USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Новий кодекс зробить з митниць конкурентів

17 Червня 2011 15:50
Новий проект Митного кодексу дозволить зменшити максимальний термін оформлення документів на митниці до чотирьох годин, відмінить стягнення за незначні помилки чи упущення в поданих деклараціях чи документах, а також призведе до конкуренції серед митниць України.

Таку думку під час прес-конференції 17 червня висловив начальник Ягодинської митниці Геннадій Федик.

Проект вже прийнятий у першій редакції Верховною радою України і, якщо парламент затвердить його цього річ – кодекс вступить в силу вже з 1 січня 2012 року.

За словами Федика, новою редакцією передбачено, що процес оформлення документів не буде перевищувати чотири години.

За словами службовця вже нині цей час на Ягодинській митниці складає не більше двох годин.

Кодекс передбачає також можливість суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності проводити митне оформлення в будь-якому митному органів без листів узгодження.

Тобто, якщо нині підприємство прикріплене до певної митниці за місцем юридичної адреси – за новим кодексом воно матиме право оформляти документи на тій митниці, де їй зручніше.

«Це дасть свого роду поштовх до конкуренції в митницях. Хто надає кращі послуги – в того будуть оформлятися, в нього будуть плани. Це дасть змогу оцінити керівництву митниці, держави оцінити роботу окремих митниць зокрема.

Тому що буде видно перерозподіл і бажання бізнесу оформлятися там де їм краще, вигідно і простіше», - каже Федик.

Кодекс встановлює відповідальності і стягнення за нанесення збитків підприємству митниками. Планується також збільшити вартість товарів, на яку не передбачається мито. Нині можна ввозити товарів без мита вартістю до 200 євро.

«Запроваджується декриміналізація контрабанди крім таких товарів як наркотики, зброя, культурні цінності. Як правило контрабанда розглядатиметься як адмінправопорушення. Вона каратиметься штрафом і вилученням незаконних товарів чи транспортних засобів», - зазначає Геннадій Федик.

Серед новацій нового закону механізми, які будуть обчислювати вартість товарів з урахуванням вартості сировини та покращення процедур попереднього декларування товарів через електронне декларування.

Введення такого методу ще до прийняття нового закону почали тестували волинські підприємства. Передбачається, що компанії не доведеться їздити на митницю для оформлення товару,а оформити усе дистанційно за допомогою засобів зв’язку.

Щоправда, як говорить головний волинський митник така інновація призведе до скорочення кадрів.

Вже нині особовий склад працівників Ягодинської митниці хочуть скоротити на 30%. Ці люди будуть перерозподілені на інші підрозділи. Федик каже, що частина митників не чекають скорочення, а пишуть заяви за власним бажанням, бо відчують, що не зможуть працювати в цій структури при існуючому навантаженні.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Імпортер Показати IP 17 Червня 2011 18:14
Коли вже перестанете незаконно завищувати митну вартість?
Лара до Імпортер Показати IP 17 Червня 2011 19:06
...не питай, а дій радикально...коли дійсно незаконно завищують митну вартість - відстоюй законність в судах...не варто прогинатися...прогни обставини під себе...
Лара Показати IP 17 Червня 2011 18:34
...цікаво б було побачити хоч одного митника, який написав заяву за власним бажанням, бо не зміг витримати існуючого навантаження...для чого цей фарс?...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus