USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Молокозбирачі «боргують» гроші волинянам

24 Липня 2013 11:02
Ветеран праці Григорій Михальчук стверджує, що молокозбирачі недоплатили йому майже 300 гривень лише за квітень, за зданий продукт.

Мешканець села Піща Шацького району зробив власні розрахунки вартості молока, яке він здавав. Він підсумував, що хотів би нести молоко на пункти прийому і довіряти здавачеві, а не боятися, що його обдурять, - інформує «Шацький край».

Пропонуємо оригінал листа, що надійшов до реакції:
«За травень місяць я здав 481 літр молока, з отриманою від держави дотацією мені за здане молоко заплатили 957 гривень за ціною гривня 97 копійок за літр, що відповідає жирності 3,4% (за моїми підрахунками). При базовій жирності 3,4% за молоко сплачують 2 гривні 20 копійок (це гарантована ціна), тож за місяць мав би одержати 1 069 гривень. Я ж упевнений, що здаю молоко жирністю, більшою, ніж 4,0%, при якій потрібно платити 2 гривні 59 копійок за літр.

Отже, за, травень я мав би отримати 1 245 гривень. Підрахував усе і дійшов висновку, що за травень недоплатили 288 гривень.

За квітень місяць жирність молока всім здавачам була виставлена однакова – 3,1%. На мою думку, кожен мав би отримати гроші за молоко такої якості, якої здає. То куди діваються наші кошти? Хто захистить селянина? Невже держава відмовилась від селян та їх захисту, впустивши на їх землі окупантів?

Окрім того, коли одержуємо гроші за молоко, то нам дають розписуватися у двох відомостях. Чому так? Хотілося б, щоб ми з бажанням несли молоко на пункти прийому, щоб довіряли молокозбирачам і не боялися, що нас обдурять»
, - резюмував пенсіонер.

Журналісти редакції з’ясували, що в Піщі працюють три пункти прийому молока, усі - від підприємства «Шацький молокозавод». У цій же сільській раді працює лаборант, послуги якого оплачує «Шацький молокозавод».

До слова, аналогічна схема роботи й оплати праці лаборантам у Прип’ятській та Пульмівській сільських радах. Експерти визначають жирність молока кожного здавача і встановлюють середній показник жирності молока усіх здавачів (3,1%), про який і пише у своєму листі Григорій Михальчук.

Ось цей показник і регулює вартість літра молока – гривня 97 копійок.

Стосовно заповнення відомостей, дійсно, у першому випадку заготівельники фіксують прізвище, ім’я та по-батькові здавачів, кількість літрів молока, яку вони здали. На основі цієї відомості на підприємстві складається друга – про виплату коштів, де також вказаний середній показник жирності молока та сума державної дотації.

До слова, в інших сільських радах, де працюють лаборанти, у відомостях зазначають показник жирності молока кожного окремого селянина. Тому вони отримують за літр молока таку ціну, що відповідає жирності молока конкретного здавача, а не відповідно до середнього показника.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Амєлія Показати IP 24 Липня 2013 15:09
Нехай молокозбирачі звертаються до посадовців області ,які так красиво роздавали доільні апарати.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus