USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Міністр агрополітики пояснив здорожчання овочів

19 Серпня 2015 14:39
На українських ринках дорожчають овочі. Виною тому – спека, яка трималася в Україні останні кілька тижнів. Нині температура трохи знизилася, однак деякі аграрії вже не дораховуються врожаю, - інформує ТСН.

На ринках продавці, всі як один, нарікають – частина продукції погоріла під сонячним промінням ще на полях. Постраждали помідори, баклажани, огірки, кабачки, капуста, морква, буряк, соняшник і кукурудза. Попеклися під сонцем і плодово-ягідні культури.

Приміром, урожай яблук цього року буде вдвічі меншим, ніж торік. А самі яблука висять на деревах удвічі меншого розміру, ніж зазвичай. Усе – через нестачу вологи. Це літо і справді видалося аномально сухим, кажуть в Укргідрометцентрі. Але запевняють, що спека відступає. Та на ціни це, на жаль, не вплине, стверджують аграрії. Адже навіть ті овочі, які не попеклися на сонці, через високу температуру просто не виросли – через брак вологи плоди формуються малої форми.

Згідно з прогнозами експертів, у наступні два-три тижні ціни на деякі овочі підвищаться, а на деякі – впадуть. Вартість капусти, буряка, моркви, огірків та перцю підвищиться від 20 до 80 копійок. Баклажани здорожчають на 1,5-2 гривні. Картопля буде коштувати, як і нині: від 3 до 5 гривень за кілограм. Помідори також будуть продавати за сьогоднішніми цінами – 5-8 гривень. А ось цибуля подешевшає – в середньому на одну гривню.

Міністр аграрної політики Олексій Павленко запевняє, що Україна цього року буде із гарним урожаєм, а хліба вже зібрали достатньо для споживання на внутрішньому ринку. Тому він не бачить причин для суттєвого здорожчання аграрної продукції.

«Ми вже зібрали 36,7 мільйона тонн зернових. Урожайність дуже гарна порівняно з минулим періодом – ідемо на 36,2 центнера з гектара. Це дуже гарна врожайність. Тому Україна вже з хлібом: при її споживанні на рівні 24 мільйонів 36 мільйонів – уже в засіках», – уточнив Павленко.

Міністр нарікає, що через спеку запізнюється посівна кампанія. «Запізнюється посівна озимих зернових. Скажімо, на Тернопільщині на посівах ріпака земля взялася кіркою через спеку. Є проблеми з кукурудзою, бо вона не набирає вологості й стигне раніше. Подібна ситуація із соняшником – починає раніше сохнути й урожайність буде меншою. Але загалом ми не бачимо ризиків із продовольчої безпеки. Тому що загальний продовольчий баланс у нас іде на рівні 60 мільйонів тонн, чого достатньо і для експорту на рівні 36-37 мільйонів тонн, і відповідно для споживання на внутрішньому ринку на рівні 24 мільйонів тонн», – запевнив Павленко.

Україна є лідером у експорті багатьох продовольчих товарів. Нині держава посідає перше місце в світі за експортом соняшникової олії, третя – за кукурудзою, четверта – за пшеницею, восьма – за курятиною.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Споживач Показати IP 19 Серпня 2015 17:33
Добре, що хоч на першому місці за експортом соняшникової олії... а пляшка олії коштує 30 грн. міністри мля....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus