USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Дослідження закоханих у Луцьку. Фоторепортаж

27 Березня 2014 07:00
Чи стають подібними риси обличчя закоханих пар, можна побачити у незвичному фотопроекті-дослідженні.

Фотовиставку Ніни Ліщук «Половинки» презентували у Галереї мистецтв міста Луцька 26 березня. Виставка відбувається у рамках фотопроекту-дослідження «Connection».

Над проектом автор розпочала роботу приблизно рік тому. Фотограф вирішила дослідити феномен, на який принаймні один раз звертав увагу кожен: закохані стають схожими одне на одного. Вважається, що більше часу люди проводять разом, тим більше у них виникає подібних зовнішніх рис, запозичених один у одного словесних виразів, жартів і способу мислення загалом. Існує також версія, що кожен шукає пару, подібну на власних батьків, якщо стосунки у родині були хорошими.



У рамках експозиції представлені знімки 40 закоханих пар. Всього до участі у проекті Ніна Ліщук запросила приблизно 80 пар із різним досвідом стосунків (від 1 до 55 років спільного життя). Вона досліджувала питання візуальної та психологічної схожості закоханих одне в одного людей. Для достовірності експерименту, фотограф відбирала пари аж ніяк не за зовнішньою подібністю «двох половинок», а за принципом щирості та сили почуттів, про які повинна була заявити кожна пара. Як повідомила митець, ціль проекту - не показати схожість закоханих. Проект був дослідженням, тому людей відбирали не за зовнішніми ознаками. Дуже часто фотограф вперше бачила людей під час зйомки, тож не могла заздалегідь знати, чи схожі вони.



Результат вийшов феноменальним і після завершення фотосесії закохані поділилися з автором проекту роздумами про досягнення й особливості своєї пари. Ці «рецепти щастя» супроводжують візуальний ряд на виставці, де представлені «подвійні портрети», змонтовані шляхом суміщення облич закоханих. Саме така форма, на думку автора, дає можливість простежити справжній зв'язок у парі.

Фотограф повідомила, що не змінювала рис облич закоханих за допомогою графічних редакторів, підбирала лише масштаб обличчя. З її слів, першою парою для проекту стали її батьки. Їхня світлина представлена у рамках виставки.



Згодом фотограф робила портрети родичів та знайомих, потім шукала закохані пари, розмістивши оголошення у соцмережах. Здебільшого, пари – мешканці Луцька та Києва, де зараз мешкає фотограф. Також Ніна Ліщук фотографувала закоханих під час подорожей. Так, у рамках виставки можна побачити пару австрійців, а також пари представників різних націй, наприклад, українку та хорвата.



Довідково. Автор виставки Ніна Ліщук – член Національної спілки фотохудожників України, член правління київської організації НСФХУ, керівник київського фотоклубу «9x12». Із фотографією зустрілася в дитинстві у сім’ї, згодом займалася у творчій фото-кіностудії «Боривітер». Після завершення школи фотозйомка перетворилася на серйозне хобі. Закінчила Нью-Йоркський інститут фотографії «Повний курс професійної фотографії». З 2006 року брала участь у фотосалонах FIAP, де фото були відібрані для експозиції у Франції, Індії, Люксембурзі та Україні.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Анонім Показати IP 27 Березня 2014 07:28
Дуже класна ідея і фото. Ніколи такого не бачила. Успіхів фотографу.
Вау Показати IP 27 Березня 2014 11:53
дуже круто !
анна Показати IP 27 Березня 2014 13:42
Класс! Действительно как две половинки-пойду свои с мужем фото примерю. Спасибо,очень понравилось.
кукуся Показати IP 28 Березня 2014 12:13
замітила цікавий факт - чим довше подружжя живе разом, тим більше вони між собою подібні... приклад 5 фото знизу..

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus