USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Екс-директора «Волиньвугілля» засудили до 5 років

9 Вересня 2015 09:43
Справа екс-керівника ДП «Волиньвугілля», який під час року перебування на лікарняному напреміював себе на сотні тисяч гривень, набуває обертів у судах. Вироком Іваничівського районного суду Анатолія Заболотнього засудили до 5-ти років в'язниці, щоправда, з дворічним іспитовим терміном, при цьому стягнули 691 322 гривні збитків - гроші підприємства Анатолій Заболотній витратив на премії собі і працівникам ДП «Волиньвугілля», - інформує «ПідПрицілом».

Засуджений заходився оскаржувати грошове стягнення в апеляції. Не згідна з вироком і прокуратура. Там просять для Анатолія Заболотнього суворішого покарання - аби він відсидів за гратами реально, і не 5 років, а від 7 до 12. Мовляв, суд кваліфікував його злочин як тяжкий, в той час, коли прокуратура просить розцінювати його як особливо тяжкий.

Нагадаємо, що у 2012 році наказом Міністерства вугільної промисловості Андрія Заболотнього призначили на посаду генерального директора ДП «Волиньвугілля».

Однак працівникам вугільновидобувного підприємства він запам'ятався тим, що понад рік перебував на лікарняному. При цьому Анатолій Заболотній ще й встигав щомісяця видавати накази про преміювання працівників і себе в тому числі.

Про це стало відомо, коли Держфінінспекція провела перевірку на ДП «Волиньвугілля» та виявила 22 накази про видачу премії працівникам підприємства, і це при тому, що «Волиньвугілля» має багато боргів.

І це в той час, коли місцеві ЗМІ все більше писали про борги на ДП «Волиньвугілля». Зокрема, Управління Пенсійного фонду України в Нововолинську стягнуло з Державного підприємства «Волиньвугілля» заборгованості по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за грудень 2012 року в сумі близько 2 мільйонів гривень.

Разом з тим, як повідомлялося у ЗМІ, за станом на 1 січня 2013 року заборгованість ДП «Волиньвугілля» по відшкодуванню даних витрат складала понад 51 мільйон гривень, з яких 49 були стягнуті у судовому порядку. В той же час, варто зауважити, що державне підприємство також мало постійні борги перед ПАТ «Волиньобленерго».

Також варто нагадати й про те, що навіть сьогодні податкова намагається стягнути з ДП «Волиньвугілля» близько 14 мільйонів гривень податкового боргу, які «висять» ще з 2001 року.

Що ж до висновків Держфінінспекції Анатолій Заболотній видав наказів про премії на загальну суму 800 000 гривень.

Виявилося, що тодішній гендиректор ДП «Волиньвугілля» Анатолій Заболотній мав право виписувати премії, однак лише за рахунок скоригованого фонду оплати праці. А так, як цим фондом не було передбачено виплату премії, та ще й у такій кількості та розмірах, Держфінінспекція побачила в цьому кримінальне правопорушення та скерувала матеріали перевірки до слідчого відділу Нововолинського МВ УМВС.

На підставі цих даних правоохоронці відкрили кримінальне провадження, яке в жовтні 2014 року скерували на розгляд до Іваничівського районного суду.

Сам же Анатолій Заболотній свою вину в інкримінованих йому злочинах визнав частково. Зокрема, він підтвердив той факт, що видавав накази про преміювання працівників, однак, мовляв, скрізь зазначав, що кошти використовувати лише зі скоригованого фонду оплати праці. Крім того, обвинувачений вказував на те, що усі накази готувалися відповідними спеціалістами, а тому, якби були якісь порушення, працівники підприємства на це вказали б.

Однак в суді вина Анатолія Заболотнього була цілком доведена. Зокрема тим, що у наказах про преміювання не було вказано, чим будуть покриватися витрати на премію і таким чином було порушено галузеву угоду, оскільки було перевищено скоригований фонд оплати праці.

Разом з тим головний бухгалтер підприємства також свідчила в суді, що вона неодноразово зауважувала тодішньому гендиректору Анатолію Заболотньому про те, що премії немає з чого виплачувати, адже вугілля ніхто не купує, воно лежить на складах і, відповідно, підприємство не має доходів. Втім Анатолій Заболотній продовжував видавати накази про преміювання мотивуючи це тим, що люди, які тяжко працюють повинні отримувати відповідну зарплатню. З показів бухгалтерки стало відомо, що певну частину коштів на виплату премій було взято з продажу вугілля, а ще частину з тих коштів виділяло «Укрвугілля».

Таку ж позицію в суді підтримувала і директор з економічних питань і фінансів підприємства.

Зрештою Іваничівський районний суд визнав Анатолія Заболотнього винним у привласненні та розтраті коштів та засудив його до п'яти років позбавлення волі з трирічним іспитовим терміном. Крім того колишнього гендиректора підприємства позбавили права обіймати посаду строком на три роки і стягнули з нього 691 322 гривень завданих підприємству збитків.

Втім,із таким вироком суду не погодилася ні прокуратура, ні сам засуджений, а тому обидві сторони подали апеляційні скарги.

Обвинувачений просить лишити йому іспитовий термін, однак не погоджується з вироком в частині стягнення коштів. Натомість прокуратура запевняє, що суд І інстанції перекваліфікував обвинуваченому ступінь тяжкості вчиненого злочину та статтю обвинувачення, а тому прокуратура вимагає для Анатолія Заболотнього реальний строк позбавлення волі.

«Суд І інстанції не погодився з кваліфікацією дії обвинуваченого, яка була надана прокуратурою, перекваліфікувавши його дії з особливо тяжкого злочину на злочин тяжкий передбачений ч.3 ст. 190 ККУ. В апеляційній інстанції прокурор просить все-таки підтвердити кваліфікацію, яка була надана в ході досудового розслідування і призначити йому реальну міру покарання. Ми наполягаємо на тому, щоб обвинуваченому було призначено покарання в межах санкції статті від 7 до 12 років», - прокоментував прокурор прокуратури Волинської області Іван Васьовчик.

Тож 8 вересня обидві скарги повинні були розглядатися в Апеляційному суді Волинської області. Однак на початку слухання стало відомо, що один із захисників обвинуваченого наразі перебуває на лікарняному, відтак підсудний просив відкласти розгляд справи.

Враховуючи позицію підсудного, та аби не порушувати його право на захист, колегія суддів кримінальної палати Апеляційного суду Волинської області ухвалила відкласти розгляд справи на тиждень. Тож що вирішить Феміда і яке покарання присудять колишньому головному вугільнику Волині, стане відомо вже зовсім скоро.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Волинь Показати IP 9 Вересня 2015 10:46
І такі гн*ди сидять в усіх державних установах : вміють тільки брехати та красти .
Анонім до Волинь Показати IP 9 Вересня 2015 11:07
Шкода що викрутиться, а краще б, вкрав - відбубайте руку
Удодюк В. Показати IP 9 Вересня 2015 15:39
Його як ректора Ірпинської академії Мельника, оправдають і будемо ми ще перед ним вибачатися і оплачувати моральні та інші збитки... Наш гуманний суд може - ВСЕ !!!! Все буде залежати від "гуманітарного" внеску до апеляційного суду. Закон в Україні як дишло .....
Знайко Показати IP 9 Вересня 2015 21:44
Прочитав і не знайшов помітки про те що Заболотній тієї премії не отримував, а отримували її самі шахтарі, які за нього ще не одному мудрому пркурору жирну шию перегризуть.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus