USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Волинський письменник Лис – претендент на престижну премію Бі-Бі-Сі

1 Грудня 2010 10:13
Книга «Століття Якова» волинського письменника і журналіста Володимира Лиса потрапила у п'ятірку книжок-фіналістів книжкової премії "Книга року Бі-Бі-Сі 2010" й може за 10 днів отримати звання "Книга року Бі-Бі-Сі".

Разом з Володимиром Лисом на премію претендують Оксана Забужко із книгою "Музей покинутих секретів", Сергій Жадан з "Ворошиловградом", Юрій Винничук з книгою "Груші в тісті" та Анатолій Дністровий з твором "Дрозофіла над томом Канта".

Як зазначив про книгу Лиса один з членів журі премії, відомий телеведучий Андрій Куликов, «давно не було такого роману, як «Століття Якова», пише "Українська правда".

«Поліський селянин Яків таки доживає до столітнього ювілею, і в його біографію вмістилася і велика любов, і тяжкі втрати, й невідпокутні помилки, й страшні небезпеки, - сказав Куликов..

«Якраз на долю його покоління українська історія припасла таки дуже виснажливі випробування. Велика Історія сама непроханою приходила на обійстя галицьких і наддніпрянських селян, пускаючи з димом хати, розлучаючи сім'ї, вбиваючи невинних дітей... Попри все, Яків Платонович до глибокої старості не втратив здатності любити, не розгубив живого інтересу до мінливого довколишнього світу, не розучився допомагати тим, кого вважає слабшим за себе», - розповів про твір Лиса член журі конкурсу.

«Володимир Лис майстерно вписує інтимну біографію героя у велику історію. Так що "Століття Якова" - це й розповідь про кохання, і соціально-психологічна драма і просто захопливий, насичений несподіваними поворотами сюжет, який не може залишити читача байдужим», - вважає Куликов.

Експертне журі, запрошене Бі-Бі-Сі, прочитало 32 книги, подані на конкурс українськими видавництвами. До участі допускалися нові книги прози, написані українською мовою і видані між вереснем 2009 та вереснем 2010 року.

Експертами Бі-Бі-Сі цього року стали професор УКМА Віра Агеєва, депутат Ольга Герасим'юк, телеведучий Андрій Куликов, журналіст "Української правди" Ірина Славінська та адміністратор премії, продюсер Бі-Бі-Сі Світлана Пиркало.

Фінальна церемонія відбудеться 10 грудня.

Автор книги-переможця отримає грошову премію в еквіваленті 1000 фунтів стерлінгів. Її вручить Надзвичайний та Повноважний посол Великої Британії в Україні пан Лі Тернер.

Довідково:

Книга року Бі-Бі-Сі існує вже шостий рік. Експертне журі відбирає спершу 5 книжок-фіналістів із поданих видавництвами нових українських книжок прози, потім одна з них стає переможцем і отримує звання Книги року Бі-Бі-Сі.

В рамках премії проходить і конкурс читацьких рецензій. Автор найкращої рецензії, на думку журі, отримає коштовну ручку від Бі-Бі-Сі й запрошення на фінальну церемонію премії в грудні. Цього року фінал відбудеться 10 грудня в Конгрегаційній залі Києво-Могилянської Академії.


Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
цимбалюк Показати IP 13 Грудня 2010 10:18
пролетів лис із своєю дилетантською книжкою, як фанера над Парижем...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus