USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У Луцьку перевидали унікальний альбом Олени Пчілки

4 Жовтня 2010 15:31
У Волинському краєзнавчому музеї презентували альбом «Український орнамент» - репринтне відтворення першого видання 1876 року.
Альбом «Украинскій народный орнаментъ. Вышивки, ткани, писанки» вийшов друком у Києві в друкарні С.В. Кульженка. Свого часу цим виданням вперше поклали початок вивченню української орнаментики – пише 4 жовтня ВІП.
Збірка складається із «Передмови» і 31 таблиці узорів та детальних коментарів до них. Представлено 298 зразків вишивок на 26 таблицях, 6 зрізків тканини і 5 зразків прикрас на 27-й, 8 зразків орнаментів на килимах і 23 візерунки на писанках.
Зразки впорядковані за способом шиття, техніками виконання, що засвідчують їхню давність чи новизну, являють самобутність і багатство української народної орнаментики.
Упорядники репринтного відтворення першого видання 1876 року, зіткнулися із труднощами: адже в жодному музеї і бібліотеці України нема повного альбому, тому у його відтворенні краєзнавчому музею сприяли Музей етнографії та художнього промислу Інституту народознавства НАН України у Львові, Музей українського народного декоративного мистецтва у Києві, професор зі Львова Володимир Александрович.
Альбом видрукували за кошти Волинського краєзнавчого музею, а також кошти працівників Літературно-меморіальний музею-садиби Лесі Українки у Колодяжному.
За словами директора Волинського краєзнавчого музею Анатолія Силюка із видання цього альбому почалося повернення наукової спадщини Олени Пчілки.
Довідково:
4 жовтня - День пам’яті Олени Пчілки: вона померла 4 жовтня 1930 року
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus