USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

У Ковелі одна з вулиць носитиме ім’я Королеви Бони

2 Листопада 2015 13:18
Депутати Ковельської міськради під час чергового засідання прийняли рішення про присвоєння назви проектній вулиці, яка передбачена детальним планом території розміщення садибної житлової забудови в районі вулиць 1-го Травня-Володимирська-Княгині Ольги.

Топонімічна комісія рекомендувала міській раді назвати нову вулицю ім’ям Королеви Бони - управительки ковельських земель, завдяки якій Ковель отримав статус міста на основі Магдебурзького права.

Про це повідомляють у Ковельській міськраді.

Відділ містобудування та архітектури виконавчого комітету міської ради має подати інформацію до словника Державного реєстру прав на нерухоме майно про присвоєння нової назви – вулиця Королеви Бони.

Довідково: Неаполітанська принцеса Бона Сфорца д’Арагон у 1518 році вийшла заміж за польського короля Сигізмунда I. Наділена природною мудрістю, надзвичайно вродлива та розумна жінка мала великий вплив на свого чоловіка та політичне життя в Польщі. Король подарував дружині багато земель. Вона була власницею Кременецького староства, Ковельських помість, Гродненської пущі, маєтків у Вітебському воєводстві, Кобринського князівства та ін.

Значну увагу Бона приділяла розвитку міст як осередків ремесла і торгівлі. Селу Ковле вона надала статус міста і назвала його Ковелем. Тож саме завдяки королеві Боні Ковель отримав Магдебурзьке право.

Період, коли ковельські землі належали їй, був періодом їх інтенсивного економічного розвитку. З виданих Боною грамот видно, як бурхливо розвивалося міське господарство, торгівля, ремісництво. Королева встановила рівноправність православної і католицької конфесій. Виважено ставилася до національних меншин, які поступово заселяли місто. Підтримувала українську культурну еліту. Часи правління королеви Бони називали «золотим віком».

На початку 30 років ХХ століття мешканці нашого міста увічнили ім’я королеви Бони у назві однієї з вулиць Ковеля. Проте згодом вона перейменована у Театральну.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Мала Даргониха Показати IP 2 Листопада 2015 14:12
Тихий ужас...
Юлія до Мала Даргониха Показати IP 2 Листопада 2015 18:22
Історію треба знати. А тихий ужас - це коли одного ідола зносять, іншого ставлять.
Мала Даргониха до Юлія Показати IP 3 Листопада 2015 09:36
Знаєте історію, то певно знаєте про Кременецький замок. Можливо вона була мудра і красива жінка, проте застосовувала жорстокі методи управління. Ну хіба в Ковелі можна назвати так вулицю, це ж не Кременець...
Влад Показати IP 2 Листопада 2015 23:29
Українці не хочуть шанувати своєї історії, у нас вулиці називають то іменами російських, то польських діячів

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus