USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92
Культура

Мав бивні замість зубів: відтворили зовнішність гігантського доісторичного лосося

П’ять мільйонів років тому води Північної Америки були домом для колосального лосося, розміри якого змушують сучасних представників виду виглядати мініатюрними. Цей давній лосось, який, можливо, досягав довжини 2,7 метра, був спочатку прийнятий за вид з довгими іклами, схожими на шаблезубого тигра. Проте останні дослідження вказують на те, що насправді він мав шипоподібні бивні.

Сьогодні 00:32

28 квітня: свята, події, факти. День охорони праці та Вербна неділя

Сьогодні відзначають Всесвітній день охорони праці, Всесвітній день здорового робочого середовища, Всесвітній день диско-суп, День «Поцілунок коханого або коханої», День Кубікла, День біологічного годинника, День обізнаності про волосяні грудки у шлунку в тварин, День читання великої поезії, Міжнародний день пам’яті всіх жертв праці.

28 Квітня 2024 00:00

26 квітня: свята, події, факти. Річниця трагедії на ЧАЕС, вийшло перше видання «Кобзаря» Шевченка

Також 26 квітня – Міжнародний день пам’яті жертв радіаційних аварій і катастроф, Міжнародний день інтелектуальної власності, Всесвітній день пілотів, День шкали Ріхтера, День «обійми» друга, День деніму (День джинсів), Міжнародний день собаки-поводиря, Міжнародний день секретаря, Всесвітній день бурлеску та Всесвітній день канцтоварів.

26 Квітня 2024 00:00

В Австрії за 30 млн євро продали картину Густава Клімта, зниклу 100 років тому

В аукціонному домі im Kinsky розповіли, що картина загубилася до Другої світової війни. Хто був останнім власником і продав картину, не розголошується.

25 Квітня 2024 23:33

Понад 1130 писанок: у Луцьку проводять конкурс-виставку «Писанковий дивосвіт»

У Луцькій художній школі розпочала свою роботу виставка писанок, виконаних учнями цього мистецького навчального закладу та загальноосвітніх шкіл громади у рамках у традиційного передвеликоднього конкурсу «Писанковий дивосвіт».

25 Квітня 2024 20:51

У Луцьку дітям військових влаштовують мульттерапію. Фото

У Волинській обласній бібліотеці для юнацтва дітей із родин військових, ветеранів бойових дій та загиблих Героїв влаштовують заняття з мульттерапії. Дітлахи створюють персонажів із пластиліну, після чого знімають про них мультфільми.

25 Квітня 2024 17:00

У Луцьку презентують особливу книгу, яку написала мама зниклого безвісти воїна

У п’ятницю, 26 квітня, до Луцька завітає письменниця Олена Чернінька з презентацією важливої книги «Лемберґ: мамцю, ну не плач». Про воїна Лемберґа, непрості досвіди, пошуки сенсів, світла і віри авторка поспілкується з модераторкою Оленою Маланій. Зустріч відбудеться в межах Луцької літературної резиденції «Місто натхнення».

25 Квітня 2024 06:40

25 квітня: свята, події, факти. День доньки та День перукаря

Іменини за православним календарем святкують Марк, Сильвестр, Сергій та Василь.

25 Квітня 2024 00:00

Легко, як 1, 2, 3: найпростіші вироби для в'язання гачком

В'язання гачком – це чудовий спосіб проявити свою креативність і створити щось унікальне своїми руками. З в'язальним матеріалом усе досить просто. Для старту придбайте гачок потрібного розміру і якісну пряжу. Склад вибирайте залежно від сезону: влітку – бавовна, віскоза, льон, а взимку – вовна, альпака, мохер.

24 Квітня 2024 14:08

Людина-музика: у Луцьку з'явився новий мурал

Луцький художник Юрій Чайка створив новий мурал. Цього разу він зобразив вуличного музиканта Владислава Старинкова, якого знають чи не всі лучани.

24 Квітня 2024 10:38

Емоційне відновлення через творчість: як священник-митець у Луцьку допомагає військовим оговтатися від війни

У музейному просторі «Окольний замок» у Луцьку відбулася виставка живописних творів військових, які проходять реабілітацію. До арттерапії долучилося близько двадцяти бійців. У луцькому Медичному центрі реабілітації учасників бойових дій два місяці вони малювали під супроводом художника ієрея Дмитра Зінька.

24 Квітня 2024 07:44

Біля берегів Швеції на затонулому флагмані знайшли середньовічну скриню для зброї

Виявлена скриня сильно пошкоджена корозією, яка з'явилася від замка або фурнітури. Дослідники знайшли в ній кілька гострих уламків кременя, дві видовжені свинцеві пластини з отворами по краях і щонайменше три кам'яні форми для свинцевих куль різного калібру.

24 Квітня 2024 00:37

У Єгипет повернули древній артефакт із зображенням фараона Рамзеса, якому 3400 років

Єгипет повернув фрагмент статуї віком 3400 років із зображенням голови фараона Рамзеса II. Її викрали й вивезли з країни понад три десятиліття тому.

24 Квітня 2024 00:15

24 квітня: свята, події, факти. Міжнародний день собаки-поводиря та День джинсів

Сьогодні у світі – Міжнародний день секретаря, День джинсів, Міжнародний день солідарності молоді, Всесвітній день захисту лабораторних тварин, Всесвітній тиждень імунізації, День водопровідника, День сосисок в тісті, Міжнародний день боротьби з менінгітом, Міжнародний день мультилатералізму і дипломатії за мир, Міжнародний день проти вівісекції, Міжнародний день собаки-поводиря.

24 Квітня 2024 00:00

Відбувся творчий звіт учнів та викладачів Луцької музичної школи №2 «Разом до Перемоги!»

У рамках благодійного мистецького марафону «Культура-духовні крила Перемоги», що реалізовується департаментом культури Луцької міської ради та закладами культури міської територіальної громади, відбувся творчий звіт учнів та викладачів Луцької музичної школи №2 «Разом до Перемоги».

23 Квітня 2024 23:18

У «Великодній майстерні» розпочалися майстеркласи з виготовлення святкової атрибутики

Напередодні Великодніх свят у Луцькій громаді вже традиційно стартує мистецький проєкт «Великодня майстерня». Впродовж семи днів – з 23 квітня по 1 травня (крім суботи та неділі) – у Палаці культури Луцька (ІІ корпус) проходитимуть майстеркласи з розписів великодніх писанок та виготовлення святкової атрибутики. До участі у безплатних заняттях запрошені діти військовослужбовців та ВПО.

23 Квітня 2024 21:21

Ексклюзивна подія до найтеплішого свята: у Луцьку із концертом до Дня Матері виступить Наталія Бучинська

Прекрасна та запальна народна артистка України Наталія Бучинська готує неймовірну концертну програму до найтеплішого свята в році – Дня матері. Концерт відбудеться 12 травня в РЦ «Промінь». Початок події – о 19:00 в РЦ «Промінь».

23 Квітня 2024 11:45

Штучний інтелект знайшов чужий малюнок на відомій картині Рафаеля

Одну з чотирьої фігур на полотні малював не сам майстер, вважають дослідники.

22 Квітня 2024 00:16

Система Orphus