USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Лучани збирають гроші для українського режисера

10 Жовтня 2014 08:51
Кошти для українського режисера Олега Сенцова, якого в Росії звинуватили у тероризмі, збирають у рамках Тижня українського кіно.

Про це йшлося під час прес-конференції, присвяченої відкриттю Тижня українського кіно на підтримку заарештованого українського режисера Олега Сенцова, що відбулася 9 жовтня у кінокомплексі «Адреналін Сіті».

До переліку кінострічок, що демонструються, організатори прагнули включити фільми, актуальні для сучасного українського глядача. Так, у рамках Тижня у Луцьку з 9 по 14 жовтня відбудеться показ фільмів «Трубач», «Молитва за гетьмана Мазепу», «Істальгія», «Параджанов», альманаху короткометражної документалістики «Вавилон 13» та «Гамер».

Як розповіла продюсер фільму «Істальгія» Анна Паленчук, Олег Сенцов встиг зняти лише один фільм – «Гамер», продавши власний комп’ютерний клуб. З кінострічкою він потрапив на світові кінофестивалі і про нього почув світ. Державне агентство кінематографії виділило кошти на дубляж української версії фільму, яку лучани побачили під час Тижня українського кіно. Зі слів продюсера, Олег Сенцов почав працювати над новим фільмом «Носороги», який мав бути спільною продукцією України та Німеччини. Однак режисера затримали у Сімферополі 10-го травня та згодом відвезли в Москву. Наразі він перебуває в Лефортово, де його звинувачують у тероризмі та в тому, що він хотів підірвати декілька будівель.



Митці висловлюють консолідовану позицію всієї української кіноспільноти про те, що він – ніякий не терорист, а дуже талановита людина. Для того, щоб звільнити Олега Сенцова, потрібно зробити усе можливе, - вважають представники кіноіндустрії. Допомагати режисеру закликають не лише морально: одночасно збирають гроші для оплати адвокатів та експертиз, а також на утримання двох його дітей, які перебувають у Сімферополі.

Фільми демонстрували у Києві, Тернополі та Івано-Франківську. У столиці, де кінозали були переповненими, вдалося зібрати 120 тисяч гривень. Усі кошти за продаж квитків використовують для потреб ув’язненого режисера та його родини. Після завершення війни на Сході, ці українські кінострічки планують показати глядачам східних областей.

Фільм «Гамер», який демонстрували першим, розповідає про молодого чоловіка, який досягає своєї мети, граючи в комп’ютерні ігри та виборюючи нагороди у США. Головний герой фільму в певний момент ставить перед собою знайоме усім екзистенційне питання «що далі?».



Актриса Олеся Жураківська розповіла про фільм «Трубач», у якому зіграла одну з ролей . З її слів, фільм знімали ще до початку драматичних подій в Україні. Це - родинне кіно, зняти яке було мрією режисера – він хотів створити фільм, який надихатиме дітей, спонукатиме їх мріяти, крок за кроком йти до своєї мети. Попри невелике фінансування, автори стрічки хотіли створити щось справді українське. Олеся Жураківська розповіла, що у фільми знімалися лише вітчизняні актори, які народилися та виросли в Україні – Володимир Горянський, Ірма Вітовська, Олексій Горбунов та інші. Актриса зізналася, що зголосилася підтримати Олега Сенцова, щойно почувши пропозицію, адже вона віддавна звикла підтримувати благочинність. На її думку, актори повинні допомагати своїм братам по цеху. З її слів, ті кошти, які наразі вдалося зібрати під час кінопоказів – «крапля в морі», але, якщо нічого не робити, нічого не відбудеться. Олеся Жураківська запевнила, що готова презентувати фільми в інших містах та спілкуватися з глядачем, адже живе спілкування з публікою ні з чим не можна порівняти. Щодо перших вражень від Луцька, акторка зауважила, що відчувається те, що місто «намолене» та древнє (напередодні відвідин Луцька вона поцікавилася його історією).



Фільм «Істальгія», який побачать у рамках Тижня українського кіно лучани - перша офіційна копродукція між Німеччиною, Україною та Сербією, успішний режисерський дебют випускниці Мюнхенської академії кіно і телебачення Дарії Онищенко. Зі слів продюсера, у стрічці йдеться про українку, яка живе в Мюнхені, куди емігрувала. Її чоловік помер і жінка залишилася сама, не маючи поряд жодної людини, з якою можна поспілкуватися. Вона очікує, що її син приїде у Німеччину, залишивши усе, що має у Києві.

Перед показом фільму «Гамер» продемонстрували виступ режисера у суді, в якому він не визнає безглуздих звинувачень та висловлює свою позицію щодо окупації Криму Російською Федерацією.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Алла Показати IP 10 Жовтня 2014 10:14
Скрізь збирають гроші. Це вже буде традиційне українське.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus