USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Луцьке ОСББ за 3 роки зекономило 240 тисяч гривень

27 Вересня 2013 07:00
Представникам обласних об’єднань співвласників багатоквартирних будинків продемонстрували, як можна економити на теплі. Голова Асоціації ОСББ «Лучани» Юлія Сабатюк розповіла про шляхи залучення коштів для термореконструкції будинків та її переваги на засіданні Обласної ради голів ОСББ, яке відбулося у Луцьку.

Зокрема вона навела приклад об’єднання співвласників багатоквартирних будинків «Біном». Будинок утеплили і встановили індивідуальний тепловий пункт. За три роки, які минули після реконструкції, об’єднання зекономило 240 тисяч гривень.

«Мешканці будинку оплачують теплопостачання за міськими тарифами. Але постачальникам платимо по показах лічильника, різниця (а це 50 % від суми) йде на інший рахунок в ремонтний фонд об’єднання», - пояснила Юлія Сабатюк.

Інше ОСББ – «Відродження» встановило ІТП два роки тому і зекономило 140 тисяч гривень. Юлія Сабатюк поділилася досвідом, як можна залучити кошти на термореконструкцію

«Є три способи: власні заощадження. Але йдеться про чималі суми, які в короткий термін зібрати важко. Другий – довгострокові інвестиції компанії, яка робить реконструкцію. Третій – державний пільговий кредит. У цьому випадку ви захищені від інфляції, тому що сума фіксована, є кредитні канікули, річна відстрочка по оплаті тіла кредиту. А три відсотки, під які береться кредит, - згодом відшкодовуються. І цей кредит можна брати не лише під термореконструкцію», - пояснила вона.

Перший заступник голови облдержадміністрації Олександр Башкаленко, який був також присутній на заході, відзначив, що у Луцьку ОСББ скористалися державним пільговим кредитуванням на суму близько 4 мільйонів гривень. Всього на Волині більше 400 об’єднань.

«Іншого шляху, як створити ОСББ, щоб зберегти майно, - немає», - резюмував посадовець.

На засідання прибула й представник Мінрегіонбуду, директор департаменту стратегії реформування та розвитку ЖКГ міністерства Наталія Олійник. Вона розповіла про майбутні законодавчі зміни і пріоритети в реформуванні ЖКГ України. З її слів, головні завдання, які ставить держава перед собою, – беззбитковість ОСББ, залучення громадськості, а також технічне переоснащення житлово-комунального господарства задля енергозбереження. В контексті останнього вона зазначила, що після внесення змін до законодавства, кожен будинок муситиме мати енергетичний паспорт.

Керівники об’єднань області, що законодавча вимога, аби на створення ОСББ погодилися дві третини мешканців, часто ускладнює процес. На що Наталія Олійник повідомила, що законодавство вдосконалюється. І не виключено, що відсоток мешканців, які хочуть об’єднатися, необхідний для створення організації, знизять до 50.

Про деякі нюанси в роботі ОСББ розповіла й заступник Голови національної ради з питань створення та забезпечення функціонування ОСББ Катерина Чижик.

«Об’єднання співвласників багатоквартирних будинків – це не власник, не балансоутримувач, не альтернатива ЖЕКам і не виконавець робіт. ОСББ – це замовник», - наголосила Катерина Чижик.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Читач Показати IP 27 Вересня 2013 09:48
От через рік той встановлений індивідуальний тепловий пункт потече, так як ставили те, що подешевше, тоді і зекономлених коштів не хватить.
Ірина Показати IP 28 Вересня 2013 17:09
Читачу радила б уважніше читати хоча б заголовок. Нічого там не тече. Будинок ставлять в приклад всій Україні.
Олексій Показати IP 29 Вересня 2013 13:07
«Мешканці будинку оплачують теплопостачання за міськими тарифами. Але постачальникам платимо по показах лічильника, різниця (а це 50 % від суми) йде на інший рахунок в ремонтний фонд об’єднання», Поясніть логіку, хто кому платить і де економія? А "потьомкінськіх сіл" у нас багато.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus