USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.94

На Волиньвугіллі розпочалася передприватизаційна підготовка

24 Жовтня 2013 13:24
45 вугільних шахт повинні бути підготовлені до приватизації до кінця поточного року. Про це є відповідний наказ Фонду держмайна. Серед цих вугільних підприємств опинились і копальні ДП «Волиньвугілля».
У регіональному відділенні Фонду держмайна підтвердили, що отримали відповідний документ щодо підготовки до приватизації конкретних шахт. Зокрема йдеться про відокремлений підрозділ «Шахтоуправління «Нововолинське», шахту «Бужанська» і №9.
Процес передприватизаційної підготовки вже розпочався.
«Це зовсім не значить, що завтра почнеться приватизація, Це процес досить тривалий. Спочатку треба розробити і затвердити передприватизаційну пропозицію, здійснити екологічний аудит», - розповіла Відомостям начальник регіонального відділення Тетяна Маслечко.
Що ж думають про приватизацію у Нововолинську? Тут цей процес коментують із обережністю. Адже у місті у 90-их досить болісно пережили закриття шести вугільних підприємств. Тоді з’явилися такі поняття, як «депресивне місто», «місто, що вмирає». Вистояти допомогла зона пріоритетного економічного розвитку.
«На шахтах працює майже три з половиною тисячі чоловік. Чи знайдеться їм усім робота у разі приватизації копалень? Це питання, над яким треба працювати. На мою думку, найменш болісне його вирішення - якнайшвидше запустити 10-ту шахту», - зазначив Нововолинський міський голова Віктор Сапожніков.
Побоювання щодо часткової втрати зайнятості гірників у разі приватизації небезпідставні. Логічно, що потенційних інвесторів найбільше цікавитимуть перспективні вугільні копальні. Тобто ті, де ще є що видобувати. Спеціалісти кажуть, що умовно перспективними вважаються шахти, у яких запаси становлять понад 10 мільйонів тонн. Як зазначається на сайті Міненерго, промислові запаси на першій копальні Нововолинська становлять до 5 мільйонів тонн, стільки ж мають 5-а і 9-а шахти. Лише запаси «Бужанської» оцінюють від 5 до 20 мільйонів тонн. Тому питання, хто купить такі шахти, зовсім не риторичне.
Ще одна проблема - якість волинського вугілля. Воно потребує збагачення. А це ставить нововолинські шахти у залежність від роботи збагачувальної фабрики у Соснівці Львівської області. Останнім часом вона частенько почала зупинятись. А як тільки фабрика зупиняється, шахтарі працюють на склад. За це грошей не платять.
Також є проблема зі збутом. Основні споживачі нововолинського вугілля - Добротвірська і Бурштинська ТЕС. Після приватизації «Західенерго» туди почали завозити вугілля зі Сходу: в «Павлоградвугілля» і «Західенерго» ті ж самі власники. Природно, що вони використовують своє паливо. Нововолинське вугілля не затребуване.
«Сьогодні фонд заробітної плати підприємства «Волиньвугілля» становить до 30 мільйонів гривень щомісяця. З них майже 25 мільйонів ми отримуємо з державного бюджету. Я розумію, що це не вихід, шахтарі повинні заробляти самі. Але якому інвестору цікаво вкладати стільки грошей, не отримуючи віддачу? Тому ілюзій не маємо. Наша позиція принципова: якщо приватизовувати, то цілий майновий комплекс, а не кожну шахту окремо. Приватного ж власника якщо і зацікавить, то тільки перспективна «Бужанка». А куди йти іншим людям працювати, особливо молоді? Взагалі, ми проти приватизації. Можна піти іншим шляхом — дати можливість вичерпати промислові запаси на 1-й і 9-й шахтах. До того часу, сподіваємося, запрацює 10-а, і люди будуть переведені на роботу туди», - зазначив голова Волинського теркому профспілки працівників вугільної промисловості Юрій Калістратов.
Стосовно добудови 10-ої шахти, то, зі слів Віктора Сапожнікова, щоб її запустити, потрібно приблизно 115 мільйонів гривень. Порівняно з тим, що сюди вже вклали, це мізер. Тут сподіваються, що перша черга запрацює вже до кінця року.
Без цієї шахти нововолинським гірникам і справді доведеться сутужно. Сподіватися на інвестора у тих умовах, в яких сьогодні перебувають шахти, не доводиться. Навіть якщо їх і продадуть за 1 гривню, як передбачається в урядовій постанові. Надто це дороге задоволення - утримувати шахти з мінімальними запасами вугілля без допомоги держави. Інше питання: чи вистачить у держави грошей на дотацію нерентабельних копалень?
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus