USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.50 39.85
  • PLN 9.70 9.86

Через кризу на українських заводах працюватимуть китайці, - вчені

12 Листопада 2008 19:12
Про ринкові умови в соціалістичній ментальності дискутували у Луцькому гуманітарному університеті. Так охарактеризував засідання круглого столу «Стратегія розвитку бізнесу в умовах кризових процесів» ректор ЛГУ Андрій Журавльов. Про це 12 листопада інформує репортер «Волинських Новин».
Під час наукового засідання обговорювали причини світової фінансової кризи та її  відголос в Україні. Окрім того, вчені порушили питання – хто працюватиме на українських підприємствах опісля подолання кризи.
Насамперед кандидат економічних наук, викладач ЛГУ Павло Кравчук проаналізував останні світові кризи. Так, за словами пана Кравчука, економіка постійно переживає циклічність: після її розвитку наступає спад і навпаки.
Серед найбільших світових криз економіст виділив кризи 1857-го, 1878-го, 1907-го (найбільшу кризу за усю еру золотого стандарту), 1914-го, 1929-1933 років та інші.
Економічну кризу 1929-1933 років, яку ще назвивають Великою депресією, порівнюють із сьогоднішньою. Її причиною став обвал американського фондового ринку. Серед причин теперішньої кризи пан Кравчук назвав видачу кредитів неплатоспроможним позичальникам, падіння цін на нерухомість та інші. Також кризові процеси важко передбачити, - зауважив спеціаліст.
З думкою пана Кравчука не погодився ректор ЛГУ Андрій Журавльов, який вважає, що «криза була комусь потрібна» та апелював законом збереження енергії. Також опонентом доповдача виявився уповноважений з питань прав захисту прав підприємців у Волинській області Юрій Анцух, який відстоював думку, що кризу можна було передбачити.
А заступник Луцького міського голови Петро Гоцалюк узагалі вважає, що криза виникла, бо «хтось до неї набув собі неналежне» і «про кризу економісти говорили ще років десять тому».
Також одним із найдискусійніших питань виявилася проблема працевлаштування українців опісля виходу країни з кризи.
Наприклад, кандидат економічних наук, голова економічної ради ВГО «Успішна Україна» Андрій Новак вважає, що невдовзі на нашу країну чекає ще й криза працівників. Опісля масових звільнень робітники поїдуть закордон, - сказав пан Новак. Замість них працюватимуть китайці. Закордонним працедавцям не вигідно звільняти українців, оскільки багато з них працюють нелегально, - додав він.
Натомість, не погодився з цією тезою пан Журавльов. Ректор ЛГУ вважає, що, можливо, наші робітники перекваліфіковуватимуться і працюватимуть на  українських  заводах.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Бородате Чудовисько Показати IP 12 Листопада 2008 21:26
Зібрались 2 розумники. Ніхто так і не згадав про кризу 80х, бо для СРСР це і так була криза далі нікуди. ПРо циклічність економіки писали ще Макконнел і Брю в своєму "Економіксі", а до уваги шановного Гоцалюка - нема в світі настільки багатих людей щоб спровокувати самостійно кризу. Тим більше що на ній втрачають всі. А передбачити її в принципі можна. ПРо неї вже давно попереджали...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus