USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Луцька міліція мовчить про те, за скільки купили велосипеди

13 Листопада 2013 09:32
Представники Луцького міського відділу УМВС України у Волинській області не надали відповідь на інформаційний запит журналістки порталу четверта влада. Інформацію про закупівлю велосипедів та одягу для роботи велопатрулів віднесли до службової.

Журналістка надіслала запит, щоб отримати копії договорів про закупівлю велосипедів та спецформи. Цікавило й те, скільки ж велосипедів і якої марки закупили для луцьких міліціонерів та яка вартість кожного з них, хто їх постачав і хто пошив спецформу для велопатрулів.
У відповіді на інформаційний запит за підписом начальника Луцького міського відділу УМВС України у Волинській області Василя Марчишака вказано, що це службова інформація, тому мають право відмовити на законних підставах.


Відмову обґрунтовують Законом України «Про доступ до публічної інформації» та наказом МВС України від 14.05.2012 року №423 (п. п 14.1, 14.3, 14.5 розділу XIV).
Медіа-юрист Олександр Бурмагін вважає, що така інформація до службової не належить

Медіа-юрист та медіа-тренер Олександр Бурмагін переконаний, що віднесення запитуваної інформації підзаконним нормативно-правовим актом до службової не відповідає нормам Закону України «Про доступ до публічної інформації».
Зокрема, вимозі частини 5 статті 6, яка чітко передбачає, що: «Не може бути обмежено доступ до інформації про розпорядження бюджетними коштами, володіння, користування чи розпорядження державним, комунальним майном, у тому числі до копій відповідних документів, умови отримання цих коштів чи майна, прізвища, імена, по батькові фізичних осіб та найменування юридичних осіб, які отримали ці кошти або майно».
Крім того, зазначений закон містить перелік ознак, яким повинна відповідати службова інформація. У пункті 1 частини 1 статті 9 передбачено, що до службової може бути віднесено інформацію, яка містить сукупність наступних ознак: «що міститься в документах суб`єктів владних повноважень, які становлять внутрівідомчу службову кореспонденцію, доповідні записки, рекомендації, якщо вони пов`язані з розробкою напряму діяльності установи або здійсненням контрольних, наглядових функцій органами державної влади, процесом прийняття рішень і передують публічному обговоренню та/або прийняттю рішень».
З цього переліку запитувана інформація, яку віднесли до службової, не відповідає щонайменше двом: це не внутрівідомча службова кореспонденція, доповідні записки, рекомендації і не передує публічному обговоренню та/або прийняттю рішень. Щодо того, наскільки ця інформація про закупівлю за бюджетні кошти велосипедів пов`язана з розробкою напряму діяльності установи або здійсненням контрольних, наглядових функцій, процесом прийняття рішень - теж є великі сумніви. Отже, ні по формі, ні по змісту запитувана інформація не може належати до службової інформації, - коментує Олександр Бурмагін.
Видання готує скаргу начальнику УМВС України у Волинської області Олександру Терещуку з приводу ненадання публічної інформації.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
111 Показати IP 13 Листопада 2013 09:41
ВН: надішліть запит в прокуратуру, щоб вони здійснили перевірку, звідки виділялись гроші і яка сума.Можливо хоч одного за ж...у візьмуть.
Гость Показати IP 13 Листопада 2013 09:49
Що за народ? Тож купили, щоб могла міліція оперативно патрулювати і допомогати людям, місту, і цеж велосипеди, а не нові авто !! Ви що вже зовсім кукурікнулися чи просто звикли рахувати чужі кошти...........які дрібниці, але у нас так завжди всім і все треба знати, щоб спати спокійно.....маразм старческий
МАХА до Гость Показати IP 13 Листопада 2013 10:04
шановний гость це кошти держ.а не власні, і це не дрібниця. прошу журналістів довести до логічного завершення почате і проінформувати суспільство.
Віктор до Гость Показати IP 13 Листопада 2013 10:50
Так якби купили нормальні. А то ж купили таке, що "Україна" і то надійніша і якісніша
N до Гость Показати IP 13 Листопада 2013 11:32
звикли рахувати жужі кошти???? так то ж на наші кошти купляється, за бюджетні кошти, які формуються завдяки нам з вами!!!! Якщо немають що приховувати, то й нехай дають відповідЬ, що все закуплено на законних підставах, що не відмито кілька тисяч на кожному велосипеді, який закуплений у підставної фірми...
ursa Показати IP 13 Листопада 2013 10:00
Если те, что на фото - 1000 грн им красная цена :)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus