USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

У Луцьку відкрили пам’ятник Миколі Теодоровичу. Фото

16 Травня 2010 13:34
Пам’ятник історику Миколі Теодоровичу відкрили у Луцьку 15 травня поблизу Свято-Покровського храму.
Про це повідомляє ВІП .
Директор Волинського обласного краєзнавчого музею Анатолій Силюк розповів, що пам'ятник Миколі Теодоровичу створила художниця Ірина Дацюк, а підтримку надали багато людей, зокрема митрополит Луцький і Волинський Ніфонт, народний депутат України Анатолій Горбатюк, голова Волинської облдержадміністрації Борис Клімчук.
Владика Ніфонт розповів, як виникла ідея місця встановлення пам'ятника. За словами митрополита, життя Микола Теодоровича було тісно пов'язане з православною церквою. За інформацією краєзнавця Геннадія Гулька, на старовинному цвинтарі поблизу Свято-Покровської церкви захоронені дві людини з прізвищем Теодорович. «Може, це якось пов'язане з родиною», - сказав владика Ніфонт. Він припустив, що під час свого перебування на Волині Микола Теодорович відвідував Свято-Покровський храм.
Автор пам'ятника Ірина Дацюк розповіла, що вона намагалась у скульптурі відтворити ту епоху, коли жив Микола Теодорович – XIX століття . «Він зображений у своїй формі, так, як він ходив, так, як він працював», - сказала митець.
Після промов владика Ніфонт, Єпископ Володимир-Волинський і Ковельський. Никодим разом з Борисом Клімчуком та Анатолієм Горбатюком відкрили пам'ятник. Духовенство відслужило заупокійну літію за душу спочилого історика.

Довідково:

Теодорович Микола Іванович (1856—1917) — дослідник історії (зокрема церковної) Волині; з священичого роду на Волині, вчився у Петербурзькій духовній академії, був інспектором шкіл у м. Седльцях (Підляшшя), викладачем Волинської духовної семінарії (м. Кременець).
Його праці: «Историко-статистическое описание церквей и приходов Волынской епархии» (1888 — 1899), "Учение тридентского собора о первородном грехе и оправдании в связи с православным и протестантским учением о том же предмете" (Почаїв, 1886), «Город Владимир Волынский»(1893), «Волынская духовная семинария» (іст. нарис, Почаїв, 1901).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus