USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.88

Банкіри не хочуть давати кредитів селянам, – заступник Клімчука

21 Лютого 2011 14:09
У цьому році волинські банки найгірше кредитують сільське господарство.
Про це 21 лютого заявив заступник голови Волинської облдержадміністрації Віталій Карпюк на нараді, присвяченій питанням кредитування сільськогосподарських підприємств області.
Сільське господарство потребує кредитів на 160 мільйонів
«Деякі області України вже побрали 50-60 мільйонів гривень. Ми практично лише на розгорнутій стадії. На сьогодні фактично ні одного кредиту обласними відділеннями банків не оформлено», – наголосив заступник губернатора.
Посадовець каже, що не розуміє, чому банки не хочуть кредитувати агропромисловий комплекс, адже на Волині діє безліч програм, які гарантують повернення коштів.
«На сьогодні відомі програми, які вже затверджені сесією обласної ради, є державні кошти, тільки не кредитують. Серед програм – кредитування особистих підсобних господарств, здешевлення кредитів регіональних ресурсів, підтримка інноваційних проектів, здешевлення техніки і обладнання. Взагалі в цьому році мають виділятися з державного бюджету на це серйозні кошти, на 30% більше ніж у минулому», – зазначив Карпюк.
Водночас заступник начальника Головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Сергій Кочкін наголосив, що в 2011 сільське господарство області потребує кредитів на суму 160 мільйонів гривень.
За його словами, на Волині лише 4 банки активно кредитують АПК, але у цьому році й деякі з них відмовляють потенційним клієнтам.
«Наприклад, «Ощадбанк» припинив кредитувати одноосібні господарства, а «Промінвестбанк» не хоче надавати позику меншу ніж 1 мільйон гривень», – повідомив посадовець.
Дайте нам нормального клієнта, – банкіри
Проте банкіри заперечили свою бездіяльність. Вони нарікають на недосвідчених клієнтів, котрі не вміють правильно оформляти кредитні заявки та часто самі не звертаються до банків.
«Повірте, банки Волині хочуть кредитувати і готові надавати позики на розвиток сільського господарства. Але дайте нам нормального клієнта. На сьогоднішній день у нас 22% – це непогашені кредити по АПК», – апелював начальник управління Національного банку України у Волинській області Олександр Бєлік.
Крім того, банкір запевнив, що Волинь завжди входить у десятку областей України по кредитуванню сільського господарства.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Банкірчик Показати IP 21 Лютого 2011 14:27
Відчувається авторитаризм та бажання окремих можновладців змусити комерційні банки кредитувати сільськогосподарських виробників. Тут потрібно зрозуміти одне, що будь-який банк, в першу чергу зацікавлений, щоб дати кредит будь-якому підприємству бо-відсотки, витрати на оформлення, страховку це все його доходи. Але так ставити питання можна було б тоді, якби Карп"юк сказав, що до банків звернулось 100 сільськогосподарських підприємств, а вони видали кредит лише двом. Тоді ці слова були б зрозумілими. А так : застави немає, забезпечення також, страхування урожаю немає (та й бажааня віддавати також немає-думають, що спишуть), а кредит треба дати...
D Показати IP 21 Лютого 2011 14:51
Ну якщо не дають кредит, значить по ризиках не проходять більшість, або по іншим параметрах. Для чого ризикувати лишній раз? Розумію банки цілком і повністю.
1 Показати IP 21 Лютого 2011 16:22
Якщо Карпюк цього не розуміє, то він або нерозумний , або дуже розумний. Що тоді він робить у адміністрації?
до 1 Показати IP 21 Лютого 2011 21:47
Карпюк то розумний, а ось "п.1" схоже не розуміє, що йому "розумному" скоро їсти залишиться лише польське сало та китайську гречку!
2 Показати IP 22 Лютого 2011 13:55
а чому коментатор під ніком 1 такий "розумний" і не працює в адміністрації? впєрьод! от тільки в 1 нема шансів бо дурням там не місце
M Показати IP 23 Лютого 2011 19:54
Той КарПук сидить в міськраді ще з часів Кривицького, коріння пустив, мохом поріс... Треба лучанам змінювати не лише мерів і депутатів, але й інших чиновників.
Сухий Р.Л. Показати IP 23 Лютого 2011 21:41
мистер М, не розбираєтесь то не позортесь і не пишіть

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus