USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Дешеву горілку замаскували під бальзам та продають дітям. ФОТО.ВІДЕО

9 Жовтня 2013 08:53
У вівторок, 8 жовтня, у Верховній Раді зчинився скандал довкола цілющих напоїв одного з горілчаних заводів, йдеться у сюжеті ТСН. Різниця між так званою цілющою настоянкою та звичайною горілкою невелика - всього у 5 градусів, проте, купити її може будь-хто без рецепта в аптеках та навіть у газетних кіосках.
Депутати вимагають у Генпрокуратури втрутитися, бо, запевняють, статус цілющого напою звичайна горілка отримала за хабарі. Продавчиня в одному з газетних кіосків на питання про цілющий бальзам заявила, що це дієтичний продукт і продавати його без усіляких обмежень можна навіть дітям. В іншому кіоску журналістам навіть показали папери. Відповідно до них, настоянки з перцем та медом - справді дієтичний продукт. Проте, за словами продавчині, «лікуватися» таким продуктом полюбляють в основному місцеві алкоголіки, у кого не вистачає грошей на пляшку горілки.


І дійсно: за результатами експертизи, проведеної депутатами, вміст пляшки «Цілющого» не відповідає заявленому на етикетці. У пляшці, мовляв, просто міцний алкоголь. «Ми перевірили: тут немає жодного інгредієнту, який би відповідав заявленим параметрам. Тобто ми теоретично припускаємо, що може бути бальзам, який відповідає всім параметрам. А це, ну, просто горілка, яка просто отримала інший статус», - заявив голова комітету з питань свободи слова Микола Томенко.
«Більше того - спирт не відповідний. Він не класу «люкс», а звичайний спирт», - наголосив голова комітету з питань охорони здоров'я Роман Ілик.


Горілка у статусі цілющого напою - це афера, аби не платити податків, заявляють депутати. Горілка - товар підакцизний, а от дієтична настоянка - ні. Відтак, і коштує дешевше, і рекламувати можна. Усе, що треба - підкупити чиновників, які підпишуть папери.
«Це хороша корупційна схема відмивання грошей», - зауважив заступник голови комітету з соцполітики Ярослав Сухий. Тим не менш, у Міністерстві охорони здоров'я наполягають, що в цих пляшках - дієтичний продукт: Настоянку активно скуповують у у кіосках з пресою та в аптеках «Продукція торгової марки «Цілющий» (настоянки «З хріном», «З прополісом і медом», «З перцем та медом»...) віднесена до категорії харчових продуктів для спеціального дієтичного споживання... Згідно з висновком санітарно-епідеміологічної експертизи... настоянки ... відповідають встановленим медичним критеріям безпеки і можуть бути реалізовані через спеціалізовані магазини і відділи, аптечну мережу та за прямим замовленням».

Те саме повторюють і виробники, запевняючи, що напій корисний, якщо правильно вживати. «Вживається по 5-10 мілілітрів - після консультації з лікарем - три рази на день, розбавленим у півстакані води», - пояснила співвласник компанії Людмила Русаліна. І податки, кажуть, справно платять. Але не за горілку, бо це ж цілющий напій, а за сировину - за спирт. Тож поки ГПУ вирішуватиме, братися за діло, чи ні, настоянку активно скуповують у кіосках з пресою та в аптеках.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
123 Показати IP 9 Жовтня 2013 10:05
Певно такі настоянки будуть розливати на Луцькому спиртзаводі. Це робота для місцевих контролюючих органів.
блжад Показати IP 9 Жовтня 2013 10:39
вже не одив "сцілився" тією гидотою. нація яка знищує сама себе, тьху...
Отто Показати IP 9 Жовтня 2013 11:33
І знов та шльондра ...тирьова! Ну скільки вона може безкарно знищувати український народ?!
маркетолог Показати IP 9 Жовтня 2013 13:06
Прикольна рекламна акція. Тепер хто не знав що настоянка дешевше горілки ломануться купляти. Думаю наступний раз згадають про спирт медичний, вігор, бітнер та інші алковмісні нопої
Дядько Василь Показати IP 9 Жовтня 2013 14:41
Ага, цінастоянки в аптеках продають, а ще енергетичний напій, забув назву. Сам особисто бачив в обласній лікарні. Стоять на самому видному місці. Якраз на моїх очах один такий "хворий" купував плящину тремтячими руками.
Патрійот Показати IP 9 Жовтня 2013 14:46
А що це Томенко з Сухим не обнялися навіть?
Клієнт постійний Показати IP 3 Квітня 2017 18:07
В апеках Волиньфарму сама приваблива ціна на шмурдяк та найкращий вибір

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus