USD 39.65 39.95
  • USD 39.65 39.95
  • EUR 39.83 40.20
  • PLN 9.76 9.95

На чому заробляє похоронний бізнес Волині

8 Січня 2014 13:00
До вічних питань життя і смерті власники похоронних «контор» ставляться по-філософськи, інформує Волинь-нова.

Переконатися у цьому автор цих рядків мала можливість на прикладі двох магазинів обласного центру. На вулиці Огієнка у Луцьку двері в двері розташувалися Центр ритуальних послуг та... магазин любовних втіх - секс-шоп «Казанова». Безпосередня близькість протилежних за духом закладів торгівлі пояснювалася просто: обидва належали одному власнику, що своєю чергою свідчило: комерсантам немає різниці, чим гендлювати, аби лишень справа приносила зиск.

Як свідчить статистика щодо смертності населення в місті та області, торік на Волині обірвалося життя 15 тисяч 594 людей (на 123 особи більше, ніж у 2007-ому), з них 2188 - лучани. З початку цього року на п'яти кладовищах Луцька знайшли вічний спочинок 350 людей.

«У нас все ще помирає людей більше, ніж народжується. Природного приросту наразі немає. Хоча за рахунок збільшення народжуваності природне скорочення населення значно зменшилося», - прокоментувала ситуацію завідувачка відділу статистики населення головного управління статистики Світлана Стрелюк.

Тому, як би цинічно це не звучало, але бізнес на смерті - один із найстабільніших та прибуткових. Про «ціну питання» робіть висновки самі. У Луцьку щодня ховають по четверо-п'ятеро людей (деяких везуть на їхню батьківщину), середньостатистичний похорон без поминального обіду обходиться майже у 2 тисячі гривень.

Скільки коштує у Луцьку померти?

Відповідь на це запитання залежить від товщини гаманця новопреставленого раба Божого та фірми, в якій родина вирішила придбати товари для скорботної церемонії. Ритуальні послуги в обласному центрі надає комунальне підприємство «Луцький спецкомбінат побутових послуг» та кілька приватних підприємств. (До речі, конкуруючі організації зазвичай відкривають якраз колишні працівники спецкомбінату). Домовини, хрести, постіль продають при моргах, перехоплюючи таким чином клієнтуру у колег по цеху. Тим часом у спецкомбінаті за найскромнішу домовину доведеться заплатити 380 гривень, за хрест (металевий чи дерев'яний) - 102-185 гривень. Вінки коштують від 60 до 200 гривень.

У приватному секторі мінімальна ціна труни, обтягнутої тканиною - 342 гривні. Хоча найчастіше вибір покупців зупиняється на оббитій гофрованим велюром домовині за 550 гривень. Ціни на лаковані вироби стартують із 1500 гривень. Найдорожча із побачених трун коштувала 13 тисяч 500 гривень. Для нашого бідного краю ціна просто дика, але, виявляється, це ще нічого. От у столиці багатим людям як останній писк моди пропонують домовину обшиту зсередини білим шовком, з підсвіткою та холодильною установкою. Ціна -також 13 із гаком тисяч, тільки в доларах.

Недешево також викопати могилу. Плата залежить від грунту, розмірів труни, пори року, способу здійснення роботи. Найдорожче коштуватиме викопати могилу на закритому кладовищі взимку у твердому промерзлому ґрунті вручну - майже 900 гривень. Вирита влітку механізованим способом яма для стандартної домовини у грунті, де немає коріння та каміння, обійдеться у 226 гривень. Плюс винагорода землекопам, якщо є на те ваша добра ласка... Квіти, свічки, пожертва на церкву, відспівування у храмі чи у Будинку панахиди (18 гривень за годину), катафалк для небіжчика та транспорт для людей, поминальний обід. Всі витрати зводимо докупи і отримуємо приблизно 4,5 тисячі гривень.

«Все в країні дорожчає і у нас також. Але ми не фіксуємо, коли і наскільки піднялися розцінки, - пояснює директор Луцького спецкомбінату побутового обслуговування Василь Цетнар. - Якщо постачальники збільшують ціни на свої товари, ми теж мусимо їх піднімати. Привозять, скажімо, тканину або готову постіль у труну. Через збільшення курсу долара, постачальник підвищив ціну на 30 відсотків. Але ж і ми маємо свої «накрутки» для того, щоб підприємство хоч щось заробляло».

Єдина хороша новина у цьому наборі невеселих цифр - вхід і в'їзд на кладовище у Гаразджі ще безплатні. Хоча перед Великоднем усіх налякала інформація, що без грошей туди не потрапиш. Як пояснив директор спецкомбінату, ця інформація не відповідає дійсності - доступ до місць поховань у Луцьку безкоштовний. Обмеження на в'їзд автотранспорту, яке й зумовило подібні чутки, дирекція змушена була ввести у зв'язку з тим, що кладовище не пристосоване для перебування автотранспорту. Тут немає широких доріжок, суцільного асфальтного покриття та місця для паркування. Пенсіонери, інваліди та відвідувачі, яким важко пересуватися самостійно, у поминальні дні зможуть під'їхати до могил на власному автотранспорті. Плата у розмірі 28 гривень (через неї був весь галас) збирається лише при облаштуванні місця поховання, з видачею відповідних перепусток особам, які встановлюють надмогильні споруди.

До речі, «пост-похоронні» турботи також влітають у копійку. Гранітні пам'ятники на могилах в Луцьку приватні підприємці встановлюють за ціною від 2400 гривень і вище залежно від розмірів надгробка та фантазії замовника. Особливі побажання стосовно дизайну оплачуються за окремими тарифами. Пам'ятник із гранітної крихти буде коштувати 800-1500 гривень. Звичайно, останнім часом в Україні дорожчає все, і було б дивно, якби ритуальні послуги не зачепила інфляція. Хоча старожили пам'ятають часи, коли викопати могилу коштувало лише... 9 карбованців. У наш час після похорону сім'я покійного крім болю непоправної втрати має клопіт із тим, як віддати борги.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus