USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

В Луцьку презентували фільм «Сім чудес Волині». ФОТО

12 Серпня 2010 18:00
Завершилась двохрічна робота над фільмом «Сім чудес Волині», але місцева влада не готова поки допомогти розтиражувати його по волинських школах.

Про це говорили під час презентації фільму 12 серпня в обласній самодіяльній кіностудії «Волинь».

У 48-хвилинному фільмі йдеться про найцікавіші рукотворні історичні пам’ятки. Ними, за результатами конкурсу, який проводився облдержадміністрацією, визнали Луцький замок Любарта, Свято-Успенський собор у Володимирі-Волинському, Загорівський та Зимненський монастирі, музей-садибу Лесі Українки у Колодяжному, резиденцію князів Радзивілів у селищі Олика та комплекс історичних пам’яток у Берестечку.

Ініціатива зйомок фільму належить туристичному клубу «Ми» під керівництвом Руслани Мельник, яка й стала керівником проекту.

Створювався фільм на базі луцької продакшн-студії «Барбос» за фінансової підтримки управлінь культури та туризму, молоді та спорту ОДА і відділу сім’ї та молоді луцької міськради.

При написанні сценарію використовувались матеріали волинських істориків, архівістів, журналістів. У зйомках брала участь не тільки творча команда проекту, а й учасники турклубу «Ми».

Найважче було знімати в Олиці, що на Ківерцівщині, зізнався автор сценарію та режисер фільму Віталій Герасимлюк.

«Там знаходиться психіатрична лікарня, де знімати відео забороняють. Тому нашу творчу групу не пускали всередину», – розповів він.

А оператор фільму Павло Лісівненко додав, що знімальну групу навіть «ледь не побили місцеві».

У яку суму обійшлася робота над фільмом волинські «кіношники» не зізнались, сказавши «що не хотіли б озвучувати цю мізерну суму».

В планах творчої групи - перекласти фільм на англійську мову та розтиражувати його волинськими школами.

«Однак поки влада неготова нам фінансово допомагати у поширенні фільму серед школярів. А демонстрація цієї стрічки була б доречною на уроках історії та краєзнавства», – повідомила Мельник.

Заступник начальника управління культури і туризму ОДА Василь Ворон, який відвідав презентацію фільму, вважає, що такі фільми просто необхідні Волині на туристичних ярмарках.

«Подібних ідей може бути багато. Усі красоти Волині у такому малобюджетному проекті не можна висвітлити. Але початок вже покладено», – висловився він.

Довідково:

Конкурс «Сім чудес Волині» проходив протягом двох років. Його ініціатор – Волинська обласна державна адміністрація. У конкурсі номінувалось 22 історико-архітектурні пам’ятки, розташовані на Волині.

Підсумки підбивала кваліфікована комісія у складі науковців, державних діячів, працівників історико-культурних об’єктів. При визначенні переможців враховували й результати інтернет-голосування волинян.

Цей конкурс відбувався в рамках всеукраїнської акції «Сім чудес України», метою якого була популяризація духовної та історичної спадщини, активізація туристичного та краєзнавчого руху.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus