USD 39.00 39.37
  • USD 39.00 39.37
  • EUR 39.20 39.60
  • PLN 9.76 9.95

Квартира не буде дешевшою за авто, – ріелтори

14 Червня 2011 10:04
Ріелтори констатують, що ринок нерухомості переживає не найліпші часи, проте запевняють – у найближчому майбутньому очікується деяке пожвавлення цієї сфери.

Про це говорили у Луцьку під час «круглого столу», ініційованого інвестиційною компанією «Атланта» та Асоціацією фахівців з нерухомості України.

Як розповіла директор «Волинського агентства нерухомості» Лариса Мусійчук, з настанням економічної кризи первинний ринок нерухомості на Волині практично зупинився.

Каже: об’єктивно «вижило» кілька будівельних компаній, які й продовжують якісно будувати. Проте криза змусила будівельників знизити ціни на свої послуги.

Чи не найбільшою проблемою на первинному ринку нерухомості Мусійчук називає небажання забудовників слухати ріелторів, котрі найкраще знають, яке житло нині продавалося б.

Вона розповідає: будівельники будують так, як вважають за потрібне, а «потім складно продати набудоване», оскільки під час будівництва вони часто не враховують низки новацій, на які сьогодні «клюють» покупці житла.

На вторинному ринку нерухомості, говорить Мусійчук, теж ціни знизились у зв’язку з кризою. Насамперед подешевшали квартири у «хрущовках». Також впали ціни і на елітні квартири та котеджі, а головне – не землю.

«Проблема Луцька у тому, що в нас фактично землі не лишилось. Є можливість будуватись тільки у приміських селах», – зазначила вона.

Керівник відділу інвестицій в комерційну нерухомість компанії «Атланта» Олена Колодницька теж розповіла, що впродовж останніх трьох років ціни на нерухоме майно суттєво знизились.

«Якщо за квадратний метр елітних торгівельних площ давали п’ять тисяч доларів, і навіть шість-сім, якщо це невеличкі площі, то сьогодні це тисяча, тисяча триста, півтори тисячі – до трьох з половиною тисяч доларів за квадрат», – повідомила експерт.

Вартість офісних площ сьогодні теж впала в ціні – нинішня їхня вартість коливається у межах 500-700 доларів за квадратний метр, розповіла Колодницька.

Якщо виробничі площі колись продавали по 500 доларів за квадрат, то сьогодні вони вартують 100-200 доларів, трапляється навіть 50 доларів за метр квадратний, додає ріелтор.

Проте голова Асоціації фахівців з нерухомості України Сергій Злидень прогнозує у найближчому майбутньому «оживлення ринку».

«Не провалиться ринок у два-три рази, як пророкують деякі псевдоексперти. Не буде квартира коштувати дешевше за авто», – стверджує він.

«Деяке оживлення ринку в центральних містах України вже відбулось. Ціни не падають, але стоять на місці. Більше 20 банків вийшли зараз з іпотечними програмами. Це дасть можливість стимулювати ринок», – висловився Злидень.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Валерій Показати IP 14 Червня 2011 10:51
Бажання бачити дорожче житло для ріелторів цілком природнє, але плачевний економічний стан в країни та , як наслідок, подальше зубожіння населення ціни на нерухомість в найжлижчі 2-3 роки не підніме.
VSC Показати IP 14 Червня 2011 13:21
Это смотря - какая квартира и какая машина.
111 Показати IP 14 Червня 2011 15:36
те що ріелтору хочеться- одне а те що докінця року буде падіння десь відсотків на 25-30 факт. Ріелтори ук нас якісь самоучки - ніякого аналітичного мислення нема .
VSC до 111 Показати IP 14 Червня 2011 16:56
Не могу согласиться. "Самоучка" - человек, самостоятельно получивший образование высокого уровня вне стен какого-либо учебного заведения, без помощи обучающего. А наши риелторы - дилетанты. Тоесть - они могут получить знания путем самообразования, но это знание зачастую ограничено и поверхностно.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus