USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Виконавець гімну Небесної Сотні - в Луцьку

12 Березня 2014 22:00
Учасники львівської музичної формації «Піккардійська терція» не причетні до того, що пісню «Пливе кача» обрали музичним символом нещодавніх подій у Києві.

Про це під час прес-конференції, присвяченої реалізації всеукраїнського проекту «Твій Шевченко», у Луцьку розповів соліст гурту Славко Нудик.

З його слів, стару лемківську пісню раніше, у 1980-их, виконувало тріо дівчат із колективу «Черемош», учасниками якого тоді були вокалісти «Піккардійської терції». Це був коронний номер хорової частини «Черемошу». Після цього її часто співали у застільному варіанті. Пізніше саме з цієї пісні виникла ідея зробити альбом «Антологія 2», до якого увійшли виключно українські народні пісні у обробці колективу.

Ініціатором запису пісні став львівський художник Ігор Павлюк, тож на альбомі вона звучить в його виконанні. Спочатку це була пісня на три голоси, її виконували без співу з закритим ротом. У «Піккардійській терції» зробили гармонічну підтримку пісні, а основну тему вів соліст. Мелодія пісні лишилася тією ж самою, але гармонічний підклад до неї став справою обробки.

«На жаль, ця пісня стала гімном подій, які відбувалися нещодавно і ми не маємо абсолютно ніякої дотичності до того, що її обрали гімном. Я не знаю, хто це зробив, але я знімаю капелюха перед цією людиною. Найкраще про це сказав Андрухович, що це «сльозогінний момент»», - розповів Славко Нудик.

З його слів, це була улюблена пісня Михайла Жизнєвського, білоруса, який одним з перших загинув під час сутичок на вулиці Грушевського. Учасники «Піккардійської терції» навіть були знайомі з ним – він був на їхньому концерті у Білій Церкві. Коли його ховали, пісня пролунала вперше, згодом під неї ховали усіх загиблих хлопців. Славко Нудик запевнив, що пісню не лобіювали, адже це не ті речі, на яких можна піаритися та спекулювати.
)
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Слухач Показати IP 12 Березня 2014 23:13
Коли слухаєш цю пісню, то плаче душа. Зразу згадуєш як на Майдані прощались з Небеснею Сотнею, як на руках передавали труни до сцени.Цей гімн має бути в кожного українця від вищих до нищих чинів, як нагадування про наших братів і сестер які пролили кров за нас......Не підведімо в своїх вчинках,думках людей які померли за НАШЕ КРАЩЕ ЖИТТЯ.СЛАВА ГЕРОЯМ!!!!!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus