USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У Луцьку видали «Гаррі Поттера» для незрячих. ФОТО

28 Квітня 2010 10:11
У Луцьку видали книгу Джоан Роулінг «Гаррі Поттер і філософський камінь», надруковану «мовою для незрячих» - шрифтом Брайля.
Зробили це молоді члени Волинського осередку Всеукраїнської молодіжної організації інвалідів з вадами зору «Генерація успішної дії» (ГУД), зібрали кошти і видали.
120 «вордівських» сторінок всесвітньо відомого дитячого фантастичного роману вмістилися аж у 4 товсті томи, надруковані шрифтом, який незрячі діти зможуть читати кінчиками пальців. Усього таких чотиритомників видано десять.
Голова Волинського осередку «Генерації успішної дії» Віталій Ткачук каже, що це небагато, проте вони сподіваються, що «це тільки початок».
«Ми не ставили собі за мету забезпечити книгами всіх незрячих дітей. Ми хотіли привернути до себе увагу держави, довести, що якщо лише бідкатися і розповідати про проблеми – це не принесе результату. Аби щось змінити на краще – треба діяти», - каже Ткачук.
Сьогодні в Україні катастрофічно не вистачає книг, надрукованих шрифтом Брайля – стверджує Віталій Ткачук. Як учитель історії Крупівського навчально-реабілітаційного центру для дітей із вадами зору, він з власного досвіду знає, що навіть зі шкільними підручниками проблеми – їх не вистачає, багато з них просто застарілі. Взагалі немає художніх україномовних книжок.

«Добре, що нині є можливість в інтернеті скачати будь-яку аудіокнижку і послухати. Але ж діти, які вчаться писати і читати, мусять на чомусь практикуватися. Ми обрали саме «Гаррі Поттера», а не скажімо, твори Франка чи Лесі Українки. Хотілося, щоб це було щось захоплююче і поза межами шкільної програми», - каже Віталій Ткачук.
Кошти на видавництво, розповідає Віталій, збирали гуртом. У грудні до свята підготували цілу вітальну програму і з костюмованим вертепом ходили по організаціях та знайомих. З часом різдвяна програма перетворилася на цілий марафон, що продовжився після свят. Наколядували близько 7 тисяч гривень. Близько 10 тисяч додали спонсори. Були й випадкові люди, які просто телефонували і казали, що мають бажання переказати гроші на добру справу.
Коли ж коштів назбирали достатньо, почали діяти. Звернулися до Київського видавництва, щоб запустити книгу в друк. Набір за Брайлем здійснили в друкарні УТОСу, що в місті Києві.
Результат кропіткої праці «успішних генераторів ідей» - 10 чотиритомників, які будуть розподілені між закладами, до яких причетні діти із вадами зору. Тепер примірники «Гарі Потера» стоятимуть на полицях бібліотеки Луцького УТОСу, Крупівського навчально-реабілітаційного центру та Київської центральної бібліотеки для незрячих імені Островського. Один примірник залишили для ГУДу.

«Звісно ж однією книгою ми багато не змінимо, - каже Ткачук. - Багато з нас має вищу освіту, достойну спеціальність, володіє комп’ютером не гірше за зрячого користувача. Але роботодавці дуже часто не хочуть мати клопоту з такими людьми і відмовляють у працевлаштуванні. Тож цією справою ми намагалися показати, що люди із проблемами зору – також самодостатні і успішні».
Довідково:
Всеукраїнська молодіжна громадська організація
інвалідів з вадами зору «Генерація успішної дії» заснована 13 листопада 2006 року. Організація об’єднує молодь з вадами зору із 18 регіонів України.
Проект об’єднав 150 молодих людей з глибокими порушеннями зору.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus