USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Що потрібно Волині, аби зробити видобуток бурштину «цивілізованим»

11 Серпня 2015 17:57
Зміни на законодавчому рівні, а також спрощення процесу видачі дозволів на розробку надр повинні зробити процес максимально цивілізованим, а державі – отримати вигоду від видобутків у вигляді податків до місцевих бюджетів.

Про це стало відомо під час спільної прес-конференції виконувача обов’язків Міністра екології та природних ресурсів, представників місцевої влади та силових структур сьогодні, 11 серпня.

Виконувач обов’язків Міністра екології та природних ресурсів Світлана Коломієць заявила, що сьогодні встигла побачити як нелегальний, так і легальний метод видобутку. Вона зауважила, що знайти перший - в рази важче. З її слів, нелегальний видобуток - скрізь, і це явище справляє трагічне враження. Йдеться про понівечені землі та ділянки під видобуток. Також виконувач обов’язків Міністра екології та природних ресурсів на місці зустріла копачів, які тікали.
Світлана Коломієць каже, що підходити до процесу видобутку та розробки надр потрібно комплексно. Зокрема, на Волині є установи, які використовують сучасний підхід до видобутку, рекультивують землі тощо. Проте, це швидше виключення, а не правило.

Над вирішенням проблеми нелегального видобутку працює місцева та центральна влада, в тому числі за законодавчому рівні. Так, у квітні 2015 року ухвалили закон про видобуток та реалізацію бурштину, у вересні його чекає друге читання. На думку Світлани Коломієць, це - перший важливий та необхідний крок для переведення процесу видобутку у правове поле.

Проректор ПВНЗ «Інститут Тутковського» Олександр Бобров зауважив, що важливим є розуміння влади і громадськості того, що проблема незаконного видобутку має бути вирішена комплексно. Для цього, на думку експерта, потрібно створити широко розгалужену мережу стадій видобутку: починаючи з розвідувальних робіт, закінчуючи видобутком та рекультивацією використаних земель, а також вільний ринок у цій сфері.
Бобров переконує, що для того, аби зробити видобуток максимально «цивілізованим», слід максимально спростити процес видачі дозволів на розробку надр. З його слів, нині процес отримання дозволу займає від півтора до 3 років, а скоротити його потрібно до 2-5 місяців.

Раніше Інформаційне агентство Волинські Новини повідомляло що, прокурор Волинської області Дмитро Чепіжак упевнений: ситуацію з бурштином на Волині вдалося взяти під контроль.

На його думку, закон щодо легалізації видобутку та реалізації бурштину в Україні враховуватиме інтереси місцевого населення. Воно потенційно входитиме до створених старательських артілей, та відповідно легально зароблятиме на діяльності, яка сьогодні дощенту незаконна.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Петро Показати IP 11 Серпня 2015 18:32
...Дуже правильно написано "Над вирішенням проблеми нелегального видобутку працює місцева та центральна влада, в тому числі на законодавчому рівні", саме так, в реаліях сьогодення як місцева так і народні депутати для себе це роблять, а саме кришують бурштин на Волинському Поліссі?????????????? Тому саме великий знак запитання до вас шановні господарі сьогодення Бог все бачить і він вас НАКАЖЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!
Петро Показати IP 11 Серпня 2015 18:48
Добуток бурштину на теренах Волинського Полісся розгортається блискавично, поряд з повністю знищеними ділянками лісу, площею в декілька гектарів. Тому мене дивує позиція лісівників, адже знищення лісу як в межах заказника, так і за його тереном підпадає під статтю 246 КК – "Незаконна порубка лісу", що максимально карається позбавленням волі терміном до трьох років, і що ви не ЗНАЄТЕ???????? Тому виникає питання хто збагачується? Повторюю що, на даний момент потрібно створювати місцеву самооборону, і не допускати кришувальників до видобутку бурштину, а лишень жителі Волинського Полісся на своїх паях, землях загального користу3вання, землях запасу повинні легалізовано займатися цим питанням,
фотограф Показати IP 11 Серпня 2015 20:55
Про те , кого хвилює доля бурштину відображено на фото.
Анонім Показати IP 11 Серпня 2015 22:26
"ЩО ПОТРІБНО ВОЛИНІ, АБИ ЗРОБИТИ ВИДОБУТОК БУРШТИНУ «ЦИВІЛІЗОВАНИМ»"? - Відповідь тривіальна - вибирати до влади цивілізованих людей. Правда для цього потрібно Волині мати цівілізоване населення, а не таке, яке вважає, що скачками можна покращити життя.
Анонім Показати IP 12 Серпня 2015 09:19
Повія і злодій не зміняться...
панянка-волинянка Показати IP 12 Серпня 2015 12:57
Доки буде керувати областю Гунчик - нічого не зміниться, а буде ще гірше, як ви не розумієте?!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus