USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Фармацевти в очікуванні вироку АМКУ

30 Листопада 2009 15:33
Антимонопольний комітет України у грудні-січні завершить розслідування й оголосить висновок щодо ситуації на ринку ліків.
Про це розповів виконувач обов’язків голови АМКУ Олександр Мельниченко в ефірі Радіо «Свобода». За його словами, попри те, що в Україні 23 тисячі аптек і аптечних пунктів, і, «здавалось би, шалена конкуренція, споживач має право вибору», в жовтні минулого року «раптом ціни паралельно на всій території України зросли паралельно на небувалу величину».
«Ми миттєво розпочали розслідування, дуже складне розслідування, виявили, що в Україні є 15 найкрупніших оптових постачальників ліків сюди на територію України, які тримають 70% ринку. Де тут конкуренція, де тут змагання?», - сказав Мельниченко.
«Мовою закону це називається «олігополія ринку», тобто ринок з обмеженою кількістю учасників. І сама їх поведінка свідчить про те, що вони можуть змовитись», - пояснив він. На зауваження, що стрибок цін на імпортні ліки міг бути пов’язаним із минулорічною різкою зміною курсу долара, керівник АМКУ відповів: «Я пропоную дочекатися завершення розслідування по цій справі, воно завершиться в грудні-січні. І ми оголосимо своє рішення, яке засвідчить, яким насправді є ринок».
Мельниченко зазначив, що ситуація на фармацевтичному ринку під час епідемії грипу в жовтні цього року, коли за законами конкуренції ціну мали б визначати попит і пропозиція, а споживачі мали б бути «диктаторами» цін, «виявилось, що ми заложники і нас власники, які тримають великі аптечні мережі, практично поставили на коліна».
«Уряд не змирився з цим, він застосував свої засоби протидії проти цього явища, і ми розпочали розслідування, провели по Україні 269 перевірок. Причому перевіряли не дрібні аптеки, а мережі, які охоплюють десятки і сотні аптек», - сказав керівник АМКУ.
«Мало того, ми зараз не завершуємо, продовжуємо розслідування і порушили справу по низці наших українських аптек, про які ми ще поки нічого не говорили, і виявили там ознаки порушення конкуренційного законодавства», - додав він. Мельниченко зазначив, що власникам і менеджерам аптечних мереж, які невмотивовано підвищили ціни на ліки, будуть висувати конкуренційно-фінансові санкції в обсязі 20% річного обороту компанії, а також вимагатимуть повернути колишні ціни, – пише Українська правда.
«Процес такий іде. Сьогодні порушено 93 справи по всіх теренах України, які перебувають в стадії розслідування, ухвалено близько 40 рішень на вчорашній вечір (28 листопада), і цей процес продовжується», - розповів він.
«Якщо якийсь бізнес наш, український, який має працювати виключно на нас, українців, спробує в цій ситуації з політичною конкуренцією, яка зараз розгортається, спробує використати її на свою користь для того, щоб отримати надприбутки, це не пройде», - застеріг в. о. голови АМКУ. Він також наголосив, що Комітет незалежний і в його роботу ніхто не втручається, а уряд працює з ним «дуже ошатно».
 
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Вася Пох Показати IP 30 Листопада 2009 18:15
в Україні бензин і газ дорожчі ніж в США, а цей АМКУ бабок з часником на базарі перевіряє....
Таня Показати IP 1 Грудня 2009 09:15
Давно пора навести порядок, а не тільки на словах розказувати. Подібна ситуація не лише на фармацевтичному ринку. І куди тільки наші державні чини дивляться.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus