USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

У Луцьку вирішили, що креативній рекламі не потрібні голі дупи

14 Березня 2010 14:22
Про сексизм у вітчизняній рекламі та методи боротьби з ним говорили у Луцьку на дискусійному клубі «Креативна реклама без сексизму» минулої п’ятниці.
Під терміном сексизм учасники розуміли розрізнення і приниження людей за статевою ознакою і використання таких образів у рекламі. Наприклад, зображення напіводягненої жінки, яка рекламує дриль чи керамічну плитку, як вважають організатори  заходу, може ображати жінку.

«Як мені пояснити дитині, чому ця напіводягнена жіночка рекламує цемент? Як мені в дитини виховати правильний образ жінки, матері, дружини, як виховати повагу до жінки, якщо малюк змалку бачитиме такі образи?» - пояснив гостроту проблеми працівник Регіонального представництва Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні Тарас Михальнюк.
Організатори підтвердили гостроту проблеми і демонстрацією зразків реклами, яка заснована на сексизмі та порушення морально-етичних норм.

Працівник регіонального представництва Фонду Юліане Шульте вважає, що сексизму в рекламі України набагато більше, аніж у Німеччині. «У нас набагато менше реклами, аніж у вас. У нас рекламні постери не висять на приватних будинках. Це не має відповідно такого впливу», - каже Шульте.
Як розповіла Шульке проблему неетичної реклами в Німеччині вирішують само регулятивними методами, без втручання правоохоронних органів. У Німеччині створена відповідна громадська організація, яка слідкує за дотриманням морально-етичних норм у рекламі.
Учасниками дискусійного клубу стали представники «Асоціації рекламістів Волині», «Асоціації молодих політиків та політологів», викладачі, журналісти, громадські діячі.

В ході обговорення учасники спочатку пробували виокремити критерії сексизму в рекламі, потім шукали шляхи подолання цього явища.
Зрештою прийшли до думки, що вітчизняній рекламі бракує законодавчого регулювання. А також, щоб боротися із явищем «сексуальної» реклами, також потрібно вести просвітницьку діяльність і залучати ЗМІ та громадські організації.
Одним із способів подолання сексизму учасники клубу назвали необхідність дотримання «балансу статі» у рекламі, себто коли поряд з жіночим образом у рекламі в рівноправній ситуації повинен бути задіяний і чоловічий образ.

Зрештою усі погодилися, що креативна реклама може обійтися без сексизму. Більше того, явище сексизму, експлуатації сексуальної теми більш притаманне регіональній, й частіше низькоякісній рекламі – стверджували окремі учасники дискусії.
Дискусйний клуб «Креативна реклама без сексизму» організували Регіональне представництво Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні, Всеукраїнська громадська організація «Жіночий консорціум України», Громадська рада при Луцькому міському голові та ВОГО «Гендерний центр».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
seal Показати IP 14 Березня 2010 21:14
Дуже актуальний захід. Якраз зараз по телебаченню (здається бачив на каналі ICTV) демонструється ролик з рекламою послуги банку "Фінанси та кредит" (з такою собі солодкою співробітницею, яка у розпал наради покидає присутніх)де, як на мене, більше реклами сексу по телефону, ніж власне банківських послуг. Можливо комусь і приємно дивитись на таку рекламу, але в мене особисто вона викликає відчуття відрази (хоча я нормальний і здоровий мужчина і ніщо чоловіче мені не чуже). Але ж дійсно повинні бути якісь етичні і моральні норми і не все ж повинно зав"язуватися на сексі, принаймні публічно у рекламі. Та й фотки з рекламою, які ілюструють цю статтю тому яскраве підтвердження.
seal Показати IP 14 Березня 2010 22:23
Перепрошую, але в попередньому коментарі переплутав банк. Насправді це реклама банку "Форум". Проте банк "Фінанси та кредит" теж грішили подібним. Варто пригадати їх рекламу з "швидкою фінансовою допомогою" із зображенням медсестри аля "німецькі порнофільми"
Evil Показати IP 15 Березня 2010 11:28
І чоловічі тіла з екрану забрали би, а то навидишся на таке і починаєш порівнювати...
Volynyanyn Показати IP 15 Березня 2010 14:18
Перенести в часову зону після 23:00, а з вулиці зняти таку рекламу.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus