USD 39.75 40.20
  • USD 39.75 40.20
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

Чи може економіка України забезпечити «мінімалку» у 3200?

27 Жовтня 2016 09:46
Наступного року мінімальна зарплатня в Україні має зрости до 3200 гривень. Про це під час засіданняі уряду вчора, 26 жовтня, заявив прем'єр Володимир Гройсман. Президент Петро Порошенко після переговорів із прем'єр-міністром заявив, що він, уряд і фракції парламентської коаліції ухвалили рішення про підвищення мінімальної зарплатні в Україні з 1 січня 2017 року.

Проте у проекті бюджету, який уряд подав до парламенту, передбачалася удвічі менша сума. Поки що ані міністр фінансів, ані експерти не можуть чітко відповісти, звідки взяти кошти на це, і як такий крок вплине на економіку, - пише BBC-Україна. Натомість, експерти прогнозують, що такий крок буде супроводжуватися інфляцією, а також зазначають, що від підвищення мінімальної зарплати виграють високопосадовці, у яких посадовий оклад прив'язаний до розміру мінімалки.

КУРС - НА ПІДВИЩЕННЯ

Напередодні президент Порошенко, виступаючи на засіданні Національної ради реформ, заявив, що зниження Єдиного соціального внеску (ЄСВ) від початку цього року дало можливість підприємцям суттєво підняти зарплати своїм працівникам.

"Підвищення зарплати має бути, як мінімум, на 20-30%", - сказав пан Порошенко.

Слідом за ним про необхідність підвищення зарплат заявив і прем'єр-міністр Гройсман.

Він пропонує збільшити мінімальну зарплату до 3200 гривень з наступного року. Хоча у проекті бюджету на 2017 рік уряд заклав "мінімалку" на рівні 1600 гривень.



Прем'єр каже, що фактичний прожитковий мінімум вже давно і сильно відстає від мінімальної зарплати

"Ми з вами забезпечимо в країні двократне збільшення мінімальної заробітної плати. Це означає єдине - що з 1 січня жоден громадянин України не буде отримувати менше ніж 3200 гривень", - заявив прем'єр і додав, що ця сума вперше відповідатиме і мінімальному споживчому кошику.

Керівник уряду доручив Мінфіну врахувати це підвищення у розрахунках прожиткового мінімуму у проекті бюджету на 2017 рік. Це, у свою чергу, може вплинути на розміри пенсійних видатків.

Втім, пан Гройсман не уточнив, де уряд збирається брати на це гроші.

Раніше прем'єр неодноразово заявляв, що бюджетні видатки наступного року можна буде збільшити лише тоді, коли буде точно відомо, звідки брати на це гроші.

Тепер Володимир Гройсман твердить, що "це абсолютно відповідає нашим можливостям і ми можемо це забезпечити з 1 січня 2017 року".



Міністр фінансів каже, що його відомство ще має порахувати, як підвищити "мінімалку" до 3200 гривень.

Міністр фінансів Олександр Данилюк також не зміг назвати бодай якихось цифр.

"Нам дали доручення все порахувати, зараз ми цим займаємося. Впевнений, що ми знайдемо рішення з цього питання", - заявив урядовець.

Пан Данилюк припустив, що, можливо, завдяки підвищенню зарплатні зменшиться кількість звернень за комунальними субсидіями, а тому можуть скоротитися і видатки бюджету.

ЯСНО, ЩО НІЧОГО НЕ ЯСНО

За рахунок чого уряд підніматиме зарплатню і як це вплине на економічну ситуацію в країні - поки що це важко зрозуміти, каже старший економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.

Експерт вважає, що було б непогано, якби уряд, оголошуючи такі ініціативи, надав і якісь базові розрахунки.

"Зараз ми можемо казати лише про якісь загальні ефекти. Наприклад, це має дещо збільшити власні надходження Пенсійного фонду, який зараз значною мірою субсидується із держбюджету", - каже експерт.



Припускають, що підвищення мінімальної зарплатні може зменшити кількість тих, хто бажає отримати субсидії

Невідомо також, скількох українців торкнеться таке підвищення. Тому, як вплине таке рішення уряду на інфляцію, теж прогнозувати зарано, вважає економіст.

Пан Жолудь фактично погоджується із тезою міністра фінансів про те, що підвищення зарплат може вплинути на виплату субсидій, адже їх призначення залежить від доходів тих, хто за ними звертається.

Олександр Жолудь припускає, що підвищення "мінімалки" не призведе до автоматичного зростання зарплат чиновників, як це було раніше. Іншої думки з цього приводу притримується міністр соціальної політики Андрій Рева.

РОЗМІР «МІНІМАЛКИ» Є ГАРАНТІЄЮ ОПЛАТИ ПРАЦІ ВИСОКОПОСАДОВЦЯМ

Розмір мінімальної заробітної плати в Україні сьогодні є гарантією високого рівня оплати праці для високопоставлених чиновників. Про це на брифінгу, який транслював телеканал "112 Україна", заявив міністр Андрій Рева.

"Головною перешкодою на сьогоднішній день втіленню в життя норми про підвищення мінімальної заробітної плати є те, що мінімальна заробітна плата, яка згідно з чинним законодавством є державною гарантією в оплаті праці людей з низькими доходами, фактично стало гарантією в оплаті праці ввисокопосадовців Рахункової палати, державних службовців, сьогодні вже і народних депутатів, які прив'язані до мінімальної заробітної плати", - зазначив він.



«Якщо у нас з 1 грудня мінімальна заробітна плата 1,6 тисячі гривень за законом про держбюджетне рішення і ми хочемо збільшити на 10% мінімальну заробітну плату, то для людини, яка отримує 1,6 тисячі гривень, це означає додатково отримання 160 гривень. Якщо у іншого чиновника посадовий оклад це 10 мінімальних заробітних плат, тобто 16 тисяч гривень, то для нього десятивідсоткове збільшення посадового окладу буде означати надбавку лише за окладом в 1,6 тисячі гривень. А якщо є такі чиновники, у яких 100 мінімальних заробітних плат, то при зростанні заробітної плати людини, яка низькооплачувана, на 160 гривень, вони будуть отримувати 16 тисяч гривень додатково... Даючи невелику суму коштів людям, які дійсно мають низькі доходи, ми тим самим підвищуємо життєві стандарти не цих людей, а зовсім інших категорій», - пояснив міністр.

МІНІМАЛКУ В 3200 ГРИВЕНЬ МОЖНА «НАГНАТИ»

Народний депутат, економіст Віктор Пинзеник розкритикував заяву прем’єр-міністра Володимира Гройсмана про підвищення мінімальних зарплат до 3200 гривень. Про це він написав на своїй сторінці у Фейсбуці.

«Чи може в нас мінімалка сягнути 3200 гривень всього за рік? Звичайно ж, може. Якщо дуже хочеться. Можна і кілька десятків, а то і сотень тисяч поставити. І досягнути цього розміру. Відразу зазначу, що у таких масштабах можна «нагнати» так звану номінальну або видану паперами (грошовими знаками) зарплату. Але є така «дрібничка», як економіка, точніше її масштаби, скільки ми виробляємо. А очікують наступного року отримати трохи менше 2,6 трильйона гривень, що в середньому близько 5 тисяч гривень на громадянина в місяць. Але не все можна спожити, бо мусить бути і нагромадження.

Мінімалка в Україні зав’язана на тарифну сітку. В такому варіанті ми мали б вийти на середню зарплату майже у 12 тисяч гривень. (середня зарплата зараз у 3,6 рази перевищує мінімальну). Економіка такої зарплати забезпечити не може, бо не можна спожити того, чого немає. Але є інший канал – інфляція. Вона може забезпечити будь-яку заробітну плату. Нагадаю: номінальну.

Знайомий з варіантом, коли мінімалку відривають від тарифної сітки і пропонують доплачують тим, хто отримує менше. За останніми звітними даними, зарплату до 3000 гривень отримують 39% зайнятих в економіці. Тепер у всіх у них зарплата буде однаковою. Та й у решти – не дуже розженешся. Бо економіка стримує.

А МІНІМАЛЬНА ПЕНСІЯ ЗАЛИШИТЬСЯ У 1372 ГРИВНІ

Варто звернути увагу на ще одне. Мені важко уявити, що буде проголосовано рішення щодо мінімалки у 3200 і водночас залишено без змін мінімальну пенсію у 1372 гривень, як це передбачено проектом бюджету. Такого розриву цих соціальних стандартів в Україні ніколи раніше не було. А тут не зайве нагадати, що нинішні доходи пенсійного фонду забезпечують можливість виплати всього 700 грн. пенсії. Чи папір все стерпить? Якось же витягують пенсійні виплати зараз. Потягнуть і додаткові. Якось…

Чи я щось проспав? Може в Україні почалося чергове стихійне лихо, себто вибори?» – написав Пинзеник.


СКОРОЧЕННЯ ПРАЦІВНИКІВ

Економіст Андрій Новак відзначив, що при відсутності економічного розвитку підвищити мінімальну зарплату можна лише за рахунок трьох джерел. Він відзначив, що джерелами збільшення так званих мінімалок можуть бути уже згадані в статті інфляційні очікування, скорочення працівників та збільшення державного боргу.

Про це повідомляє «Преса України».



Так, експерт розповів, що анонсоване урядом підвищення мінімальних заробітних плат стане можливим лише за існування трьох чинників. Зокрема він розповів, що підвищення стане можливим за скорочення кількості працівників, інфляції та збільшення державного боргу за рахунок зовнішніх запозичень.

«Скорочення працівників, інфляційні очікування та збільшення державного боргу - це три джерела, з яких можна зараз взяти підвищення мінімальної зарплати. За інших умов підвищення мінімалки могло би бути за рахунок економічного розвитку», - сказав Новак.

З його слів, прожитковий мінімум у 1400 гривень не відповідає реаліям життя. Оголошення нового прожиткового рівня - це хороший знак від уряду.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 25
ВВВ Показати IP 27 Жовтня 2016 10:00
номана буде! мін зп зростає вдвічі - ціни зростають в двічі - зп торгашів пропорційно піднімається, а далі потихеньку і на все інше піднімуть ціни, щоб працівникам назбиралась нова, покращена, зарплата
ВАся Показати IP 27 Жовтня 2016 10:04
Оце Гройсман придумав! Люди заживуть тепер -двірники, прибиральниці, поварі, і так далі. А пенсії і залишаться 1000 -1300грн?
111 Показати IP 27 Жовтня 2016 10:10
Підвищення мінімалки. Заберуть субсидії. Пенсії залишать на місці, або піднімуть мінімальні. Як достали чому людина яка працювала все житя повинна отримувати пенсію таку ж яка ніколи не працювала. Одні все життя провели в своє задоволення, інші бігали на роботу платили податки і тепер будуть отримувати таку ж пенсію як ті, що сиділи вдома. ДІСТАЛИ. Самі жирують, а народ живе в злиднях.
ljkh Показати IP 27 Жовтня 2016 10:20
ціни вибухнуть слідом за зарплатами. Включать верстат. Пенсійний фонд наповнять порожніми фантиками. Інфляція побіжить. Коло замкнеться. Невідомо на якому колі.
Ірина Показати IP 27 Жовтня 2016 10:30
На мій погляд, ніякого реального підвищення заробітних плат люди не відчують. Скоріше за все, буде варіант, коли мінімалку будуть відривати від тарифної сітки і доплачуватимуть тим, хто отримує менше 3200 гривень. Добре, припустимо, працівникам підвищать заробітні плати до 3200 гривень. Однак, ні вельмишановний Президент, ні Прем'єр-міністр не договорюють про те, що з цієї мінімалки в людей заберуть 41,5 відсотків податків (22% - ЄСВ, 18 % - податок на доходи фізичних осіб, 1,5% - військовий збір). Тож давайте порахуємо, скільки людина отримає реальної заробітної плати на руки. І чиє сенс у такому підвищенні??? Можливо, це лише піар з боку високопосадовців???
0109 до Ірина Показати IP 27 Жовтня 2016 12:46
22% не забирають у людей (працівників), а у працедавців, бо це нараховується на з/плату, а не утримується із неї.
22222 Показати IP 27 Жовтня 2016 10:53
вам же сказано в бюджеті заложено 1550 грн мін з\п на 2017. те шо гройчман чи потрошенко сказав шо мінімальна "має бути" 3200 це ознвчає шо "добре було б якби вона була 3200 во дивіться який я хороший і про вас турбуюсь" а у січні скажуть "у нас грошей нема ви самі розумієте"
Марія Показати IP 27 Жовтня 2016 11:26
Не розумію бюджет це основа, в основі закладено 1600,то де має взятися 3200?Це мабуть так як з безвізовим режимом,ну а якщо зроблять справді 3200 ,то я навіть будучи противником майдану і теперішньої влади перепрошу цю владу і дійсно повірю що наші можновладці стали робити якісь реформи в країні.Задум добрий все-таки 3200 не 1500,хоч всерівно 120 доларів
мд до Марія Показати IP 27 Жовтня 2016 12:41
Де візьмуться гроші? Вот просто, ДЕ ?? :)) Хіба шо надрукують :) Не розумієте цього ? На україні 40% працюючих отримують мінімалку. Кількість зайнятих загальна біля 16,1 млн чол. На підняття зарплат тільки їм треба 10 млрд кожен місяць, за рік - 120 млрд. Питання: ШО БУДЕ З ЦІНАМИ ?? :))) Я розумію, шо уряд в наступному році хоче взяти зовнішніх запозичень на 9 млрд $ і думають так викрутитись, але МВФ думає по своєму ))
жижи до Марія Показати IP 27 Жовтня 2016 12:51
друкувати кольорові папірці це реформи ? хаха
Володька Показати IP 27 Жовтня 2016 12:32
А дурень думкою багатіє. 3200 -це означає що мінус відрахування а на руки чистими - 2400 приблизно і що це багато а ціни знаєте як підскочать???? Вже біжіть на ринки скуплйтесь !
мд Показати IP 27 Жовтня 2016 12:45
посадовий оклад депутата ВР = 25 мінім. зарплат 25х3200=80000 грн + доплати= до 100 тис. ))) У голови Вр 30 мін з.п. 30х3200=96000 + доплати ))))
мд до мд Показати IP 27 Жовтня 2016 13:15
я так розумію плюси ставлять ті хто раді за своїх народних обранців
кот Показати IP 27 Жовтня 2016 13:14
Бумага все витрамає але українці краще не стануть жити. ЦІни вгору полізуть і гривня ще більше знеціниться. Інфляція
жижи до кот Показати IP 27 Жовтня 2016 13:23
Стануть. паперова промисловіть буде розвиватиьс. Через років 5 обклею собі пятсотками стіни в коридорі. або двохсотками, колір гарніший
uhgf до кот Показати IP 27 Жовтня 2016 13:38
100%
Валя Показати IP 27 Жовтня 2016 13:16
А що скоро вибори?? І який підприємець може заплатити такі податки з 3200?? ніхто не подумав? ще більше піде безробіття або не будуть офіційно платити зарплату. Їіба базарник захоче платити податки з 3200??? Це для лохів 3200
Галя до Валя Показати IP 27 Жовтня 2016 13:56
правильно, до початку 2019 підвищення зарплат і пенсій суттєвого не чекайте
ОГО Показати IP 27 Жовтня 2016 14:18
А що скажуть підприємці-базарники? Чи зможуть вони такі суми платити працівникам? Чи треба підвищити ціни на все -продукти харчування одяг і так далі! І що станем ще біднішими? То так Гройсман придумав як свою декларацію заповнював чи що це таке? Бюджет вже в першому читанні проголосований!
Тамара Показати IP 27 Жовтня 2016 14:34
Может порошенко своими поделиться, украл же много....
бб34 до Тамара Показати IP 27 Жовтня 2016 15:30
Яке украв, він чесно заробив, цукерки рошен їсте ж, ото він їх продає. Наш президент - самий чесний
Мама Показати IP 27 Жовтня 2016 15:32
Краще б дітям інвалідам пенсію підвищили!!!!!!!!
Марта Показати IP 27 Жовтня 2016 18:36
Скільки можна дурити людей!!!!!! То безвіз , то захмарна мінімалка , то ще щось вигадають щоб відволікти простий люд від реальності. Де можна заробити молодому Гройсману , його міністрам , заступникам міністрів ( окремим є тільки по тридцять років) такі скажені статки!!!!!! Для чого людині в такій бідній державі по десять і більше дорогущих годинників.Впевнена , що кожен з них не сплачував податків із свого бізнесу і мав доступ до деребану бюджету.А тепер білі і пушисті.Прийшовши до влади за рахунок простого народу, той народ безбожно дурять і грабують.
сергій Показати IP 28 Жовтня 2016 18:28
Я не розумію вас шановні.Ви ,які отримували по 1500 хіба не хочите 3200?Чи пишуть лише ті які отримують багато.
Прохожий до сергій Показати IP 4 Листопада 2016 12:09
А смисл отримувати 3200 коли ти за них мож зкупитись як на 1500 аби більше бумагі собою таскати

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus