USD 38.80 39.15
  • USD 38.80 39.15
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

Аби вирішити проблему землі для «Волиньторфу», створять робочу групу

25 Квітня 2018 10:47
Колектив ДП «Волиньтоф» просить облдержадміністрацію змінити політику блокування роботи підприємства, яку до цього вів екс-голова ОДА Володимир Гунчик, та підписати наказ про виділення нових площ під видобуток. В ОДА обіцяють створити спільну робочу групу та долучитись до вирішення проблеми разом з народним депутатом Іриною Констанкевич та Кабміном.

Про це йшлося під час зустрічі з колективом ДП «Волиньторф».

Нагадаємо, ще в 2014 році почав вичерпуватись запас земель, на якому ДП «Волиньтоф» видобуває корисні копалини, а тому вже за декілька місяців підприємство може припинити роботу. Зараз воно забезпечує торфом не лише Волинську область, а й навіть інші країни.

«Гунчик йшов проти колективу і Волині»

У коментарі Інформаційному агентству Волинські Новини депутат Маневицької районної ради, голова профспілки ДП «Волиньторф» Аліна Базарнова розповіла, що колектив висловлює сподівання, що новий голова ОДА їх почує, адже минулий очільник саботував роботу підприємства.

«На жаль, проблема з виділенням площ для розробки торфу вже багато років не вирішується, й ситуація в колективі складна. Щодо співпраці з Володимиром Гунчиком, то склалася думка, мовляв, усе це була політична гра, й він ішов проти колективу та Волині. Сподіваємось, що це була лише його суб’єктвина позиція по відношенню до нас, а не заполітизоване питання на вищому рівні. З ним ми три роки переписувалися, зустрічалися, стоси листів надіслали та отримали, але, окрім, формальних відписок та емоційного спілкування – нічого немає, результат нульовий», - розповідає Аліна Базарнова.

Рекультивація родовищ та доля соцфери - в руках ОДА

Голова профспілки зауважує, що зараз підприємство не забезпечене потрібною кількістю територій для розробки, що значно знижує продуктивність роботи.

«Дивно й те, що в нас по двох договорах з ініціативи ОДА триває судова тяганина, одну зі справ ми виграли, проте чиновники подали апеляцію. Ще по одній ділянці договір оренди закінчується цього року», - каже Аліна Базарнова.

З її слів, розробляючи родовища після експлуатації підприємство має здійснити рекультивацію земель. І якщо ОДА не продовжить термін дії договору, то підприємство не матиме права здійснювати роботи. На значній території знаходяться рови, а тому ОДА буде зобов’язана їх доводити до ладу. «А це, як на мене, марнотратство, бо ж підприємство хоче дотримуватися своїх договірних зобов’язань та працювати на них», - зазначає вона та додає, що часу на довгі дискусії немає, адже відлік пішов не на роки, а на місяці.

«Усе залежить від того, як далі буде діяти новий очільник ОДА, чи він буде вживати потрібні заходи задля того, щоб підприємство не закрилося і ми могли успішно працювати. Тому мене дивує позиція влади, як районної адміністрації, так і вищої. Адже ми, відстоюючи свої робочі місця, відстоюємо інтереси всієї соціальної сфери області. Варто зауважити, що на Волині 828 установ комунальної власності опалюється нашою продукцією», - розповідає Аліна Базарнова.

Колектив не хоче їхати на заробітки за кордон

Голова профспілки наголошує, що колектив, попри будь-яке рішення, готовий і надалі працювати та розвивати підприємство.
«За останні роки колектив пережив дуже багато, здружився та став міцним, єдиним організмом. Люди об’єднанні навколо того, що хочуть працювати, розвивати рідний край і не їхати за кордон на заробітки. Здаватися ми не будемо, пережили вже дуже багато, але не хочемо вдаватися до радикальних дій», - каже Аліна Базарнова.

З її слів, проблему можна швидко вирішити, надавши підприємству землі, які знаходяться за межами населених пунктів. А це, з її слів, можна зробити «одним розчерком пера» голови ОДА.

Народний депутат Ірина Констанкевич зауважила, що, нарешті, проблемне питання, нарешті, зрушило з місця. За найближчі 10 днів планують створити робочу групу, проаналізувати ситуацію і визначити, що можна зробити на рівні ОДА та на рівні міністерства.

«Буде зустріч із Насаликом (ред., - міністр енергетики) і те, що треба на законодавчому рівні, – це моя зона відповідальності. Я вважаю, що спільно ми це питання зрушимо з місця. Зазначу, що Ігор Палиця, як голова облради і керівник, який вже багато зробив, щоб це питання вирішувалося, вже двічі був на підприємстві, спілкувався з людьми й не лишився осторонь проблеми, коли від них відвернулися інші», - каже народний депутат.
Окрім цього, вважає Ірина Мирославівна, екс-губернатор Гунчик має бути покараний за доведення підприємства до стадії, близької до зупинки роботи.

«Думаю, буде оцінка дій минулого керівника ОДА. Бо 3,5 роки саботувалася робота підприємства. Законодавством передбачена відповідальність за саботаж та безвідповідальне ставлення до роботи», - наголосила Ірина Констанкевич.

Без нових площ підприємство припинить роботу вже цього року

Директор ДП «Волиньторф» Іван Киричик зауважив, що покладає великі сподівання на вирішення проблеми виділення площ, адже за нинішніх умов виробництво може бути призупинене вже цього року.

«Ми повністю залежимо від видобутого торфу, а для цього нам потрібні площі для роботи, якими на сьогодні ми забезпечені лише на 66% від загальної потреби. Тобто, якщо настануть несприятливі погодні умови, а цей період припадає на травень-вересень, то є ймовірність, що підприємство може зупинитися до кінця року.

Вадим Панафідін
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus