USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

У Новому Загорові вшанували пам’ять загиблим воякам УПА . ФОТО

13 Вересня 2010 09:19
Заходи з нагоди відзначення 67-ї річниці пам’яті вояків УПА, котрі загинули 9-11 вересня 1943 року в нерівному бою із фашистськими окупантами під стінами Новозагорівського монастиря, Відбулися унеділю, 12 вересня 2010 року, селі Новий Загорів Локачинського району.

Про це повідомили 12 вересня у прес-службі ВОО «Національний Альянс»

Участь у мітингу-реквіємі, який відбувся біля пам’ятника Борцям за Самостійну Соборну Україну, взяли лідери партій, громадські активісти, ветерани ОУН – УПА, представники обласних та місцевих рад, духовенство..

Після звершеного священнослужителями скорботного богослужіння на вшанування полеглих Героїв України, виступили деякі голови громадських організації та представники органів влади.

Після мітингу за традицією на місці колишнього бою і нинішніх політичних баталій відбувся концерт присвячений повстанським пісням на святі повстанської слави в Новому Загореві.

Довідково:

Бій українських повстанців із фашистськими окупантами відбувся 8-11 вересня 1943 року. 42 молодих хлопці тримали бій проти понад тисячі ворогів дві з половиною доби, маючи у наявності один гранатомет та чотири кулемети. Територія Новозагорівського монастиря, на якому розташувалися повстанці, була стратегічним місцем, де пересікалися повстанські шляхи сусідніх областей. До німецьких загонів Локачинського району приєдналися загони з Володимир-Волинського, Горохівського та Луцького районів, прибуло до 40 машин по 20 німецьких солдат у кожній машини.
10 вересня німці пішли в наступ – бій тривав цілий день, підвечір під’їхало ще 10 танкеток (малі танки) зі Здолбунова, які почали прямим попаданням бити в монастирський мур. Повстанці з окопів відступили в монастир, а коли фашисти задіяли авіацію – три літаки – змушені були сховатися у монастирське підземілля. 11 вересня загинув командуючий чотою бунчужний Андрій Марценюк (“Береза”). Вночі з 11 на 12 вересня з вигуками “Слава Україні!” повстанці ровом через окопи прорвалися з фашистського оточення. Із 43 повстанців 29 загинуло, вони знищили 540 окупантів та 700 поранили.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
мама Показати IP 13 Вересня 2010 09:40
шкода що цього року не змогла поїхати. це місце повинні всі волиняни вшановувати щороку, то гарна традиція. Слава героям України, що там полягли!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus