USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

У Луцьку з’явився маятник Фуко

28 Липня 2015 16:41
Маятник Фуко або маятник, який використовується для демонстрації обертання Землі навколо своєї осі, встановили у центральному холі СОК «Адреналін Сіті», що у Луцьку на Карбишева,1, – інформують організатори.

Вони ж зазначають, що в Україні маятники Фуко є лише в декількох містах: Києві, Харкові, Львові, Ужгороді та Переяславі-Хмельницькому.

До слова, в спортивно-оздоровчому комплексі працюють Музей технічного прогресу та «Експерементаріум», які, своєю чергою, популяризують науку та винаходи людства.

Нагадаємо, вперше публічну демонстрацію маятника Фуко здійснили в 1851 році в Паризькому Пантеоні: під куполом Пантеону винахідник Леон Фуко підвісив металеву кулю масою 28 кілограмів із закріпленим на ньому вістрям на сталевому дроті довжиною 67 метрів. Кріплення маятника дозволяло йому вільно коливатися у всіх напрямках, під точкою кріплення зробили кругове огородження діаметром 6 метрів, по краю огорожі насипали піщану доріжку таким чином, щоб маятник в своєму русі міг при її перетині прокреслювати на піску позначки.

Період коливання маятника при такій довжині підвісу становив 16,4 секунди, причому при кожному коливанні відхилення від попереднього перетину піщаної доріжки становило приблизно 3 міліметри. За годину ж площина коливань маятника поверталася більше, ніж на 11 ° за годинниковою стрілкою, тобто приблизно за 32 години здійснила повний оборот і повернулася в колишнє положення.



Довідка.

Маятник Фуко́ — маятник, який використовується для демонстрації обертання Землі навколо своєї осі.

Винахідник пристрою — Леон Фуко. Вперше демонстрація маятника Фуко відбулася в Парижі у 1851 році.

Маятник Фуко — це великий масивний маятник зі значним періодом коливання, підвішений до склепіння просторої високої зали. На підлозі під маятником зазвичай малюють коло з поділками, щоб відстежувати зміну площини коливання відносно поверхні Землі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Анонім Показати IP 28 Липня 2015 18:58
Для установки маятника Фуко требуется высокое помещение и длинная нить с грузом, подвешенным к куполу (потолку). Имеется практически во всех областных центрах нормальной Украины. Например, в Днепропетровске (http://dv-gazeta.info/vechyorka/rodina/mayatnik-fuko.html)
Доречніше Показати IP 28 Липня 2015 19:14
...було б написати "знову з`явився", адже маятник Фуко у Луцьку уже був у теперішньому римо-католицькому костелі Петра і Павла, який у 80-і роки функціонував як музеї релігії і атеїзму. Чи не звідти хтось спочатку прибрав до рук як неліквід, а тепер встановив?
дещо забули!!! Показати IP 28 Липня 2015 19:41
в колишньому музеї атеїзму (теперішньому костьолі Петра і Павла) також був маятник Фуко... де він зараз як і інші експонати з того музею (усілякі знаряддя тортур, "Луноход", манекени доісторичних людей...)???

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus