USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

У Луцьку представили виставку українських і польських старожилів

15 Квітня 2016 08:35
Проект «Поєднання через важку пам’ять», покликаний показати позитивні моменти польсько-українських історичних відносин, представили у Луцьку. Так, з цієї нагоди у четвер, 14 квітня, у галереї мистецтв відбулась виставка світлин українських і польських старожилів. Про це повідомляє "Громадське.Волинь".

Одним з першочергових завдань проекту є поширення інформації про новітню історію з її добрими прикладами допомоги одне одному незважаючи на війну, вигнання, переслідування і руйнування. До 2015 року молоді поляки та українці зібрали 236 усних історій по обидві сторони кордону.

Дана ініціатива також має на меті знищення національних стереотипів, розвиток діалогу між польським та українським суспільством. Ініціатива також присвячена збереженню нематеріальної спадщини, тобто досі невідомих фактів порятунку та допомоги українців і поляків в період етнічних чисток на Волині та Східній Галичині в 1943–1945 роках, операції «Вісла» в 1947 році, а також акцій помсти. До проекту залучені польсько-українські волонтери у співпраці з експертами численних організацій.

В рамках попередніх етапів проекту відбулися 4 експедиції, на основі яких було підготовлено видань, фотовиставки, два документальних фільми.

«Ми намагаємось поєднати польську і українську історичну пам’ять, вірніше – поєднати польську і українську історичну пам’ять з часів Другої світової війни. Сьогодні і в історіографії, і в публічному просторі дуже багато говориться про вбивства і різанину в Україні, на Волині. Ми це пам’ятаємо, але намагаємося перегорнути цю сторінку, і показати факти співпраці українців і поляків» – каже про завдання проекту волонтер, історик Сергій Гладищук.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
організатор Показати IP 15 Квітня 2016 09:41
Яка виставка старожилів? Сходіть на виставку та подивіться, про що вона
перехожий Показати IP 15 Квітня 2016 12:14
Дмитре, це не афіша, а обкладинка книжки презентація якої була 2 роки тому.
редактору Показати IP 16 Квітня 2016 11:04
коли знімаєш кіно вклячай мізги про що знімаєш

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus