USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

У Рокинях волонтери з різних країн реставрують етномузей

11 Серпня 2018 10:37
Студенти-добровольці з шести країн реставрують Етнографічний музей історії сільського господарства, що у селищі Рокині.

Про це йдеться у сюжеті 5 каналу.

Попри чималий обсяг роботи, молоді люди встигають подорожувати краєм та проводити майстер-класи. У волонтерській експедиції на Волині – студенти з Франції, Німеччини, Туреччини, Мексики та троє з України.

20-річний студент зі Словаччини вперше в Україні. Віктор Рогач до Рокинів приїхав як волонтер. Тут допомагає упорядковувати сільський етномузей.

«Подобається тут, я ніде не був в Скансені. Тут красна будова стаціонарна і видно, як люди жили перед 30-60-ми роками. Мені дуже подобається», – зазначає волонтер.

Разом із Віктором у волонтерській експедиції – студенти з Франції, Німеччини, Туреччини, Мексики та троє з України. Мешкають у таборі на околиці села. Гуртом облаштовують історичний музей сільського господарства Волині та місцевий дендропарк.

«Ми зараз шпаклюємо хату для того, щоб утеплити її, по-перше, а також, щоб не продувало її зсередини. Це пакля з льону і лопатка», – пояснює волонтерка з Києва Анна Єсінська.

Волонтери, які відновлюють місцевий музей – це учасники міжнародного проекту «Cтаровинна Волинь – перехрестя культур».

«Ми робимо різноманітну роботу — прибирання, білимо хати, відновлюємо інформаційні стенди. Тобто, таку роботу, яка не вимагає певної кваліфікації і професіоналізму», – зазначає ініціатор проекту Галина Бідношей.

«Дуже серйозна підтримка. Тому що розумієте, ми би ту капличку, в нас один тільки реставратор і 0,5 ставки робітника, уявляєте, скільки би це поки люди то все зроблять. А так стало шестеро дівчат і за три дні зашпаклювали. Ми робили би місяць, скажімо, одна людина, півтори, щоб ми це встигли», – ділиться старший науковий співробітник музею Ганна Середюк.

«Наприклад, майстер-клас по варениках ми провели аж два рази. Два дні. Тому що вареники, як вони сказали – «ми готові їсти кожен день», – каже ініціаторка проекту Галина.

«Це мій такий перший досвід волонтерства в іншій країні. Я задоволена волонтерською роботою. Україна дуже близька до Туреччини. Розташування, культура, традиції. Тому мені захотілося сюди приїхати», – ділиться волонтерка з Туреччини Езгі Балтала.

Волонтери планують завершити роботи у суботу, 1 1серпня. Потім повернуться до своїх країн. Іноземні гості вже пообіцяли знову приїхати в Україну, щоб побачити інші міста.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus