярства – художницю Оксану Радкевич, голова Волинської організації НСХУ Володимир Марчук висловив їй побажання гарного старту у презентації власних творів, вдячних і вдумливих глядачів, відмітивши її великий творчий потенціал і неповторність власного погляду на світ.
Коротко про молоду авторку: Оксана Радкевич народилася у 1987 році у Красноярську, Росія. Закінчила Львівську національну академію мистецтв, відділення монументального живопису. Зараз живе і працює у Львові. Творча діяльність пов’язана з роботою головного художника Львівського драматичного театру ім. Лесі Українки. Оксана – член Спілки театральних діячів. Пріоритетами у творчі діяльності вважає сценографію, живопис, ілюстрацію. Цікавиться іконописом та сакральним живописом – у 2014 році брала участь у роботі Міжнародного іконописного пленеру «Святі миротворці» у Замлинні, Волинська область, а у 2015 році – у ІІІ Міжнародному іконописному пленері «Міграція» у Києві. Художниця є активною учасницею театральних проектів, серед яких: проект «Торс» у галереї «Дзиґа» (2007, Львів), «І все таки я тебе зраджу» (2011), «Моя дорога Памелла, або як уколошкати старушку» (2012) та інших проектах ЛДТ ім. Лесі Українки, Львів. У 2016 році представила свої живописні роботи у групових презентаціях «Шоколадні сезони» (Київ), «Жіночий проект» (Верховна Рада України, Київ).
Назва серії акварельних і пастельних творів – «Сад» асоціативно пов’язує нас із близьким серцю місцем біля рідної української домівки, де вкладається багато праці і часу, де минають дні у плеканні і догляданні дерев, а восени йде збір урожаю і насолода смаком фруктів. Сад росте не один рік, так відбувається протягом тривалого часу. Сад росте, плодоносить, і водночас триває людське життя, минаючи у праці і повсякденності.

Художниця ділиться своїми відчуттями, які надихнули її на створення презентованих робіт: «У моєму житті настав такий період, коли минали дні, такі схожі один на один у своїй рутинній послідовності. Кожного дня – одне й те саме, ті самі дії і рухи, ті самі предмети на своїх місцях, що оточують тебе постійно… Ця буденність і спокій, рутинність і простота одного дня стали для мене настільки очевидними, що змусило по-новому подивитися на власне життя і віднайти у цих же простих речах щось нове. І я по-іншому побачила такі звичні для мене предмети. Мій погляд впав саме в той момент на фрукти: яблука і груші. Нічого екзотичного, незвичайного. Просто яблука і груші. Та раптом я відчула, що це і є цінним у житті – зуміти побачити у таких простих предметах знаки того, що ти живеш насправді щасливим життям, наповненим і багатим. Треба це зрозуміти і оцінити. Треба це пережити і сфокусувати свої відчуття на радості».

Серія створена за одною композиційною моделлю – на білому тлі художниця «розмазує» кольорову пляму і «розкидає» на ній фрукти: яблука, груші, виноград, вишні. Кольорова гамма цих робіт яскрава і оптимістична: соковитий червоний, глибокий синій, напівпрозорий зелений, надзвичайно легкий рожевий… Насичені кольори створюють дуже позитивну життєстверджуючу енергетику, а напівпрозорість акварелі та ніжність пастелі змушують глядача насправді відчути соковитість і духмяність фруктів, таких звичних у нашому повсякденному житті. «Яблук і груш найбільше», – усміхається художниця, відшукавши саме у цих плодах символізму переосмислення буденності власного житті і наповнення його усвідомленням, що воно і є змістом, місією, справжньою його повнотою.
Оксані Радкевич щастить мати розуміння і підтримку серед близьких людей, друзів, які радо прийшли підтримати її у такий важливий для творчого поступу день. Родина Оксани – це союз творчих особистостей, і Сергій Радкевич саме той чоловік, друг та партнер, який не лише першим бачить твори дружини, а й допомагає у організації презентації.

Привітати Оксану особисто прийшов до Галереї мистецтв Кшиштоф Савіцкі, Генеральний консул Генерального Консульства Польщі у Луцьку, завжди дуже уважний до культурно-мистецьких подій у нашому місті, справжній друг української талановитої молоді. Серед гостей презентації – члени Національної спілки художників Світлана Костукевич, Оксана Тарасенко, відомий луцький фотограф Олександр Паньковець, знаний у Європі художник Діма Микитенко, молодий мистець Іштван Кус.
Невимушена атмосфера спілкування авторки з глядачами доповнив легкий фуршет з ароматним вином і духмяними полуницями, які додали ще одну приємну мить насолоди життям до теми презентації.
Молода художниця Оксани Радкевич запрошує волинян та гостей міста до спілкування на тему митей щастя у простих речах людського життя. Її перша персональна виставка «Сад» експонуватиметься ще протягом 3 тижнів у Малому залі Галереї мистецтв НСХУ щодня з 11 до 18 год., вул. Лесі Українки, 24а.

Автор: Марія Пилипчук
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Маша Показати IP 28 Травня 2016 14:13
Щасливої тобі творчої долі, Оксано!)
Олесь Показати IP 28 Травня 2016 16:53
супер! Дякую!
Сергій Показати IP 28 Травня 2016 19:53
Коли вже волиняни навчаться малювати, як щось добре то чуже, а свої одні філософи, понтові Дацюки, Зої, Івасики і Телесики...
Патріот Волині Показати IP 29 Травня 2016 19:01
Класно!!!)))
Людмила Показати IP 1 Червня 2016 12:43
Гарно! Хай життя дарує багато цікавих подій та приємних людей на шляху і всьго що надихає на творчість та життя.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus