USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Незначна девальвація гривні корисна для економіки України – експерт

6 Серпня 2013 18:16
Експерти дійшли майже одностайного висновку: передумов для значної девальвації національної валюти немає. Та все ж до кінця цього року курс гривні у відношенні до долара США може послабшати на 5-10%, інформує Голос України.
«Протягом 2014-ого, можливе послаблення курсу ще на 5-10 відсотків. Очевидно, що це неістотна девальвація», - поквапився заспокоїти присутніх на прес-конференції у Києву директор економічних програм Інституту публічної політики Ільдар Газізуллін.
Зі слів експерта, є два сценарії можливої девальвації. Перший і найімовірніший - одномоментна контрольована Національним банком девальвація на рівні 10 відсотків. Та кориснішим і бажанішим було б втілення в життя другого сценарію, переконаний Газізуллін: «Ідеться про збільшення коридору коливання курсу. Це, між іншим, те, чого від України вимагав і МВФ».
У тому, що незначна девальвація гривні буде навіть корисною для економіки країни, певен виконавчий директор Фонду Блейзера в Україні Олег Устенко. З його слів, за бажання, тримати курс на рівні 8 гривень за один долар США можна ще як мінімум рік.
Та інше питання - чи потрібно це робити? «На мою думку, набагато краще для економіки було б, якби ми побачили курсові коливання у розмірі плюс-мінус 5-10%. Припускаю, що на початковому етапі можлива незначна девальвація до 8,40 гривні за долар. Та це було б корисніше, ніж утримання курсу на рівні 8 гривень за долар», - розповів Устенко.
Експерти переконують, незначна девальвація - процес, як-то кажуть, природній. І боятися її, а тим паче, панікувати непотрібно. Проте в нинішніх умовах значне просідання національної валюти навряд можливе. «Осінь цього року - не час для паніки. Ситуація, здається, перебуває під контролем. Але збереження курсу на нинішньому рівні - не дуже логічно», - сказав Устенко.
Тим часом експерт з економічних питань Борис Кушнірук переконаний, що девальваційні очікування серед населення майже відсутні: «Від початку року вклади населення збільшилися на 44,7 мільярди гривень, причому в іноземній валюті приріст становить менше 500 мільйонів гривень в еквіваленті. Це свідчить про довіру населення до національної валюти».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus