USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.75 9.90

Волиняни відгуляли на «Файному місті». ФОТО

16 Липня 2016 08:00
На чотири дні поспіль передмістя Тернополя стало «територією вільних людей». Саме під таким гаслом тут вчетверте відбувся фестиваль «Файне місто», який відвідали волиняни.

Музичне дійство тривало із 7 по 10 липня, хоча завершився open-air над ранок 11 липня. Приймав фестивальників міжнародний аеропорт «Тернопіль», що за п’ять кілометрів від обласного центру.

Відкриття фестивалю відбулося в день народного свята Івана Купала, а останнього дня усі шанувальники футболу мали змогу переглянути трансляцію фінального матчу Євро-2016.

Нинішній фестиваль, зі слів організаторів, став для них своєрідним викликом, адже вперше вдалося облаштувати шість сцен, які працювали майже цілодобово. Окрім головної сцени, паралельно працювали «легка» і «важка», діяли також літературно-театральна сцена, реггі-зона та локація для любителів електронної музики.

Цьогоріч дійство відвідало понад 12 тисяч людей з усіх куточків України. Традиційно приїхало чимало білорусів, росіян, поляків. Чотириденний квиток вартував 700 гривень, таку ціну меломани називали доволі прийнятною, з огляду на справді насичену музичну програму. Ті, хто подбали про квитки заздалегідь, мали змогу придбати їх ще дешевше.

«Майже 80 гуртів - на трьох основних сценах, з них - майже 20 гуртів з-за кордону. Зі Швеції, Фінляндії, США, Канади, Німеччини, Австрії, Угорщини, Молдови, Росії, Білорусі, Грузії. Фестиваль набирає обертів і неодмінно відбудеться в наступному році. Принаймні ми всі цього чекаємо», – зауважила лучанка Вікторія Жуковська, незмінна співведуча головної сцени фестивалю.

«Направду круте дійство! Я втрапив на виступ гурту Krutі був вражений, як можна грати рок, використовуючи бандуру. Слухаючи таку музику, розумієш, що не можна культивувати лишень шароварщину. Цей захід не лишень популяризує сучасну музику, а й відкриває для багатьох людей Тернопіль, які приїздять у наше прекрасне місто вперше»,– ділиться враженнями заступник мера Тернополя Владислав Стемковський, який, до слова, раніше працював у луцькій мерії.

«В Білорусі із фестивалями на кшталт «Файного міста» взагалі дуже складно. Якщо щось і відбувається, то нелегально і підпільно, ну і з мізерною кількістю відвідувачів. А загалом у нас також відбуваються подібні дійства, хоча більше попсові. Організовують концерти альтернативної музики, але, звісно ж, ні про яку атмосферу свободи не може йтися. Бо коли ти бачиш більше правоохоронців, аніж відвідувачів, то розкутим і вільним почувати себе не будеш. А у вас я не побачив людей у формі, які підозріло на тебе дивляться, і це не може не викликати захоплення. Вразила величезна сцена, відкрив для себе кілька нових гуртів», – ділиться враженнями Максим Крук із Мінська.

Побував на фестивалі і 50-річний лучанин Олександр Пиза з 15-річним сином Романом.

«То моє рідне місто, і мені приємно бачити, що тут вирує життя. А ще я меломан, тому фестиваль «Файне місто» – ідеальна нагода побувати на малій батьківщині», – розповів Олександр Пиза.

Славко Мазурок із Луцька, ведучий «важкої» сцени фестивалю, розповів, що був вражений виступом гурту «Хамерман знищує віруси».

«Це єдиний гурт, який мені вдалося почути від початку до кінця з огляду на те, що я усі чотири дні працював на «важкій» сцені. Ці хлопці таки скажені. Атмосфера була гарна, радує, що в Україні розвивається фестивальний рух», – з усмішкою пригадує він.

Висадився на «Файному» і бандерштатівський десант із Луцька. Виконавчий директор фестивалю «Бандерштат» Марина Хромих разом зі своєю командою дівчат адмініструвала головну сцену фесту, ділилася організаційним досвідом та заодно популяризувала рідний «Бандерштат».

«Цей фест подарував багато гарних знайомств, найперше із музикантами, з якими нам випало працювати. Хедлайнери LORDIвразили: у їхньому райдері вказано, що їх ніхто не має права бачити, тому навіть за сценою вони ховалися. Приємно було бачити на «Файному місті» рідний луцький гурт «ФІОЛЕТ» і спостерігати за тим, як тепло наших хлопців приймають у Тернополі», – ділиться спогадами Наталка Будчик із команди «Бандерштату».

Загалом, попри не вельми вдалу погоду і певні організаційні недопрацювання, атмосфера дійства цілком відповідала гаслу «територія вільних людей». Організатори дійства обіцяють влаштувати не гірший фестиваль і в наступному році.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
!!! Показати IP 16 Липня 2016 18:05
крутяк! і цього року я знову все пропустила(((
вільні люди Показати IP 16 Липня 2016 22:26
це ті що захопили верховну раду. а злидні не можуть бути вільними. вони раби

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus