USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Декларації оприлюднять всі місцеві депутати та керівники комунальних підприємств

3 Листопада 2016 15:19
Електронне декларування буде впроваджено в два етапи. Під час першого в НАЗК чекали 50 тисяч декларацій, а отримали 113 тисяч. Наступного етапу очікують подачу мільйону декларацій і декларуватимуть майно керівники державних та комунальних підприємств та депутати органів місцевого самоврядуваня.

Про це повідомила керівник департаменту фінансового контролю та моніторингу способу життя Національного агентства з питань запобігання корупції Оксана Маркеєва під час семінару-брифінгу «Як зупинити корупціонера? Е-декларування і контроль з боку суспільства» сьогодні, 3 листопада.

Відповідно до чинного законодавства, з 1 вересня стартував перший етап е-декларування. Декларації повинні були подати держслужбовці категорії А та Б, члени Кабміну, президент, нардепи, посадовці органів місцевого самоврядування 1-3 категорій. До 30 жовтня мали бути подані щорічні декларації за 2015 рік. Також мають бути подані декларації перед звільненням та повідомлення про суттєві зміни в майновому стані. Згідно з попередніми підрахунками, під час цього етапу мали подати декларації 50 тисяч осіб, але НАЗК отримав 113 тисяч декларацій.

«Виявилося, що подали ті, хто нажахався, дехто задекларувався, бо це «модно і трендово», тому ми маємо відсіяти кого перевіряти», - пояснила вона.

Друга хвиля декларування має розпочатися 1 січня 2017 року. На цьому етапі очікується отримати близько мільйона декларацій. Адже декларації мають подати окрім зазначених вище осіб, усі депутати місцевих рад, а також посадові особи юридичних осіб публічного права (державні та комунальні підприємства, комунальні установи). Отож, наступного року керівники місцевих комунальних підприємств муситимуть задекларувати свої статки.

Після першого етапу е-декларування, найперше НАЗК має встановити, чи всі визначені особи подали декларації, тому фахівці НАЗК планують співпрацювати з органами влади, які, своєю чергою, мають встановити коло осіб, які декларуються, перевірити, хто з них подав, і повідомити в НАЗК, хто не подав декларації.

Найімовірніше, масово перевіряти декларації фахівці НАЗК розпочнуть з наступного року, оскільки вони чекають на придбання спеціальних серверів, аби мати змогу звірити дані, подані в деклараціях з реєстрами ДФС, нерухомого майна, правочинів, баз МВС.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus