USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.10 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Чи лагодять дороги Волині prozorro?

10 Листопада 2016 19:03
Із 1 серпня в Україні для бюджетних установ стало обов’язковим використовувати майданчик для електронних закупівель ProZorro. Систему створили для того, аби будь-хто міг бачити, як відбувається витрачання бюджетних коштів, та аби цими коштами розпоряджалися максимально ефективно. При цім ініціаторами створення майданчика стали люди з середовища Майдану, - йдеться у матеріалі щотижневика Волинські Новини №41.

Оскільки держзакупівлі довгий час вважалися однією з найбільш корумпованих сфер економіки України, не дивно, що систему дискредитовували та критикували. Одначе статистика не обманює: за три місяці лише у Волинській області вдалося зекономити понад 17 мільйонів гривень. У масштабах держави ця сума набуває мільярдних величин.

Запровадження такої системи можна оцінювати як одну зі складових завдань України в рамках наближення до європейських стандартів. Угода про Асоціацію України та Євросоюзу містить конкретні вимоги, що стосуються державних закупівель. Вони полягають у тому, щоб адаптувати вітчизняне законодавство до загальних принципів законодавства ЄС. Перехідний період включатиме вісім років. І як наслідок, закупівлі товарів та послуг, дорожчі ніж 0,13-0,4 мільйона євро для робіт, проходитимуть за європейськими процедурами. Українські та європейські компанії отримають повний взаємний доступ до ринку держзакупівель. Якщо говорити про ЄС, то щороку понад 250 тисяч держорганів країн проводять закупівлю, що дорівнює 14% їхнього ВПП. Тож такі можливості розвинуть конкуренцію та водночас рівний доступ для всіх учасників ринку.

У 2015 році відповідно до Стратегії реформування системи державних закупівель («дорожньої карти») було ухвалено закон «Про публічні закупівлі», який увів систему електронних закупівель та оскарження. Надалі заплановано переведення всіх закупівель в електронний формат, навчання замовників, гармонізацію законодавства з нормами ЄС, централізацію тендерних процедур. Кінцевий термін реалізації державної стратегії у цьому напрямку – 2022 рік. Одна з найважливіших змін – закупівлі відбуватимуться за тендерними процедурами з обов’язковими публікаціями результатів.

ЯК ПРАЦЮЄ?

Система ProZorro акумулює всю інформацію щодо закупівель. Якщо сума закупівлі перевищує 50 тисяч гривень на рік, то замовник зобов’язаний проводити її через систему або публікувати звіт. А якщо йдеться про закупівлю, що перевищує мінімальний поріг у 1,5 мільйона гривень для послуг та 1,2 мільйона гривень для товарів, то обов’язково проводять тендерну процедуру. При цім у системі ProZorro це відбувається у вигляді аукціону, де кожен учасник заявляє власну ціну. Більше того, Міністерство економічного розвитку і торгівлі наполегливо радить використовувати ProZorro навіть на закупівлях вартістю від 5 тисяч гривень, оскільки на таких невеликих тендерах теж можна зекономити. Для бізнесу торги дають можливість отримати частку від ринку, а державі – економію.

Як упроваджують реформу та як користуються системою, спробували проаналізувати і ми, піднявши знайому та наболілу кожному тему: ремонт дорожнього покриття й тротуарів. Тож із якими виконавцями робіт міські ради волинських міст чи їх виконавчі структури укладали договори і чи було це прозоро, ми спробували дослідити. Аналізували період із серпня до жовтня за допомогою модуля аналітики bi.prozorro.org.

ФЕРМЕР-ДОРОЖНИК ТА РЕМОНТНИКИ ЗІ СТАЖЕМ

У Горохові міська рада дев’ять разів проводила процедуру закупівлі послуг поточного ремонту доріг вулиць. Усі вони були неконкурентними та в усіх визначений єдиний учасник-переможець – ФОП Асатурян Карапет Володяйович.

Цікаво, що цей чоловік також є відомим на Горохівщині фермером (голова фермерського господарства «Гаік») та депутатом місцевої районної ради (балотувався від БПП «Солідарність»).

Загальна сума укладених договорів упродовж серпня-жовтня становить 1 мільйон 550 тисяч гривень

У Ковелі впродовж вказаного терміну відбулися три закупівлі, пов’язані з ремонтом вулиць. Дві з них виконувало ПАТ «Ковельське ШБУ-63», одну – ТзОВ «Унідор Сервіс». Акціонерне товариство ремонтувало вулиці Липинського та Грушевського, місто сумарно домовилося заплатити за ці об’єкти близько 1,5 мільйона гривень.

Цікаво, що один із засновників підприємства, Настін Микола Мамонтович, до 2007 року очолював Службу автомобільних доріг в області.

А «Унідор-сервіс» вихопив тендер на 679,8 тисяч гривень – ремонт вулиці Володимирської. До слова, нещодавно ця компанія потрапила у скандал. Як писало видання «Громадське.Волинь», попри виплату грошей, воно не виконало неналежне грейдерування у Ківерцях.

МАСТОДОНТИ Й НОВАЧКИ

В Устилузі усі три закупівлі здійснює ТзОВ «Луцька дорожна пересувна механізована колона». Загальна сума угоди – 255,3 тисячі гивень. Фірма цікава тим, що серед її засновників – Кобак Іван Іванович, син колишнього двічі депутата Волинської обласної ради Івана Кобака.

У Володимирі-Волинському за вказаний період відбувся лише поточний ремонт з’їзду з вулиці Устилузької до Федорівського кладовища, який виконало місцеве комунальне підприємство «Полігон» за 127,5 тисячі гривень.

У Ківерцях теж протягом вказаного періоду в системі зазначена лише одна закупівля – «Капітальний ремонт тротуарної доріжки вулиці Соборності (від вулиці Пушкіна до вулиці Кузнецова)» вартістю майже 400 тисяч гривень. Виконавцем став «Луцькавтодор-Сервіс».

У Любомлі впродовж зазначеного терміну ми знайшли лише один тендер. Попри те, що процедура допорогова, він був конкурентний. Аукціон оголосили у серпні і стосувався він капітального ремонту вулиці Української Армії на ділянці від вулиці Незалежності до вулиці Самохіна. Перший раз тендер відмінили, оскільки змінилася сума очікуваної вартості закупівлі – вона стала меншою. Удруге претендентів було два: «Луцькавтодор-Сервіс» та ПАТ «Ковельське ШБУ-63». Виграли ковельчани. Розмір угоди – понад 1,1 млн грн за початкової виставленої ціни 1,3 млн грн. Тобто бюджет громади зміг зекономити завдяки проведенню конкурсу близько 200 тис. грн. Цікаво, що в процесі торгів між конкурентами виник спір, адже спочатку визнали переможцем луцьке підприємство, утім, зваживши на місце розташування, перевагу віддали ковельському.

У Нововолинську зазначений лише один поточний ремонт вулиці Ломоносова. Договір на 198 тис. грн уклали з ПП «Мале підприємство «Сантехмонтаж». Цікаво, що в компанії лише 4 тис. грн статутного капіталу. Основний вид діяльності – «Монтаж водопровідних мереж, систем опалення та кондиціонування». Але, що примітно, керівник – Анатолій Васильович Коптюк – зміг набути певної публічності, балотуючись за списками БПП «Солідарність» до Волинської обласної ради в окрузі №64.

ШИРОКІ МОЖЛИВОСТІ

У Луцьку в капітальному та поточних ремонтах, якщо проаналізувати оприлюднені закупівлі впродовж трьох місяців, конкурують кілька фірм: «Луцькавтодор-Сервіс», «Луцька ДПМК», ПП «Транс-Дор-Сервіс», «Вишків-Брук», «Унідор-Сервіс» та «Ространс». Сума підписаних контрактів – 24,5 млн грн.

Із «Луцькавтодор-Сервісом» уклали договорів на понад 11 млн грн. До слова, деяким проектам не вистачило лише кілька тисяч, аби закупівля вважалася понадпороговою, а отже, будівельники змагалися за проект. Так, лот «Капітальний ремонт проїзної частини ділянки від вулиці Гордіюк навпроти будинку №4а» вартує 1,46 млн грн.

Що цікаво, ця ж фірма капітально відремонтує тротуари на вулиці Гордіюк на ділянці від вулиці Конякіна до шляхопроводу. Вартість об’єкта – близько 800 тис. грн. Якщо поглянути на карту, то будинок №4а зовсім поряд зі шляхопроводом. Тобто, якби ремонт відбувся комплексно, його сума була би понад порогом.

Схожа ситуація і з ремонтами, які виконує компанія «Транс-Дор-Сервіс», що має угоди на понад 7 млн грн. Серед договорів теж є такі, що майже дотягують до порога: наприклад, капітальний ремонт тротуарів на проспекті Відродження від будинку №10 до будинку №22 за 1,4 млн грн, капітальний ремонт тротуарів на вулиці Ветеранів (лівий бік від проспекту Відродження до заїзду в ЗОШ №10) за 1,3 млн грн, капітальний ремонт тротуару від будинку №5 на проспекті Молоді до будинку №39 на проспекті Відродження за 1,2 млн грн, капітальний ремонт заїзду та тротуарів до загальноосвітньої школи №19 з вулиці Ветеранів за 1,2 млн грн. Ці об’єкти теж практично межують один з одним. Утім знову ж таки – процедура неконкурентна.

ТзОВ «Луцька ДПМК» уклала вісім договорів на суму трошки більш як 4 млн грн. Найбільший лот – це капітальний ремонт прибудинкових територій на вулиці Чорновола, 2б, 2в (1,3 млн грн).

Із «Вишків-Брук» укладено два договори на поточні ремонти пішохідної доріжки від ЗОШ №16 до вулиці Польової на суму 83 тис. грн та на поточний ремонт пішохідної доріжки вздовж будинку №4 на вул. Кравчука. Сума угоди – 159,8 тис. грн.

ПП «Ространс» теж має в активі одне замовлення: поточний ремонт вулиці Мамсурова на суму в майже 145 тис. грн.

Компанія «Унідор Сервіс» має чотири замовлення на суму в 726,7 тис. грн. Цікаво, що за одне з них (ремонт вулиці Єршова) товариство змагалося із компанією ТОВ «Рівнеекспресбуд». Тож попри те, що заявлена ціна була в 374,4 тис. грн, вдалося доторгуватися до 357,7 тис. грн.

Судячи з аналізу закупівель, принаймні в Луцьку, характерною стає звичка ділити певні об’єкти на більш дрібні, аби уникнути обов’язкової тендерної процедури. Однак досвід тих, хто навіть при менших сумах, аніж «обов’язковий поріг», проводить аукціон, свідчить, що таким чином можна зекономити. А що більше бізнес долучатиметься до системи закупівель, то якіснішою буде конкуренція.
Довідка:

Державне підприємство «ПРОЗОРРО», яке є власником бази даних ProZorro, засноване на державній власності та належить до сфери управління Міністерства економічного розвитку і торгівлі України.

Тетяна ГРІШИНА, Волинь
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Z Показати IP 11 Листопада 2016 07:36
Н** ер те прозоро потрібне. Хто з цим зустрічався, то правильно мене зрозуміє. Понастворювали непотрібних організацій, де посадили своїх синочків службовці і чомусь радіють...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus